Sofraları tehdit eden büyük tehlike: Atık yağlardan ucuza ayçiçek yağı üretip piyasaya mı sürüyorlar?

Hürriyet ekonomi yazarı Sefer Levent, Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte gündem olan ayçiçek yağında kaçakçıların büyük bir sahtekarlık yaptığını iddia etti. İddiaya göre; bazı lokanta ve fabrikalarda saklanan ayık yağlar, litresi 5 TL'den merdiven altı üretim yapan firmalara satılıyor. Bu firmalar da atık yağları işlemden geçirip ham ayçiçeği yağına karıştırıyor. Böylece çok ucuz bir maliyetle ürettikleri ayçiçek yağını piyasaya sürüyorlar.

Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte gündeme gelen ayçiçek yağı ile ilgili korkunç bir iddia ortaya atıldı. 

Hürriyet ekonomi yazası Sefer Levent, bazı lokanta ve yemek fabrikalarındaki aşçı, bulaşıkçı gibi elemanlar atık yağların bir bölümünü sisteme girmeyerek, sakladıklarını ve merdiven altı firmalara saatıklarını dile getirerek sofraları tehdit eden büyük bir tehlikeyi gündeme getirdi. 

LİTRESİNE 5 TL CİVARINDA PARA ÖDÜYORLAR

İddiaya göre, saklanan bu atık yağlar, işbirliği içinde oldukları atık yağ şirketi çalışanlarına ya da kaçakçılara el altından teslim ediliyor. Yapılan bu teslimatın sonucunda da atık yağı kayıtsız bir şekilde satan kişilere 50 kg’lık bidonlardaki yağ için açıktan para ödeniyor.

Sonrasında bu atık yağlar merdiven altı üretim yapan firmalara satılıyor. İddia o ki, bu firmalar atık yağın litresine 5 TL civarında para ödüyor.

ATIK YAĞLARI HAM AYÇİÇEK YAĞI İLE KARIŞTIRIYORLAR

Merdiven altı firmalar atık yağları işlemden geçirip ham ayçiçeği yağına karıştırıyor. Böylece çok ucuz bir maliyetle ellerindeki ham yağ miktarını arttırıyorlar.

ZARARLI YAĞLAR İSKONTOLU OLARAK SATILIYOR

Elde edilen zararlı yağ irili ufaklı restoran, lokanta veya yemek fabrikalarına iskontolu bir biçimde satılıyor.

Sonunda bu yağ ile yapılmış yemekler tüketicinin önüne konuluyor.

BAKANLIK 'SAĞLIĞA ZARARLI' DİYEREK ATIK YAĞ UYARISI YAYINLAMIŞTI

Bakanlık, ‘Bitkisel Atık Yağların Yönetimi Kitabı’nda atık bitkisel yağların sağlığımızı nasıl tehdit ettiği şu şekilde ifade edilmiş:

“Kızartma sırasında oluşan bozunma ürünlerinden, aldehitler, ketonlar, siklik yağ asitleri ve bunları içeren trigliseritlerin insan sağlığına zararlı etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Kızartma işlemi sırasında kızartılan gıdadan yağa geçen, yağda yüksek çözünürlüğü olan, Heterosiklik Aminler (Has), Polisiklik Aromatik Hidrokarbonlar (PAHs), Poliklorlu Benzenler (PCBs), Poliklorlu Benzerler (PCBs) dioksinler ve benzeri maddelerin miktarı kızartma yağında artmaktadır. Bu artış kullanım süresine bağlı olarak değişmektedir. Kullanım süresi arttıkça, bu maddelerin yağ içindeki miktarı yükselmektedir. Yağdaki polar madde miktarı yüzde 25’i geçtiğinde kanserojen etkisi de yükselmektedir. Bu nedenle de kullanılan kızartmalık yağın iki defa, kısa aralıklarla kullandıktan sonra değiştirilmesi gerekmektedir. Bir defa kullanılan yağ, aradan bir süre geçtikten sonra tekrar kullanılmamalıdır. Çünkü bekleme esnasında, yağın havayla reaksiyona girmesi nedeniyle polimerizasyon devam etmektedir.”

Ar-Ge yapan şirketlere 59 milyar liralık dolaylı teşvik verildi "Galatasaray'da Florya'nın huzurunu kaçıran tek isim Ziyech" "Hedef enerjide tam bağımsız Türkiye"
Sonraki Haber