Sömürgeciye Aborjin isyanı: Kral 3. Charles'a Avustralya'da "Bizim kralımız değilsin" diye bağırdı

"Güneşi Batmayan Ülke" İngiltere'nin kanserle boğuşan kralı 3. Charles, sömürge topraklarında protestoyla karşılandı. Avustralya'nın yerli halkı olan Aborjin kökenli senatör Lidia Thorpe, İngiltere Kralı 3. Charles'ın parlamentodaki konuşmasına, "Burası senin toprağın değil. Benim kralım değilsin. Bizim kralımız değilsin." diye tepki gösterdi.

This browser does not support the video element.

İngiltere Kralı 3. Charles, Avustralya ziyaretinde protesto edildi. Bir süredir sağlık sorunlarıyla gündeme gelen 3. Charles, resmi ziyaret için gittiği "sömürge" toprağında yerli halk Aborjin kökenli senatör Lidia Thorpe tarafından "Burası senin toprağın değil. Benim kralım değilsin. Bizim kralımız değilsin. sözleriyle karşılandı.

Kral Charles, ülkedeki temaslarının ikinci gününde başkent Canberra'da Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ve muhalefetteki Liberal Partinin lideri Peter Dutton tarafından karşılandı.

Başbakan Albanese, parlamentodaki konuşmasında, "Burada, demokrasimizin kalbinde sizi ilk kez hükümdar olarak ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz." diyerek Kral Charles'a ziyaretinden ötürü teşekkürlerini sundu.

Kral Charles da Albanese'in ardından Avustralya Parlamentosuna hitap etti. Avustralya'daki öğrencilik yılları, ülkenin iklim değişikliğine karşı savunmasızlığı ve "First Nations (İlk Halklar)" yerli halkı hakkında konuştu.

ABORJİN SOYKIRIMI YÜZÜNE VURULDU

Konuşmasını bitirmesinin ardından Kral Charles, kürsüden ayrılırken, platforma doğru yaklaşan Aborjin Senatör Lidia Thorpe'un "Burası senin toprağın değil. Benim kralım değilsin. Bizim kralımız değilsin." tepkileriyle karşılaştı.

Thorpe, "Halkımıza karşı soykırım işlediniz. Topraklarımızı geri verin. Bizden çaldıklarınızı geri verin. Topraklarımızı yok ettiniz. Bu ülkede bir antlaşma istiyoruz. Siz bir soykırımcısınız" diye bağırdı.

İngiliz kraliyetinin bu ülkeyi işgal ettiğini söyleyen Thorpe, "Kral Charles bu toprakların meşru hükümdarı değildir." dedi.

Senatör Thorpe, daha sonra güvenlik görevlileri tarafından parlamentodan çıkarıldı.

ULURU BİLDİRİSİNİ TANIMADI

Avustralya'da 2017'de ülkenin dört bir yanından bir araya gelen yerli liderlerin oluşturduğu "Uluru Ulusal Anayasa Komisyonu"nun teklifiyle hazırlanan "Uluru Bildirisi"nde "söz hakkı, antlaşma ve hakikatin beyanı" talep edilmişti.

Ancak bu sürecin devamında düzenlenen "Mecliste Yerli Sesi" referandumunda Avustralya'nın tüm eyaletlerinde büyük çoğunluk yüzde 60,5 "hayır" oylarıyla, Torres Strait Islanders ve Aborjinlerden oluşan "Mecliste Yerli Sesi" heyetinin kurulmasını reddetmişti.

 

Almanya'da Noel pazarında dehşet! Çok sayıda ölü ve yaralı var Donald Trump Palm Beach’te yeni imajıyla şaşkınlık yarattı! Sednaya’da insanların ayaklarını kesmeden protezleri hazırlanmış Kalleş İsrail yine sivilleri hedef aldı! Korkunç görüntüler! Esad sonrası ilk Cuma namazı! Özgürlük sloganları atılıyor... PKK/YPG Rakka'da sivillere ateş açtı!