Son dakika: Esnafa işsizlik maaşı bağlanacak| Ahilik fonu nedir?

Esnafa işsizlik maaşı bağlanması için hükümet bir çalışma başlattı. Ekonominin olumsuz gidişatından etkilenen esnafların dükkanlarını kapatması durumunda işsizlik maaşı almaları için bir fon kurulması gündemde. İşte Esnafa işsizlik maaşıyla ilgili tüm detaylar...

Ekonomik olarak zor duruma düşmeleri nedeniyle iş yerini kapatan veya iflas eden esnafın gelir kayıplarını telafi etmek üzere Ahilik Sigortası Fonu kurulacak.
Bakanlar Kurulu'nun önceki gün yapılan toplantısında üzerinde bir süredir çalışılan Ahilik Fonu ele alındı. 2017 yılında devreye girmesi planlanan düzenleme ile esnafa işsizlik fonu oluşturulacak. İflas eden veya dükkanını kapatmak zorunda kalan esnaf, ekonomik durumunu düzeltip yeni bir iş yeri açana kadar belli bir süre bu fondan yararlanabilecek.

Mevcut İşsizlik Sigortası Fonu'na benzer bir sistemin kurulması esasına dayanan taslağa göre, ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar, gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı olanlar, noterler, anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları da bu düzenlemeden yararlanabilecek.

2017'DE BAŞLAYACAK

Gümrük ve Ticaret ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarının üzerinde çalıştığı proje 2017 yılında hayata geçirilecek.

DEVLET KATKISI

Altyapısı tamamlanan Ahilik Fonu, İş ve İşçi Bulma Kurumu'nun (İŞKUR) işsizlik fonunun bir benzeri olacak. Esnafın, dükkanı açıkken para yatırdığı fona devlet de belli oranda katkı sağlayacak.

SAĞLIK HİZMETİ

Fon sayesinde iş yerini kapatan esnaf ve sanatkarlar hem sağlık hizmetlerinden faydalanacak hem de işsizlik maaşı alabilecek.

TOPLU ÖDEME

Ahilik Fonu'na katkı sağlayan ancak ihtiyacı olmadığı için fondan destek almayan esnaf belli bir ödeme süresi ve yaş kriterlerini yerine getirdiği takdirde bu parayı toplu olarak alabilecek.

Yararlanma koşulları

Fondan, son 3 yılda en az 600 gün Ahilik Sigortası Primi ödeyenler yararlanabilecek. Prim borcu bulunan sigortalılar için ise sigortalının en az 600 gün prim ödemiş olması şartı ile sigortalılığın sona erdiği tarihten itibaren geriye doğru en fazla 90 güne kadar olan prim borçları merkezi bütçeden karşılanarak Ahilik Sigortası Fonu'ndan aylık (ahilik ödeneği) bağlanacak.

Ahilik sigortalıları için sigortalılığının sona ermesinden önceki son 120 gün sürekli çalışmış olanlardan, son üç yıl içinde, 600 gün faaliyetini sürdüren ve ahilik sigortası primi ödemiş olanlara 180 gün, 900 gün faaliyetini sürdüren ve ahilik sigortası primi ödemiş olanlara 240 gün, bin 80 gün faaliyetini sürdüren ve ahilik sigortası primi ödemiş olanlara 300 gün süre ile ahilik ödeneği verilecek.

Ahilik ödeneği aylık miktarı brüt asgari ücretin yüzde 40'ından az, yüzde 80'ininden fazla olamayacak. Mevcut asgari ücrete göre, söz konusu ödenecek miktar asgari 658 liradan az, bin 317 liradan fazla olamayacak.

Fonun işleyişi ve sigortalılara yapılacak ödemelere ilişkin unsurlar şöyle olacak:

- Fona katılım zorunlu olacak

- Fona sigortalıların prime esas aylık kazançlarından yüzde 2'si veya yüzde 3'ü oranında pay ayrılacak, ayrıca devlet yüzde 1 katkı sağlayacak

- Sigortalılara son 4 aylık ortalama kazancının yüzde 40'ı oranında aylık verilecek

- Ödenecek aylık miktarı brüt asgari ücretin yüzde 40'ından az, yüzde 80'ininden fazla olamayacak

- Ahilik ödeneği alan sigortalılara, ödenek süresince sağlık hizmetleri de verilecek

- Hileli iflas durumu ve iş yerinin alt ve üst soya devirler ile muvazaalı olarak yapılan devirlerde yapılan ödemeler ve sağlık giderleri ilgiliden yasal faizi ile geri alınacak

- Fon İŞKUR bünyesinde faaliyet yürütecek

- Primler SGK tarafından toplanacak.

Şanlıurfa'da hastaneye silahla saldıran kişi kim adı, kimliği belli mi Hızlı kargo dolandırıcılarına dikkat! Jose Mourinho'dan oyuncularına Kayserispor maçı öncesi uyarı
Sonraki Haber