'Gemilere Türk bayrağı asın'

Gelen son dakika haberine göre; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ''Denizci Millet, Denizci Ülke Fikir Yarışması'' ödül töreninde konuştu. Bakan burada yaptığı açıklamada, Türk sahipli gemi filosunun büyük bir bölümünün Türk bayraklı olmadığına vurgu yaptı ve gerekli hassasiyetin gösterilmesi için armatörlere çağrıda bulundu.

Bakan Karaismailoğlu, İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası'nın (DTO) Tuzla'da bulunan Piri Reis Üniversitesi Konferans Salonu'nda gerçekleşen “Temmuz Ayı Meclis Toplantısı”na ve “Denizci Millet, Denizci Ülke Fikir Yarışması” ödül töreninde konuştu.

Bakan'ın açıklamalarından öne çıkanlar;

''HEDEFİMİZ YÜZDE 80 BANDI''

''Yerlilik oranını arttırmaya yönelik olarak gemi sacını yüzde 100 yerli kaynaklardan imal etmeye yönelik faaliyetlerimiz devam etmektedir.

Hedefimiz yeni inşa gemilerde yerlilik oranını yüzde 60-80 bandına yükseltmektir.

11.nci Kalkınma Planımızın politika ve hedeflerinden birisi de ülkemiz limanlarında aynı hizmet için çok farklı ücretler ödenmesinin önüne geçmektir.

Bu kapsamda bir tebliğ yayımlayarak, limanlarımızda ücret talep edilebilecek hizmet kalemlerinin tanımlanarak standart hale getirilmesi amaçlanmıştır.

Limanlarda sunulan bazı hizmet kalemleri için tavan ücret belirleyerek bu hususu önümüzdeki dönemde de takip edeceğiz.

TÜRK ARMATÖRLERE 'TÜRK BAYRAĞI' ÇAĞRISI

Malumunuz, 2003 yılında 1000 groston üzeri Türk sahipli ticaret filosu 8,9 milyon dedveyt ton ile 17. sırada iken, 2020 yılı itibariyle 29,3 milyon dedveyt tona ulaşarak 15. sıraya yükselmiştir.

Ancak, ne yazık ki Türk sahipli gemi filomuzun büyük bir bölümü Türk bayraklı değildir.

Sizlere ait bu gemilerin Türk bayrağına geçmesini sağlamak amacıyla çalışmalar yürüteceğiz, sizlerden de bu amaca yönelik ciddi katkılar bekliyoruz.

Gemilerinizin dünya denizlerinde Türk bayrağı taşıması için gerekli hassasiyeti göstereceğinizden de eminiz.

''NİTELİKLİ EĞİTİM İHTİYACI BULUNMAKTADIR''

Ülkemizde dünya standartlarında gemi adamı eğitimleri verilmekte olup bu alanda gerek kamu gerek özel üniversitelerimizle dünya ile yarışır, yeterli sayıda eğitim kuruluşuna sahibiz.

Ülkemiz, Uluslararası Denizcilik Örgütü tarafından yayınlanan ve uluslararası standartlara uygun denizcilik eğitimi veren üye ülkelerin yer aldığı “Beyaz Liste”de yer almaktadır.

Bununla birlikte özellikle gelişen deniz ticareti ve deniz operasyonlarında standart eğitimlerin dışında nitelikli eğitim ihtiyacı bulunmaktadır.''

Bakan Yerlikaya, Balıkesir'deki patlamayla ilgili konuştu! Aşk bitti gerilim bitmedi! Akçıl: Hadise en son beni engellemişti İBB Habitat Sahne nerede? İBB Habitat Sahne ücretli mi, kaç TL?
Sonraki Haber