Osman Kavala'nın tutukluluğu devam edecek

Gelen son dakika haberine göre; Savcı, 15 Temmuz davasında iş insanı Osman Kavala'nın tutukluluk halinin devamını istedi. Davada ayrıca, kritik isimlerden Leyla Alaton'un tanık olarak dinlenmesi talep edildi. Mahkeme de bu talepleri değerlendirerek, Kavala'nın tutukluluğunun devamına ve Alaton'un tanık olarak dinlenmesine karar verdi.

Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme suçlamalarıyla hakim karşısına çıkan Osman Kavala hakkında savcı, tutukluluğun devamı talebinde bulundu. 

Mahkeme bu talebi kabul ederek, Kavala'nın tutukluluğunun devamına karar verdi.

Davada ayrıca Leyla Alaton'un tanık olarak dinlenmesi talep edildi.

TANIK İFADESİ: 15 TEMMUZ'U BİR HAFTA ÖNCEDEN HABER VERDİ

Duruşmada tanık olarak dinlenen Cem Fadıl Bozkurt, İshak ve Leyla Alaton’un ortakları olduğunu belirterek, 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde Kavala ile aynı suçlamalardan yargılanan Henri Barkey’in İshak Alaton’a haber verdiğini, bunu da kendisine bizzat Alaton’un anlattığını söyledi.

Bozkurt, İshak Alaton ile darbe girişiminin ardından yaptığı görüşmeyi şöyle anlattı:

“Alaton’un doktoru beni aradı. ‘Dil kökünde tümör bulduk ama tedaviyi kabul etmiyor’ dedi. Ben de ikna etmek için aradım. “Cuma günü (15 Temmuz’da) neredeydin” dedi. ‘Evdeydim, siz nerdeydiniz’ dedim. ‘Ben buradaydım ama 14 Temmuz’da Leyla’yı Amerika’ya gönderdim. Oğlan da Londra zaten’ dedi. ‘Siz neden gitmediniz’ dedim. ‘Bu saatten sonra beni ne yapacaklar, beni alsalar bile yakında ölürüm’ dedi. ‘Geçen hafta Henri buradaydı, olayları ondan öğrendik, çocukları da önlem amaçlı Amerika’ya yolladık’ dedi. ‘Hâlâ bu yapıyla ilişkinizi sürdürüyor’ musunuz’ dedim. O da hastalığından dolayı 7-8 aydır inzivaya çekildiğini söyledi. 1-2 ay sonra da vefat etti.”

NE OLMUŞTU?

Kavala, Gezi Parkı davasında "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçlamasıyla yargılanıyordu. Mahkeme 18 Şubat 2020'de, "suçların işlendiğine dair mahkumiyete yeter derecede hukuka uygun somut ve kesin delil bulunmadığı gerekçesiyle" Kavala'nın beraatine ve tahliyesine karar verilmişti.

Ancak aynı gün, 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında henüz cezaevinden çıkmadan hakkında gözaltı kararı çıkarılan Kavala, bir gün sonra sevk edildiği mahkemece "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan tutuklanmıştı.

Kavala hakkında aynı soruşturma kapsamında 9 Mart 2020'de "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme" suçundan da tutuklanma kararı verildi.

"Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs'' suçundan iki yıllık tutukluluk süresinin dolduğu gerekçesiyle 20 Mart'ta tahliyesine karar verilen Kavala, casusluk suçundan tutuklu bulunduğu için cezaevinden çıkamadı.

Kavala, Gezi Parkı davasındaki tutukluluğuna karşı da AYM'ye başvurmuş ancak, bu başvuru 22 Mayıs 2019'da reddedilmişti.

Akaryakıtta son durum! İşte güncel benzin ve motorin fiyatları Cenazeye giden midibüs devrildi! Ölü ve yaralılar var... Otobüsler küle döndü! Kundaklama şüphesi...
Sonraki Haber