Son dakika... İstanbul’da İBB’ye doğal gaz faturası tepkisi

Son dakika... İstanbul’da koronavirüs (Kovid-19) dolayısı ile sayaç okumaları yapılamayınca İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (İGDAŞ)’ın abonelerine gönderdiği Nisan ayı faturaları adeta dudak uçuklattı. Abonelere geçmiş tüketim ortalamalarına gönderilen faturalardaki fiyat farkları vatandaşları çileden çıkardı. Birçok kişi sosyal medya hesabından son faturasını paylaşarak İBB yönetimine ve İGDAŞ yönetimine tepki gösterdi.

Koronavirüs salgını nedeniyle elektrik ve doğal gaz sayaçlarının ölçülmemesi kararı ardından faturalar önceki ayların ortalamasına göre gönderildi. Sayaç okuma yapılmadan kesin faturalar adeta dudak uçuklattı.

ABONELER TEPKİLERİNİ SOSYAL MEDYADAN İBB VE İGDAŞ'I ETİKETLEYEREK GÖSTERDİ

Şubat, Mart aylarına göre Nisan faturalarının ciddi oranda arttığını gören aboneler, çileden çıktı. Birçok kişi tepkisini sosyal medyadan İBB ve İGDAŞ’ı etiketleyerek gösterdi.

Vatandaşların İstanbul’da faturaların neden okunmadığını sordu. İşte vatandaşların tepkilerinden bazıları:

“Şubat ayında gelen doğal gaz faturam 254 TL, Mart ayında gelen doğal gaz faturam 249 TL, Nisan ayı gelen (sayaç okunmadan) gelen doğal gaz fatura 338 TL’dir. Korona günlerinde bizleri düşünerek oluşturduğunuz faturadan dolayı sizi kutluyorum İGDAŞ.”

“Destek olmuyorsunuz anladık, vatandaşa bu düşmanlık neden? Geçen ay 305 TL gelen doğal gaz faturası bu ay 593 TL. 2 aydır kombi aynı derecede çalışıyor”

“Aralık 190 TL, Ocak 369 TL, Şubat 378 TL, Mart 238 TL, Nisan 421 TL 8 senedir zirve fatura! Bu nasıl iş arkadaş bu nasıl fatura! Evde kalalım da nasıl ödeyelim bunu?”

"KIYAS FATURA" NE DEMEK?

Konuyla ilgili İGDAŞ'tan yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi;

"Doğal gaz dağıtım şirketlerinin abonelerine fatura düzenlemek suretiyle tüketim miktarı ve bunun karşılığı bedeli bildirmesi yasal zorunluluktur.

Ancak koronavirüs salgını nedeniyle bunun gerçekleşememesi olasılığına karşılık, EPDK kıyas fatura kararı almıştır. Bu karar kıyas fatura düzenleme süresini, nisan, mayıs ve haziran ayları için sınırlı tutmuş, ancak bunu da karantina vb gibi zorunlu hallerin gerçekleşmesi şartına bağlamıştır. Buna göre, karantina gibi zorunlu koşulların gerçekleşmesi ve sayaç okumanın mümkün olmaması halinde, örneğin nisan faturası için son iki yılın nisan ayı tüketimlerinin ortalaması kadar bir fatura düzenlenecektir.

Dolayısıyla, kamuoyunda nisan, mayıs ve haziran aylarında sayaç okunmayacak ve fatura düzenlenmeyecek algısı EPDK kararıyla örtüşmemektedir. Çünkü sayacın okunması ve fatura düzenlemesi yasal zorunluluktur. Dağıtıcı şirketler bunu yasal olarak yapmak zorundadırlar.

İkinci yanlış algı ise sayaçların okunmadığı ve kıyas fatura düzenlendiği için tahmini ve yüksek tutarlar yazıldığı şeklindedir. Oysa halihazırda İstanbul’un tamamında doğal gaz sayaçları yerinde okunmakta ve faturalar gerçekleşen tüketimler üzerinden düzenlenmektedir. Yani kıyas fatura şeklinde bir uygulama yapılmamaktadır. Keza EPDK kararında belirtilen karantina vb koşullar halihazırda söz konusu değildir. Dolayısıyla sayaçlar daha evvel de ifade edildiği üzere mevzuatın gereği olarak yerinde okunmakta ve gerçek tüketim üzerinden faturalandırma yapılmaktadır."



Değerlenecek mi? Türk Lirası için çarpıcı tahmin! Temsilcilerimizin maçlarını yönetecek hakemler açıklandı Merkez: Enflasyon beklentisi 3.1 puan geriledi
Sonraki Haber