Son dakika kıdem tazminatı reformu nedir?

Son dakika kıdem tazminatı reformu nedir? Bakan Albayrak'ın dün açıkladığı kıdem tazminatı reformunun yankıları bugün de sürmeye devam ediyor. Kıdem tazminatı reformu nedir, nasıl olacak, kıdem tazminatı reformu ne demek gibi sorulara yanıt aranıyor. Konu hakkında tüm detaylar haberimizde yer alıyor. Peki kıdem tazminatı reformu nedir? Nasıl olacak? İşte detaylar...

Son dakika kıdem tazminatı reformu nedir? Dün İstanbul'da Yeni Ekonomi Paketi'ni açıklayan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın kıdem tazminatı reformu hakkında yaptığı açıklamalar en çok dikkat çeken kısım oldu. Bugün de yankıları süren açıklama hakkında kıdem tazminatı reformu nedir, nasıl olacak, kıdem tazminatı reformu ne demek gibi sorulara yanıt aranıyor. Konu hakkında tüm detaylar ve bilgiler haberimizde yer almaktadır. Peki Son dakika kıdem tazminatı reformu nedir? Nasıl olacak? Kıdem tazminatı reformu ne demek? İşte tüm ayrıntılar...

SON DAKİKA KIDEM TAZMİNATI REFORMU NEDİR?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, gelecek süreçte, ekonomide bahsedilen faydaları sağlayacak güçlü bir tamamlayıcı emeklilik sistemini hayata geçirmeyi planladıklarını dile getirdi. Albayrak, "Vatandaşlarımızın kazançlarına göre, azdan az çoktan çok, belirleneceği zorunlu bir bireysel emeklilik sistemini yani tamamlayıcı emeklilik sistemini yeniden ele alacağız. Bu sistemle birlikte Kıdem Tazminatı Reformunu da hayata geçireceğiz. Tüm paydaşlarımızın katılımı ile tıpkı çalışanlardan olduğu gibi iş verenden de yapılacak kesintiler BES ile entegre Kıdem Tazminatı Fonu'nda toplanacak." diye konuştu.

KIDEM TAZMİNATI NEDİR?

Kıdem tazminatı, çalışanın kimi nedenlerden dolayı işinden ayrılırken, çalışmış olduğu yıllar için işveren tarafından tek seferde ödenen tazminattır. Kıdem tazminatı SSK’lı çalışan işçilere tanınmış bir haktır.

Kıdem tazminatı almaya hak kazanmak için bir işyerinde kesintisiz en az bir yıl çalışmış olmak gerekmektedir.

Çalışan işinden kendi isteği ile ayrılırsa kıdem tazminatı alamaz. Kıdem tazminatına hak kazanmak için işçinin, işveren tarafından işten çıkarılması gerekmektedir.

Kıdem tazminatı alabilmek için işçinin işten çıkarılırken, ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranmamış olması gerekir. Keza kişi, hırsızlık, huzur bozacak davranışlar gibi işyeri kurallarına aykırı nedenlerden dolayı işten çıkarılırsa kıdem tazminatı hakkını kaybeder.

İş yasasına göre sağlık sorunu gibi haklı bir nedene dayanarak, işten ayrılma zorunluluğu oluşmuşsa tazminat alınır.

Erkek çalışanlar askerlik nedeni ile işten ayrılma durumunda tazminat alabilirler.

Kadın çalışanlar ise çalışırken evlenirse, evlendikten sonraki bir yıl içinde kendi isteği ile işten ayrılabilir ve tazminat hakkı kazanabilirler.

Emeklilik şartını yerine getirmiş çalışanlar da kıdem tazminatı alabilir.

Çalışan kıdem tazminatı almaya hak kazanmış olduğu halde kendisine kıdem tazminatı işveren tarafından ödenmemiş ise işten çıkış tarihinden itibaren 10 yıl içinde işverenden tazminat isteme hakkına sahiptir. Ödenmeme durumunda kişinin bu 10 sene içinde yasal yola başvurma hakkı vardır.

İşyerinin iflas etmesi ya da kapanması durumunda çalışanlar tazminat alabilir mi?

Çalışanlar kıdem tazminatı hakkı kazanmış iseler işyeri kapansa da, iflas da etse, çalışanlarına kıdem tazminatını ödemek zorundadır.

Belediyelerin vergi ve SGK borçları idare payından kesilecek Borsa günün ilk yarısını yükselişle kapattı Tıbbi sekreterler günü ne zaman 2024 tıbbi sekreterlere günü mesajları
Sonraki Haber