Roketsan'da patlama! 3 kişi yaralandı

Ankara'da bulunan Roketsan'a ait bir binada paylama meydana geldi. Patlamayla ilgili son dakika açıklamasında bulunan Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir herhangi bir can kaybının bulunmadığını belirtti. Ankara Valiliği'nden yapılan açıklamada 3 kişinin hafif şekilde yaralandığı duyuruldu.

Ankara’nın Almadağ ilçesindeki Roketsan'a ait bir binada patlama oldu. Olay yerine itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi.

Patlamayla ilgili ilk açıklama Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir'den geldi. Demir, "Roketsan'da yaşanan patlamayla ilgili yaptığımız ilk tespitlere göre herhangi bir can kaybı söz konusu değildir. Roketsan çalışanlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" dedi.

VALİLİK'TEN AÇIKLAMA: 3 KİŞİ YARALANDI

Ankara Valiliği ise konu ile ilgili, ''Roketsan'ın yakıt depolarında saat 14.47'de patlama meydana gelmiş, can kaybının olmadığı patlamada 3 çalışan hafif yaralanmıştır'' açıklamasında bulundu.

ROKETSAN'DAN AÇIKLAMA

Roketsan tarafından yapılan açıklamada, “Şirketimizde, personelden arındırılmış uzaktan kontrollü üretimin yapıldığı binada bir kaza yaşanmış olup, kaza esnasında herhangi bir can kaybı olmamıştır. Kazanın olduğu tesise uzak mesafede bulunan 3 personelimiz hafif şekilde yaralanmıştır. Kazanın nedeniyle ilgili incelemelerimiz devam etmektedir” ifadelerine yer verildi.

ROKETSAN HAKKINDAKİ BİLGİLER

Roketsan, Savunma Sanayii İcra Komitesi kararı ile “Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) roket ve füze ihtiyaçlarının karşılanması, ülkemizde roket ve füze tasarımı, geliştirilmesi ve üretimi konularında lider bir kuruma sahip olunması” amacı ile 14 Haziran 1988 tarihinde kurulmuştur.

Uluslararası bir program olan ‘Stinger Avrupa Ortak Üretim Projesi’ kapsamında füzelerin kritik alt sistemlerinden olan kompozit yakıtlı fırlatma ve uçuş motorları ve sevk sistemlerinin yurt içinde üretimi Türkiye tarafından üstlenilmiştir. O dönemde Türkiye’de kompozit katı yakıt teknolojisi olmadığı için Millî Savunma Bakanlığı (MSB), kompozit yakıtlı fırlatma ve uçuş motorlarını üretmek üzere yeni bir şirket kurulmasını uygun bulmuştur.

Roketsan, kuruluş amacını gerçekleştirmeye yönelik doğru stratejiler sayesinde Stinger konsorsiyumu gereklerini zamanında ve tam olarak yerine getirirken, ülkemize kazandırdığı yetişmiş insan gücü sayesinde transfer edilen teknolojileri özümseyerek yeni ürünlere dönüştürmeyi başarmış ve beklentilerin ötesine geçerek roket/füze alanında uzman millî bir sanayi oluşturmuştur. 1988 yılındaki kuruluş kararını takiben İskitler’de kiralık bir binada, kendilerine verilen millî görevin heyecanıyla dolu 25 kişilik çekirdek kadro ile çalışılmaya başlanmıştır. Elmadağ’da Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından Roketsan’a kiralanan yaklaşık 1.000 dönümlük arazide tesis inşa çalışmaları yürütülmüş, üretimin gerçekleştirilebilmesi için gerekli bina ve altyapı inşaatı 1991 yılında tamamlanmıştır.

Ülkemizin ihtiyaç duyduğu, kompozit yakıtlı motor teknolojisi olmak üzere pek çok ileri teknoloji, altyapı ve deneyim Stinger Projesi ile kazanılmıştır. Kuruluş aşamasında tesis edilen Mühendislik Geliştirme bölümünde görev alan mühendisler, Stinger Projesi, iştirak edilen millî projeler ve NATO projelerinden elde ettikleri deneyim ve teknoloji altyapısını özgün ürünlerin tasarımında kullanmışlardır. 1992’de başlatılan füze tasarım altyapısı geliştirme projesinin 1995’te tamamlanmasıyla Roketsan için “tasarım odaklılık” dönemi başlamıştır. Sistem sorumlusu olma hedefiyle oluşturulan bu altyapı sayesinde, Stinger projesinin 1999 yılında tamamlanmasından önce Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacını karşılamak üzere dünyadaki emsallerine göre çok daha gelişmiş özgün tasarım kompozit yakıtlı 11 km menzile sahip TR-107 Roketi ile 40 km menzilli TR-122 Roketi ve 122 mm Çok Namlulu Roketatar (ÇNRA) Sistemi T-122’nin tasarımı, geliştirilmesi ve üretimleri gerçekleştirilmiştir. Bu sistem ve roketlerin 1996 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alınması, Roketsan ve Türk Silahlı Kuvvetleri için önemli bir kilometre taşıdır.

Kara Kuvvetlerimizin derinlikte ateş gücünü artıracak uzun menzilli roket ve füzelerin üretilmesi amacıyla MSB tarafından 1990’lı yılların sonlarında başlatılan projelerin gerçekleştirilmesi için üretim altyapısı kuvvetlendirilmiş ve çeşitlendirilmiştir. Yeni teknolojilerin elde edildiği bu süreçte Kasırga Roket ve Silah Sistemi ile Yıldırım Füze ve Silah Sistemi TSK envanterine kazandırılmıştır.

2004 yılında MSB tarafından Kara Kuvvetlerinin ihtiyacı doğrultusunda başlatılan CİRİT 2.75” Lazer Güdümlü Füze Projesi’nde Lazer Güdüm, Ara Safha Güdüm, Duyarsız Roket Motoru ve Duyarsız Harp Başlığı gibi ileri teknolojiler kazanılmıştır. 2004 yılında özgün tasarımla üretilen roket ve silah sistemlerinin ihracına yönelik sözleşmeler imzalanmış, böylece yurt dışına sistem seviyesinde ürün ve hizmet satışı dönemi başlamıştır.

2005 yılında SSM tarafından başlatılan özgün füze sistemleri UMTAS Uzun Menzilli Tanksavar Füzesi, OMTAS Orta Menzilli Tanksavar Füzesi ve HİSAR Hava Savunma Füzeleri’nin geliştirilmesi çalışmaları kapsamında imzalanan projeler sayesinde Roketsan ana yükleniciliğinde oluşan geniş bir sanayi yapılanması ortaya çıkmıştır.

SSM ve Roketsan arasında 2009 yılında imzalanan sözleşme gereği başlatılan, ALTAY millî tankı ve diğer çeşitli zırh sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi, üretimi ve testi için gerekli altyapının bulunduğu Balistik Koruma Merkezi 2010 yılında Roketsan tarafından hizmete alınmıştır.

CİRİT 2.75” Lazer Güdümlü Füze 2012 yılında TSK envanterine girmiştir.

TSK’nın tapa ihtiyacını karşılamak için kurulan Tapasan A.Ş., 2012 yılında Roketsan bünyesine dâhil edilmiştir.

2016 yılında, Roketsan Akıllı Mini Mühimmat’ın (MAM) kalifikasyonunu tamamlamıştır. Günümüz muharebe meydanı gereksinimlerini karşılamak amacıyla Roketsan tarafından geliştirilen MAM, İnsansız Hava Araçları (İHA’lar) başta olmak üzere düşük taşıma kapasitesi olan hava platformlarında verimliliği artıran bir çözüm niteliğinde sunulmaktadır.

2017 yılında, 4 farklı güdüm modunda kullanılabilen TEBER Lazer Güdüm Kiti’nin çevresel koşul ve entegrasyon testleri tamamlanmıştır. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile TEBER tedarikine yönelik sözleşme projesi devam etmektedir. 2018 yılı içerisinde F-16 uçağına yönelik sertifikasyon başarıyla tamamlanmış olup, TEBER Güdüm Kiti Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girmiştir.

IDEF 2019’da Roketsan; ALKA Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemi, ATMACA Satıhtan Satha Güdümlü Mermi, CİDA Füzesi, CİDA Lançeri, Mikro Uydu Fırlatma Sistemi (MUFS), TANOK 120 mm Lazer Güdümlü Füze, YATAĞAN® Lazer Güdümlü Minyatür Füze Sistemi ve K+ Füze Sistemi’ni ilk kez sergilemiştir.

Kuruluşundan bugüne kadar geçen sürede Roketsan, üstlendiği misyon gereği tasarım ve teknoloji altyapısı geliştirme projeleri, ürün geliştirme ve üretim programları ile fırlatma platformu ve komuta üniteleri de dâhil olmak üzere roket ve füze sistemlerini ihtiyaçlar doğrultusunda millî olarak tasarlama, üretme, kullanıcı personeli eğitme ve silah sistemlerinin lojistik destek ihtiyacını karşılama yeteneğine sahiptir.

Kara, Hava ve Deniz Silah Sistemlerini kapsayacak şekilde ürün yelpazesini genişleten Roketsan günümüzde ; farklı özelliklerdeki roket, füze, güdümlü mühimmat ve bunların fırlatma sistemleri ile sevk sistemlerini, roket yakıtlarını, arayıcı başlıklarını, güdüm ve kontrol sistemlerini, tapalarını, harp başlıklarını, mekanik aksamlarını, algoritmalarını, yazılımlarını tasarlamak ve üretmek, bu sistemlerin kara, hava, deniz ve denizaltı platformlarına entegrasyonunu yapmak, lojistik hizmetlerini vermek, balistik koruma sistemleri tasarlamak ve üretmek, uydu fırlatma sistemleri geliştirmek çerçevesindeki faaliyetlerini yürütmektedir.

2017 yılında Dünyanın En İyi 100 Savunma Sanayii Firması sıralamasına 98. sıradan giren Roketsan 2018 yılında 96., 2019 yılında ise 89. olmuştur.

Kar yağacak mı? İstanbul Ankara Bursa Diyarbakır ne zaman kar yağacak? Venom serisi bitti mi? Venom: Son Dans final mi? Venom 4 olacak mı? Hizbullah'tan İsrail'e misilleme! Onlarca füze fırlatıldı!
Sonraki Haber