Son dakika Siirt yerel seçim sonuçları 2019!

Son dakika Siirt yerel seçim sonuçları 2019! 31 Mart günü seçmenler ikamet ettikleri yerin belediye başkan adayını seçmek için sandık başına gidecek. Seçim sonuçlarının merakla beklendiği illerden biriside Siirt oluyor.Partilerin güçlü isimleri aday gösterdiği Siirt'te yerel seçim sonuçları araştırılmaya başlandı. Siirt Belediye Başkanı kim oldu? Hangi partiden? Sorularının cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz...

Son dakika Siirt yerel seçim sonuçları 2019! Yerel seçim sonuçlarının merakla beklendiği yerlerden olan Siirt'te adaylar seçim çalışmlarına tüm hızıyla devam ediyor. Seçmenlerle buluşarak yapacakları hakkında bilgiler veren adaylar seçimler için oy istiyorlar.Liderlerinde seçim mitingleriyle destek verdiği adaylar arasında seçimi hangisinin kazandığı araştırılmaya başlandı.Siirt'te AK Parti Ali İlbaş'ı aday gösterirken, MHP Muzaffer Furat'ı aday olarak belirliyor.CHP'nin adayı ise Şakir Şula oluyor.Yerel seçimlerin sonuçlarını sizler için bir araya getirdik. İşte Siirt Belediye Başkanı kim oldu? Hangi partiden? Sorularının cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz...

SİİRT BELEDİYE BAŞKAN ADAYI KİM OLDU?

Siirt Belediye Başkanı'nın kim olduğu henüz açıklanmadı. 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirilecek seçimlerin ardından belli olacak Siirt'in yeni belediye başkanı açıklandığı anda haberimize eklenecektir.

ALİ İLBAŞ KİMDİR?

1967 yılında Siirt'te doğdu. İlk, orta ve lise eğitimimi Siirt'te tamamladı. Siirt Üniversitesi Muhasebe ve Vergi Uygulama Mezunu olan İlbaş, Anadolu Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü 4. Sınıf öğrencisi. 
Siirt'te İlbaş Nakliyat Tarım, Hayvancılık Ltd. Şti. ve İlbaş Petrol Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanlığı, Siirt İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği kurucu başkanlığı yaptı. 

Milli Gençlik Vakfı, Refah Partisi, Fazilet Partisi üyeliği, AK Parti kuruluşundan bu yana Ak Parti İl Delege Üyeliği yaptı. 2009 Yerel Seçimlerinde AK Parti Siirt Belediye Başkan Aday Adaylığı, aynı yıl içerisinde AK Parti Siirt İl Siyasi ve Hukuk İşleri Başkanlığı, 15 Ocak 2011 tarihinden bu yana AK Parti Siirt İl Başkanlığı görevini yürüttü. 

Kürtçe ve Arapça biliyor. Evli ve 6 çocuk babası 

Ali İlbaş, 31 Mart 2019’da yapılacak olan yerel seçimlerde AK Parti'nin Siirt Belediye Başkan Adayı oldu.

Siirt

Siirt ili, Türkiye Cumhuriyeti'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir ildir.

Cumhuriyet Döneminde il olan Siirt, 1924'te Beytüşşebap'ın; 1926'da Beşiri ve Sason'un katılmasıyla genişledi. Ancak Beytüşşebap, 1936'da yeniden il yapılan Hakkari'ye bağlandı. 1938'de Garzan (Şimdiki ismi Yanarsu) ilçesinin merkezi Mısrıç'a (Bugün Kurtalan) taşındı ve aynı ilçeye bağlı Baykan bucağı ilçe oldu. Aynı yıl Sason'a bağlı bucak olan Hazo, Kozluk adıyla ilçe yapıldı. 1943'te Garzan ilçesinin ve merkezinin adı Kurtalan olarak değiştirildi. 1957'de Beşiri'nin bucağı olan İluh, Batman adıyla ilçe yapıldı. 1962'de Pervari ilçesinin Müküs (Şimdiki ismi Bahçesaray) bucağı, Van'ın Gevaş ilçesine bağlandı. 1990 yılında Siirt'in Batman, Beşiri, Kozluk ve Sason ilçeleri yeni kurulan Batman iline bağlandı. Aynı yıl Siirt'in Şırnak ilçesiyle, Eruh'tan ayrılarak ilçe yapılan Güçlükonak beldesi yeni kurulan Şırnak iline bağlandı ve Merkez ilçeye bağlı Tillo bucağı Aydınlar adıyla ilçe yapıldı.

Siirtin tarihçesi
MÖ 3000 İslam Uygarlıkları Dönemi: MÖ 3000 ve 2000'lerde güneydoğu toroslar iki kültür alanını birbirinden ayırmaktaydı.Güneyde Mezopotamya'da gelişmiş bir tarım kültürü, kuzeyde ise doğu anadolunun yüksek yaylasın da ilkel tarımcılığa ve hayvancılığa dayalı daha yavaş gelişen bir kültür vardı. İki kültürün kesiştiği yerde bulunan Siirt'e yayla kültürü özellikleri görülmekteydi.

İslam Uygarlıkları Dönemi: 639'da Elcezire'nin fethi için görevlendirilen ilyas Bin GANEM Diyarbakır yöresini islam mücahidlerine açtığı zaman Siirt'e aynı akibete uğramıştır. Diyarbakır'ın zaptında mühim hizmetleri bulunan Halit Bin VELİD Hasankeyf savaşı'nda muzaffer olduktan sonra sıra Siirt'e yürümüş şehrin o zamanki hakimi Hersolu iteatini arz ederek, Şehri teslim etmiştir. Bundan sonra siirt hakimliği'ne sahabeden olan Hişşam oğlu hakem tayin olunmuştur

Anadolu Selçukluları ve Osmanlı Dönemi: Malazgirt savaşı'ndan sonra Türkler Anadolu'ya yerleşmeye başlamış ve Büyük Selçuklu Devleti' nin isteği dışında küçük Türk devletçikleri kurulmuştur. Siirt yöresi Hasankeyf Artuklu ların yönetimindeydi. Artuklular'a bağlı göçebe Türkmenler yöreye yerleşmiş, Artuklu beyleri ve askerleri kentler'de Türkleşmenin çekirdeğini oluşturmuşlardır. Beylerinin Alp, İnanç, Yağbu gibi Türk adlarını kullanmaları ; Artuklular'da Türkmen geleneği'nin güçlülüğünü göstermektedir. Bağlı oymaklara "Ok gönderme" biçimindeki Orta Asya Geleneği'de Artuklar'da sürmekteydi.

19. yüzyılda Siirt: 19. yüzyıl içerisinde Siirt'te meydana gelen tek siyasal olay 1894 tarihinde Sason'da mey dana gelen ermeni ayaklanmasıdır.Rusya ve İran'daki ermeni komitelerinin'de kışkırt ması ile büyük bir isyan olayı ile karşılaşıldı. Bu durum karşısında Osmanlı Devleti sert tedbirler almak zorunda kaldı. Sason ayaklanması İngiltere'yi harekete geçirdi çünkü ermeni meselesi Rusya ve İngiltere'yi menfaat çatışmasında birleştiriyordu. İngiltere ermeni'lerin bağımsızlığını isterken; Rusya ermenilerin Rusya ya katılmasından yanaydı. Merkezi Tiflis'te olan ermeni hınçak komitesi ile taşnak sutyun komiteleri'nin amacı Osmanlı İmparatorluğu'ndaki ermenilerin Rusya ve İran'daki bütün ermenilerle bir leştirip bağımsız bir ermenistan devleti'nin kurulmasını sağlamaktı.

Ermenilerin vergi vermemek ve Hükümet memurlarına pasif direnişte bulunmak üzere daha önceden anla şmaları da olayların genişlemesinde etkili olmuştur. Ermenilerin başlattığı bu ayaklanma yı II. Abdülhamit'in görevlendirdiği VI. Ordu bastırmıştır...

Genel Konum: Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 41° 57 doğu boylamı ve 37° -55 kuzey enlemi üzerinde yer alan Siirt doğudan Şırnak ve Van, kuzeyden Batman ve Bitlis, batıdan Batman, güneyden Mardin ve Şırnak İlleri ile çevrilidir. İl topraklarının büyük bölümü dağlarla kaplıdır. Kuzeyde Muş Güneyi Dağları, doğuda Siirt Doğusu Dağları İl’in doğal sınırlarını oluşturan sıra dağlardır. 1990 yılında değişen sınırlardan sonra Siirt İli ’nin yüzölçümü 6.186 Km²’ye inmiş Km² ’ ye ise 42 kişi düşmüştür. 1997 yılı nüfus sayımına göre 263.258 kişilik nüfusuyla Türkiye toplam nüfusunun %4’ünü barındırmaktadır.

Yeryüzü Şekilleri İl toprakları asıl görünümünü III. Zaman’da kazanmıştır. Şiddetli kıvrılma ve kırılmalara uğrayan il alanı, üst-eosen ve oligosen boyunca deniz dışında kalarak aşınmış ve bir yarı ova (peneplen) niteliği kazanmıştır. Üst-miyosende Doğu Anadolu genel olarak yükselirken, il alanı da blok halinde yükselmiş ve Güneydoğu Torosları oluşmuştur. Bu yükselme hareketleri sırasında il alanının güneybatısını da içine alan güçlü çöküntü alanları ortaya çıkmıştır.G.doğu Torosları esnekliğini yitirmiş ve sertleşmiş kesimlerinde ortaya çıkan çöküntü olukları, akarsularca aşın dırılarak batı, güneybatı ve güney yönünde uzanan vadilere dönüştürülmüştür. Bir yandan vadi ler oluşurken, bir yandan da özellikle çöküntü alanlarında hızla genişleyen vadi tabanlarında IV. Zaman boyunca çeşitli taşınma maddelerden oluşan düzlükler ortaya çıkmıştır...

Dağlar İlde yeryüzü şekilleri daha çok yüksek dağ ile platolardan oluşmaktadır. Siirt’ in kuzeyi ve doğusu yüksek ve sarp kesimlerdir.Genel olarak Güneydoğu Toroslar adıyla anılan bu dağ sırası, doğudan güneydoğuya genişçe bir yay çizerek Hakkari Dağları'yla birleşmektedir. Dicle Vadisi'ne eğimli olan bu yüksek ve sarp kesimde yer alan önemli dağlar ve bunların özellikleri şöyle sıralanabilir.

Annem Ankara dizisine bomba transfer! O isim kadroya dahil olacak... Ünlü iş adamı Rıza Kalkavan vefat etti 26 Aralık 2024 Perşembe yurt geneli hava durumu raporu yayınlandı!
Sonraki Haber