Son dakika Yeni kabinede kimler bakan oldu? İşte İsim isim 16 bakan...
Yeni kabinede yer alacak bakanların isimleri merak ediliyor. 24 Haziran seçimlerinden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. Vatandaşlar ise yeni kabinede yer alacak isimlerin kimler olacağı merak ediliyor. Vatandaşların heyecanla beklediği bakanlar açıklandı. Peki Yeni kabinede kimler bakan oldu? Hani isimler? İşte isim isim 16 bakan... Detaylar haberimizde...
Yeni kabinenin bakanlarının kim olacağı merak ediliyor. Heyecanla beklenen yeni kabinede yer alacak isimler araştırılıyor. Vatandaşlar kabinede hangi isimlerin yer aldığını büyük bir heyecanla araştırılıyor. Sizler için yeni kabinede yer alacak isimleri araştırdık. Son dakika... Peki Yeni kabinede kimler bakan oldu? Hangi isimler? İşte isim isim 16 bakan... Merak edilen detaylar haberimizde...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının satırbaşları...
"Ülkemiz tarihinin en önemli demokratik dönüşümlerinden biri bugün tamamlanmıştır. Dünyada yönetim sistemini demokratik yollarla değiştirebilen az sayıda ülke arasına girmiş bulunuyoruz. Bir kez daha hem seçim sonuçlarının, hem de yeni yönetim sistemimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum. İradesini yansıtan 50 milyonun üzerindeki vatandaşlarımızın her birine şükranlarımı sunuyorum. Şahsımı Cumhurbaşkanlığına layık gören 26 milyon 331 bin vatandaşımıza ayrıca teşekkür ediyorum.''
''15 Temmuz'dan itibaren bizi destekleyen, MHP'ye başta Bahçeli olmak üzere teşekkür etmek istiyorum. MHP ile ülkemizin ve milletimizin menfaatleri için işbirliğimizi Meclis'te de sürdüreceğiz.Yeni yönetim sistemi mimarisini geçtiğimiz günlere kadar devam ettirdik. Yeni dönemin ruhuna uygun şekilde yönetim mimarimizin çatısını oluşturduk. Yeni yönetim mimarisini seçimden önceki günlerde tv'lerde milletimizle de paylaşmıştık.''
İŞTE İLK CUMHURBAŞKANLIĞI KABİNESİNDE YER ALACAK İSİMLER
CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI: FUAT OKTAY
ADALET BAKANI: ABDULHAMİT GÜL
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI: MURAT KURUM
ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI: FATİH DÖNMEZ
DIŞİŞLERİ BAKANI: MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU
ÇALIŞMA, SOSYAL HİZMETLER VE AİLE BAKANI: ZEHRA ZÜMRÜT SELÇUK
GENÇLİK VE SPOR BAKANI: MEHMET KASAPOĞLU
HAZİNE VE MALİYE BAKANI: BERAT ALBAYRAK
İÇİŞLERİ BAKANI: SÜLEYMAN SOYLU
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI: MEHMET ERSOY
MİLLİ EĞİTİM BAKANI: ZİYA SELÇUK
MİLLİ SAVUNMA BAKANI: HULUSİ AKAR
SAĞLIK BAKANI: FAHRETTİN KOCA
SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI: MUSTAFA VARANK
TARIM VE ORMAN BAKANI: BEKİR PAKDEMİRLİ
MİLLİ EĞİTİM BAKANI: ZİYA SELÇUK
TİCARET BAKANI: RUHSAR PEKCAN
ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI: MEHMET CAHİT TURAN
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM'de yemin ederek yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı olarak resmen görevine başladı.
Yemin töreninin ardından Erdoğan'ın kurduğu yeni kabineden de ilk bilgiler gelmeye başladı.
SuperHaber'in edindiği bilgilere göre Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde Sanayi ve Kalkınma Bakanı Mustafa Varankoldu. Varank uzun yıllar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başdanışmanı olarak Beştepe'de Erdoğan'ın yakın mesai arkadaşı olarak görev almıştı.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Varank'ın ağabeyi Prof. Dr. İlhan Varank da 15 Temmuz hain FETÖ'cü darbe girişiminde şehit olmuştu.
SPOR BAKANI MEHMET KASAPOĞLU
Öte yandan, SuperHaber'in ulaştığı bilgilere göre, Spor Toto Teşkilat Başkanı Muharrem Mehmet Kasapoğlu da Gençlik ve Spor Bakanı olarak yeni hükümette görev yapacak.
Kasapoğlu, Spor Toto Teşkilat Başkanı olarak görev yaptığı dönemde, gençlerin kötü alışkanlıklardan uzak durmasını sağlamak amacıyla, spor yapmalarına imkan sağlayacak projeleri ile tanınıyor.
Mehmet Muharrem Kasapoğlu, yurt genelinde sporda tesisleşmeye yönelik attığı önemli adımlarla büyük takdir toplamıştı.
MEB'E SÜRPRİZ İSİM
Ayrıca yeni kabinenin Milli Eğitim Bakanı'nı Prof. Dr. Ziya Selçuk oldu. Yaklaşık 20 yıl Gazi Üniversitesinde öğretim üyeliği yapan Selçuk kamuoyunda, "Maya Okulları Kurucusu" olarak biliniyor.
ÜNİVERSİTE KURUCUSU BAKAN
Medipol Üniversitesi Kurucu Başkanı Dr. Fahrettin Koca ise yeni kabinede Sağlık Bakanı olarak görev yapacak.
ÇEVRE BAKANI, EMLAK KONUT'TAN
Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak ise yeni dönemde Murat Kurum görev yapacak. Kurum şu an Emlak Konut Genel Müdürü olarak görev yapıyor. / SuperHaber
TBMM
Türkiye Büyük Millet Meclisi (kısaca TBMM), 23 Nisan 1920'de Osmanlı Devleti'nin İtilaf Devletleri'nce işgali sırasında direniş gösteren Türk Milletinin oluşturduğu irade ile kurulan, (asli kurucu iktidar) ve yine bu iradenin sahibi olan Türk Milletinin anayasa ile verdiği yetki ile yasama görevi yapan Türkiye Cumhuriyeti anayasal devlet organıdır. "Egemenlik, kayıtsız şartsız Milletindir" ilkesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin varoluşunun temel dayanağını oluşturur.
Hali hazırda tali kurucu iktidar olan TBMM, diğer anayasal devlet organlarından üstün değildir. Yasama yetkisi yasa veya kanun yapma yetkisidir. Yasalar anayasaya aykırı olamaz. TBMM'nin anayasada da değişiklik yapma yetkisi bulunsa da bu yetki de Anayasa'nın Başlangıç bölümünde yer alan anlayışla ve anayasal bütünlüğe uygun olarak hareket etme ve ancak bu çerçeve içerisinde Anayasa'da değişiklik yapabilme ile sınırlıdır ve bu çerçevede meşruiyet kazanır. Anayasa’nın 6. maddesinde yer alan “hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasa’dan almayan bir Devlet yetkisini kullanamaz.” ifadesiyle yasama organı olan TBMM'nin, kendisinin yasal dayanağı olan anayasanın bütününü veya temel ilkelerini reddederek yeni bir anayasa yapma yetkisi yoktur.Anayasaya bağlılık yemini eden milletvekili veya partilerin bu girişimlerde bulunması, yetki aşımı ve yetki gaspı girişimi yönünden suç olan bu durum milletvekilliklerinin meşrutiyetini sorgulanır hale getirir ve cebir kullanarak anayasayı değiştirmeye teşebbüsten yargılanma durumu ortaya çıkabilir. Yasa ve anayasa değişikliklerinin halka ait egemenlik haklarını da koruyan bir toplumsal sözleşme olan anayasaya aykırı olup olmadığı Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenir.
Millete ait egemenlik yetkilerinin kuvvetler ayrılığı prensibi ile verilmesinin, kuvvetler ayrımının, devlet organları arasında üstünlük sıralaması anlamına gelmeyip, belli Devlet yetki ve görevlerinin kullanılmasından ibaret ve bununla sınırlı medeni bir iş bölümü ve iş birliği olduğu ve üstünlüğün ancak Anayasa ve kanunlarda bulunduğu anlamına geldiği Anayasanın başlangıç bölümünde belirtilmiştir.
Anayasanın 108'nci Maddesine göre, yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Milletvekili genel seçimleri, dört yılda bir, serbest, eşit, tek dereceli, genel oy esaslarına göre, yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılır. Seçilen milletvekili adayları, anayasaya bağlı kalacağına dair Türk milleti önünde namusu ve şerefi üzerine yemin ederek 4 yıllığına TBMM üyeliği (milletvekilliği) hakkı kazanırlar. TBMM üyeleri (milletvekilleri), yasama dokunulmazlığına sahiptir.