Son yılların en büyük skandalı olabilir: İsviçreli dev bankanın müşterileri şaibeli çıktı

İsviçreli dev banka Credit Suisse'den sızan bilgiler büyük bir skandalın ilk ayağı olabilir. Bankanın müşterileri arasında yasadışı işlere bulaşmış ve şaibeli birçok isim yer alıyor. Sızan belgelerin İsviçre bankacılık sistemine nasıl etki edeceği ise merakla bekleniyor.

Dünyanın en sıkı bankacılık sistemine sahip ülke olarak bilinen İsviçre'den sızan bilgiler büyük bir skandalı ortaya çıktı. Dünya çapındaki müşterilerinin trilyonlarca euroluk varlıklarının işletildiği ülkedeki en büyük bankalardan biri olan Credit Suisse'de aralarında insan kaçakçısı, uyuşturucu kaçakçısı ve rüşvetçi politikacıların da olduğu birçok kişinin hesaplarının bulunduğu ortaya çıktı.

İlk başta Alman basınında çıkan ve uluslararası gazetecilerden oluşan bir konsorsiyumun incelemeleriyle dünya basınına duyurulan büyük skandal sonrası İsviçre bankacılık sektörünün nasıl bir tavır takınacağı merak konusu oldu.

Dünyanın dört bir yanından 30 bin müşterisinin hesaplarının ayrıntıları sızdırılan İsviçreli banka Credit Suisse'in müşterileri arasında yasadışı yollarla para kazanan birçok kişinin bulunduğu ortaya çıktı.

YASADIŞI İŞLERE BULAŞMIŞ ÇOK SAYIDA KİŞİ VAR

Bankadaki yaklaşık 80 milyar sterlinlik paranın aralarında Filipinli bir insan kaçakçısı, rüşvetten hapse atılan Hong Konglu eski borsa patronu, pop yıldızı kız arkadaşının ölüm emrini veren bir milyarder, Venezuela'nın devlet petrol şirketinde yolsuzluğa bulaşan yöneticiler ve Mısır ve Ukrayna gibi ülkelerden yozlaşmış politikacıların da olduğu yüksek riskli isimlere ait olduğu öğrenildi.

Verileri ilk olarak Alman Süddeutsche Zeitung gazetesine sızdıran kaynak, İsviçre'deki bankacılık yasasındaki gizliliğin ahlaki olmadığına inandığını belirterek, "Finansal gizliliği koruma bahanesi, vergi kaçakçılarının işbirlikçileri olarak İsviçre bankalarının utanç verici rolünü örten bir incir yaprağından ibarettir" dedi.

İsviçreli dev banka Credit Suisse'in müşterilerinden birinin bir dönem Hong Kong borsasının başkanlığını yapan ve borsada işlem gören şirketlerden rüşvet aldığının ortaya çıkması sonrası hapse giren Ronald Li Fook-shiu olduğu öğrenildi. 1990 yılında hapse giren Fook-shiu, on yıl sonra bankada 26,3 milyon İsviçre Frankı tutarında hesap açtı. Hong Konglu eski borsa başkanının 2014 yılında ölümünün ardından hesabının aktif olduğu da sızan bilgiler arasında yer alıyor.

İsviçreli bankanın müşterilerinden biri olan Rodoljub Radulović ise Sırp bir menkul kıymetler dolandırıcısı olarak biliniyor. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından suçlanan ve hakkında hesap açılmasının engellenmesi kararı bulunan Sırp dolandırıcının buna rağmen bankadaki iki farklı şirket hesabında imzasının bulunduğu ortaya çıktı. Radulović, organize suç örgütü lideri Darko Šarić'in Güney Amerika'dan uyuşturucu kaçakçılığı yapmasında rol oynaması nedeniyle 10 yıl hapis cezası almıştı.

Credit Suisse'in bir başka müşterisi olan Eduard Seidel 2008 yılında rüşvetten hüküm giydi. Eski bir Siemens çalışanı olan Seidel'in çok uluslu şirketler için büyük bir rüşvet ağını yönettiği ve rüşvet ağının içinde politikacıların da olduğu ortaya çıkmıştı. Alman yetkililerin 2006 yılında düzenlediği baskın sonrası Siedel rüşvet kampanyasındaki rolünü itiraf etmişti ve dünya çapında kara listeye alınmıştı. Yaklaşık 10 yıl kadar bankadaki hesabı açık kalan Siedel'in 54 milyon İsviçre Frankı olduğu öğrenildi.

FİLİPİNLİ DİKTATÖR DE MÜŞTERİLERİ ARASINDA

İsviçreli banka Credit Suisse'in müşterileri arasındaki en kötü şöhretlisi ise Filipinli diktatör Ferdinand Marcos ve eşi Imelda oldu. Marcos'un 1986 yılında sona eren dikta yönetimi döneminde bankadan 10 milyon dolar çektiği tahmin ediliyor. Marcos ve eşinin sahte isimlerle hesap açtığının ortaya çıkması sonrası harekete geçen İsviçre makamları toplam 500 milyon doları bulan fonun Filipinler hükümetine teslim edilmesine karar vererek banka da ceza vermişti.

İSVİÇRE BANKACILIK SİSTEMİNDEKİ DAHA BÜYÜK BİR SKANDALA IŞIK TUTABİLİR

Credit Suisse'in şaibeli müşterilerinin listesi uzayıp giderken bu skandalın İsviçre bankacılık sistemine nasıl bir etkisinin olacağı merakla bekleniyor. Katı bir gizlilik politikası bulunan bankacılık sisteminin buna rağmen özellikle 'riskli' olarak görülen müşterileri sıkı takipten geçirmesi ve düzenli olarak kontroller yapması gerekiyor. Öte yandan uluslararası düzeyde kara listeye giren isimlerin de İsviçre bankalarında hesap açamamaları gerekiyor. Buna rağmen ortaya çıkan verilerin İsviçre bankacılığı için daha büyük bir skandalın ilk ayağı olabileceği tahmin ediliyor. Öte yandan Credit Suisse yaptığı açıklamada müşterileri hakkında bilgi vermekten kaçındı.

SuperHaber Özel / Serkan Talan

Meteoroloji uyarmıştı: Antalya'yı sel vurdu! Pendikspor - Ümraniyespor Maçı Canlı İzle: Şifresiz Yayın Bilgileri Deniz ulaşımına fırtına engeli! İşte iptal edilen seferler
Sonraki Haber