Sonbahar’ın en keyifli rotası! Kosova Prizren

Sonbahar seyahat planınızda vize ve pasaport derdi ile uğraşmadan ülke değiştirmek isterseniz Kosova’nın Prizren şehri doğru bir tercih olacaktır. 500 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçası olmuş ve ondan izleri hala taşıyan Prizren, hem vizesiz olması hem de şehirde oldukça fazla tükçe konuşulması şehri daha da cazip kılmakta. İşte Balkanların en keyifli sonbahar rotası Kosova Prizren…

Sonbahar seyahat planınızda vize ve pasaport derdi ile uğraşmadan ülke değiştirmek isterseniz Kosova’nın Prizren şehri doğru bir tercih olacaktır. 

KOSOVA'NIN KISACA TARİHİ

500 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçası olmuş ve ondan izleri hala taşıyan Prizren, Kosova’nın ve Balkanların ülkemize en samimi gelen, en güzel kentlerinden. Alternatif bir rota arayışındaysanız bu sonbaharın keyifli bir rotası Prizren olabilir. Hem vizesiz olması hem de Türkçe konuşulması onu daha da cazip bir hale getirebilir.

Şimdiki Kosova toprakları yukarıda da bahsettiğim gibi beş asır boyunca Osmanlı toprağıydı. Osmanlı’nın son döneminde, 1. Dünya Savaşı sonucunda ise Yugoslavya’nın bir parçası oldu. Ancak çok uluslu bir devlet olan Yugoslavya, son lideri Tito’nun ölümünden sonra parçalanarak dağıldı. 1998 yılında Kosovalı Arnavutlar ile Sırplar arasında başlayan savaş NATO’nun müdahalesi ile sonuçlandı. On yıl boyunca Birleşmiş Milletler’in idaresinde kalan Kosova, 17 Şubat 2008’de Kosova Meclisi’nde alınan kararla bağımsızlığını ilan etti.

– Yaklaşık 200 bin nüfusa sahip bir şehir olup ülkenin ikinci büyük şehri konumunda.

– Özellikle Gora bölgesinde yer alan köyleri eşsiz doğa manzaraları sunuyor. Kış aylarında ekonomik kayak turları için de burayı ziyaret edebilirsiniz.

– Para birimi olarak Euro kullanılıyor.

– Avrupa’da ekonomik tatil yapabileceğiniz bir rota. Yemek, konaklama ve diğer harcamalarınız diğer Avrupa şehirleri ile kıyas edilemeyecek şekilde uygun. Yani sınırsız yiyebilirsiniz!

– Prizren’de ve Kosova’nın birçok bölgesinde Kosova bayrağından daha fazla çift başlı kartal simgeli kırmızı-siyah renkli Arnavutluk bayrağı görürsünüz. Bu, ülke bağımsızlığını Arnavutların mücadelesi ile kazandığından, var olan soy bağlılığını simgeler.

PRİZREN’E ULAŞIM 

– Prizren’e ulaşım Kosova’nın başkenti Priştine’deki havalimanından rahatlıkla sağlanabilir. Havalimanından ulaşımda en pratik çözüm ise araç kiralamak. 25 Euro’dan başlayan fiyatlarla kiralama yapabilirsiniz. Ayrıca bulunduğu konum itibariyle birçok Balkan şehrine de yakın. Tiran, Üsküp, Priştina, Peç ve Podgorica ile beraber Belgrad, yakın şehirler arasında yer alıyor. Sadece Sırbistan tarafına geçme planınız varsa güncel durumu kontrol edin, bazen iki ülke arasında geçişlerde sıkıntılar olabiliyor.

PRİZREN'DE MUTLAKA GÖRMENİZ GEREKEN YERLER

Prizren Kalesi (Kalaja)

Eğer bir turistseniz sadece Prizren’de değil, her yerde şehrin en yüksek noktalarına tırmanmak olmazsa olmaz aktivitelerden biri. Prizren Kalesi de bu aktiviteyi gerçekleştirebileceğiniz bir nokta.

 Sinan Paşa Cami

Şehrin bir nevi sembolü olan yapı 16. yüzyıldan kalma bir Osmanlı camisi olma özelliğini taşıyor. 1993 yılında tekrar ibadete açılan yapıda vaazlar Türkçe vaaz veriliyor.

 Saviour Kilisesi (İlahi Kurtarıcı Kilisesi)

13. yüzyılda inşa edildiği bilinen bu kilise, Kosova’daki Sırp Ortodoks Kilisesi’nin ilk binası. 1998 yılındaki savaşta şehirdeki Hristiyanlar burada toplanmış, ardından Prizren’i terk etmeleri istenmişti.

 Prizren Taş Köprü

Prizren’i ortadan ikiye bölen Bistriça Nehri’nin üzerinde bir gerdanlık gibi duran taş köprü kentin en güzel süslerinden biri.

Gazi Mehmet Paşa Hamamı

Gazi Mehmet Paşa Hamamı 1574 yılında inşa edilmiş. 

Şadırvan Meydanı

Prizren’in en hareketli bölgesi olarak ön plana çıkan Şadırvan Meydanı, Sinan Paşa Camii’nin hemen yakınında yer alıyor.

 Cuma Cami

Cuma Cami de aslında 13. yüzyılda Sırbistan Krallığı döneminde yapılmış bir ortodoks kilisesi olup kozmopolit şehir yaşamının bir örneği. Kente müslümanlar egemen olunca önce camiye, Hristiyanlar egemen olunca tekrar kiliseye döndürülmüş.

Bayraklı Cami (Gazi Mehmet Paşa Cami)

Prizren ziyaretimizde avlusu, şadırvanı ve estetiği ile bizi etkileyen bir yapı oldu Bayraklı Cami. 16. yüzyılda inşa edilen cami sağlam durumdaki tarihi yerler arasında.

Prizren merkezde diğer gezilecek yerleri sıralayacak olursak; 1975 yılında açılan ve bir saat kulesinin üzerine inşa edilmesiyle 15. yüzyıldan kalma bir hamamda bulunan Arkeoloji Müzesi, otogar bölgesinde bulunan Fatih Sultan Mehmet tarafından 1455 yılında inşa edilmiş Kırık Cami adıyla bilinen Namazgah (üstü açık olan namazgah için beklentiniz yüksek olmasın), 1543 yılında inşa edilen Osmanlı dönemi yapısı Müderris Ali Efendi Cami, 18.yüzyılda inşa edilen ve Gazi Mehmet Paşa Hamamı’nın arka tarafında yer alan Emin Paşa Cami, yine 15. yüzyılda inşa edilmiş fakat sadece minaresi ayakta kalmış Arasta Cami, 1952 yılında açılan 2014 yılında kurtarılan birçok sahne sanatı ve etkinliğin gerçekleştirildiği Lumbardhi Sineması, Adem Jashari Caddesi üzerinde yer alan Nato Anıtı ve 20 km kadar kuzeyde kalan, tamamen Türk köyü olan Mamuşa sayılabilir.

Prof Dr. Naci Görür'den yeni uyarı: "Endişe verici, ciddi çalışılmalı" Hotmail ve Outlook Giriş Linki 2024 - Yeni Hesap Açma, Oturum Açma Ünlülerin avukatı Ayhan Sağıroğlu vefat etti
Sonraki Haber