'Sosyal medyada yapılan ilişki durumu zina delili sayılır mı?'

Ünlü boşanma avukatı Yasin Girgin, SuperHaber okurlarının sorduğu soruları yanıtlıyor. Boşanma ile ilgili aklınıza takılan her türlü soruyu editor@superhaber.tv adresinden bize iletebilirsiniz. İşte bu hafta sorulan sorular ve yanıtları...

Merhaba biz eşimle bir senedir ayrı evlerde yaşıyoruz ama boşanma davası açmadık. Facebook sayfasında bir erkekle fotoğrafını koymuş ve durumunu ilişkisi var olarak değiştirmiş, boşanma davasında bunu zina delili olarak kullanmam mümkün mü?

Sosyal medyada yapılan değişikliğin delil olarak kabul edilmesi elbette mümkündür. Ancak elinizdeki bu delil zina delili değildir, güven kırıcı davranış delili olabilir. Yani boşanma davasını güven kırıcı davranış nedeniyle evlilik birliğinin temelinden sarsılması gerekçesi ile açabilirsiniz. Bunun dışında ve daha ileri boyutlarda olan delillerin varlığı halinde ise zina nedenine dayalı olarak boşanma davası açma hakkınız doğacaktır.

Kocam beni aldattığı için ona boşanma davası açmak istiyorum ama maddi durumum müsait olmadığı ve gidecek yerim olmadığı için onunla aynı evde yaşamaya mecburum, bu durumda onu affetmiş sayılır mıyım?

Boşanma davasının açılması ile birlikte, müşterek konutun eşlerden birine tahsisi sağlanabilir. Bunun için mahkemeye başvurursanız aile mahkemeleri, oturulan aile konutunu kadına vermekte ve dava sonuna kadar kadının kullanımına bırakmaktadır. Aynı evde yaşamak af anlamına gelebilir. Bununla birlikte boşanma davasının bitmesi ile birlikte ayrı ayrı evlerde yaşayacak, yeni bir hayat kuracaksınız. Bu nedenle, şimdiden bu yeni hayatınızı planlamanız doğru olacaktır.

Biz eşimle ayrılmaya karar vererek boşanma davası açtık. Eşim benden hem yüksek miktarda maddi manevi tazminat hem de nafaka istiyor. Hem yüksek bir miktar tazminat ödeyip hem de nafaka ödemek zorunda mıyım?

Maddi tazminat ve manevi tazminatın, karşı tarafın zenginleşmesine neden olacak miktarda olmaması gerekmektedir. Yani ne kadar yüksek istenilirse istenilsin, mahkeme ancak normal ölçüde kabul edilebilecek miktarda bir maddi ve manevi tazminata hükmedecektir.

Diğer yandan, maddi ve manevi tazminatın verilmiş olmasına rağmen yoksulluk nafakasının verilmesi gerektiği yukarıda belirttiğim ilke çerçevesinde kabul edilmiştir. Yani maddi ve manevi tazminat vermenize rağmen yoksulluk nafakası da vermeniz gerekecektir. Aleyhinize tazminat verilmesi için daha ağır kusurlu bulunmanız gerektiğini de hatırlatalım.

Merhaba, boşanma davasında nafaka ve tazminat istemedim, mal paylaşımına ilişkin taleplerimi de saklı tutmadım, artık mal paylaşımı davası açmaya hakkım olmayacak mı?

Boşanma davasında istenilmemiş nafaka ve tazminat talepleri, boşanma davasının karara bağlanılmasından itibaren 1 yıl içinde dava edilebilir. Mal paylaşımı ise tamamen ayrı bir davadır, boşanmanın kesinleşmesinden itibaren 10 yıl içinde dava açılabilir.

Biz eşimle kredi çekerek ev aldık, ev benim üzerime ancak taksitleri birlikte ödüyorduk. Boşandığımız takdirde borcu tek başıma ödemeye devam etmek zorunda mıyım? Evin mülkiyeti kimde olacak?

Boşanma davasının açılmasından itibaren, eşlerin arasındaki mal rejimi otomatik olarak mal ayrılığı rejimine döner. Bu tarihten itibaren bir tarafın, kendi adına kayıtlı gayrimenkulün kredi borcu ödemeleri için diğer tarafın bir hakkı kalmaz. Yani evlilik içinde ödenen krediler nedeniyle diğer eşin yarı oranında talep hakkı varken, boşanma davasının açılmasından sonra bu talep hakkı sona erer. Boşanma davasının açılmasından sonra kredi borcunun tek başına ödenmesi gerekir, karşı taraftan bu ödemeler için bir nafaka vs. talep edilmesi mümkün değildir.

Boşanma kararı ile birlikte evin mülkiyeti ise tapuda hangi eş adına ise onda kalmaya devam eder.

Tüm yazılarını göster