Soy ağacı sorgulama ekranı yeniden erişime açıldı!
Soy ağacı sorgulama ekranı yeniden açıldı. Saatte 200 bin alt-üst raporu alındığı bildirildi. Vatandaşları sevindiren haber sonunda geldi. Milyonlarca vatandaşın beklediği soy ağacı sorgulama hizmeti yeniden erişime açıldı. Ulaştırma Bakanlığı ilgili birimlerdeki kayıtlara göre, e-Devlet uygulamasına 4 milyon kullanıcı giriş yapmıştı. Vatandaşlarımızın merak ettiği soruların cevapların detaylarını araştırdık. Tarihçi Mustafa Bardakçı, nüfus kayıtlarının saklanması ile ilgili ilginç bilgiler vermişti. Murat Bardakçı, internette hizmete açılan e-devlet alt üst soy sorgulama sistemi ile en fazla 1800'lü yıllara kadar geri gidilebileceğini bunun da bir ailenin dört kuşak geçmiş bilgilerini göstereceğini söyledi. Vatandaşlarımız, bu konuyu Türkiye.gov.tr soy ağacı olarak araştırıyor. İşte, soy ağacı sorgulama ekranı...
Türkiye.gov.tr soy ağacı sorgulama ekranı vatandaşlarımız tarafından merakla araştırılıyor. e-Devlet sistemine giriş yapan vatandaşlarımızın yapması gerken nüfus bilgilerini güncellemek ve ilgili sekmeye ulaşmak. Bu sekmeye ulaştığınızda öncelikle yapmanız gereken kendi nüfus bilgilerinizi kontrol ettikten sonra sağ üst köşeden "Belge Oluştur" sekmesine tıklamanız gerek. Vatandaşlarımız, bu konuyu Türkiye.gov.tr soy ağacı olarak araştırıyor. İşte, soy ağacı sorgulama ekranı...
TURKİYE.GOV.TR'DEN E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR?
Turkiye.gov.tr adresinde yer alan e-Devlet platformuna giriş yapabilmeniz için postaneden bir e-Devlet şifresi edinmeniz gerekiyor. Şifrenizi PTT şubelerinden edinebilirsiniz. Sisteme de T.C kimlik numaranız ve e-Devlet şifrenizi kullanarak giriş yapabilirsiniz. Şifreyi kaybetme, unutma veya çaldırma ve benzeri durumlarda yeni bir şifre için şifre yenileme hizmetinden yararlanabilirsiniz. Bu uygulamayı kullanmak için profilinizde bulunan iletişim bilgilerinden cep telefonu numaranızı ya da hem cep telefonu numaranızı hem de e-postanızı e-Devlet Kapısında doğrulamış olmanız gerekmektedir. Bu işlemlerden herhangi birini yapmadığınız takdirde PTT şube ve Merkezlerinden şahsen yeni bir şifre almanız gerekmektedir. Şifre yenileme hizmetinin detayları için 160 numaralı e-Devlet Kapısı İletişim Merkezinden destek alabilirsiniz.
SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra tek yapmanız gereken nüfus bilgilerinizi güncelleyerek ilgili sekmeye ulaşmak. Bu sekmeye ulaştığınızda öncelikli olarak kendi nüfus bilgilerinizi görüyorsunuz. Burada, ilgili bilgileri kontrol ettikten sonraysa sağ üst köşeden “Belge Oluştur” sekmesine tıklamanız gerekiyor. Kısa yoldan sorgulama sayfasına ulaşmak için arama kısmını da kullanabilirsiniz.
TURKİYE.GOV.TR ÜZERİNDEN E-DEVLET SOY AĞACI SORGULAMASI NASIL YAPILIR?
https://www.turkiye.gov.tr/ adresine girerek önce T.C kimlik numaranızı sonra da e-Devlet şifresiyle giriş yapabiliyorsunuz. Daha sonra Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü sekmesi tıklanarak, Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama linkine tıklayarak soy bilgilerinizi görüntüleyebilirsiniz.
E DEVLET ŞİFRESİ NE KADAR OLDU
Şifre ilk alındığında PTT tarafından işlem masrafı olarak 2 TL tahsil edilmektedir. İlk şifreden sonra herhangi bir nedenle PTT’den alınacak her şifre için ayrıca 4 TL ücret ödenmektedir. Şifre için herhangi bir yıllık ücret söz konusu değildir. Her bir şifre için ödenen ücret bir defaya mahsustur. Ancak, unutma ve kaybolma durumlarında online şifre yenileme hizmetinden yararlanmak yerine PTT’den yeni şifre zarfı alınıyorsa bu ücretin tekrar ödenmesi gerekmektedir.Bu ücret, e-Devlet Kapısına gelir olarak kaydedilmemekte, işlem masrafı olarak PTT tarafından tahsil edilmektedir.
E DEVLET ŞİFRESİ UNUTULURSA NE YAPILMALI?
Şifreyi kaybetme, unutma veya çaldırma ve benzeri durumlarda yeni bir şifre için şifre yenileme hizmetinden yararlanabilirsiniz. Bu uygulamayı kullanmak için profilinizde bulunan iletişim bilgilerinden cep telefonu numaranızı ya da hem cep telefonu numaranızı hem de e-postanızı e-Devlet Kapısında doğrulamış olmanız gerekmektedir. Bu işlemlerden herhangi birini yapmadığınız takdirde PTT şube ve Merkezlerinden şahsen yeni bir şifre almanız gerekmektedir. Şifre yenileme hizmetinin detayları için 160 numaralı e-Devlet Kapısı İletişim Merkezinden destek alabilirsiniz.
Daha önce cep telefonu ve e-posta doğrulaması yapmış iseniz e-Devlet Kapısı Şifre ve Güvenlik Ayarlarım bölümünden:
Sadece PTT şubelerinden yeni şifre zarfı alarak
Cep telefonuma ve e-posta adresime gelecek kodları girerek
Cep telefonuma gelecek kodu girerek
Seçeneklerinden birini işaretleyip şifre yenileme yöntemlerinden birini belirleyebilirsiniz. Giriş alanındaki şifremi unuttum seçeneği ile şifrenizi yenileyebilir, yeni şifre belirleyebilirsiniz. 15 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti e-Devlet Kapısı kullanıcıları ve mavi kartlı kullanıcılar bu şifre yenileme hizmetinden faydalanabilmektedir. Ancak yabancı kullanıcılar şifre yenileme hizmetinden faydalanamamaktadır.
SİSTEM NASIL ÇALIŞIR?
e-Devlet sisteminin girişinde 4 farklı güvenlikli giriş yöntemi bulunuyor:
e-Devlet şifresi ile giriş, mobil imza ile giriş, elektronik imza ile giriş, T.C. kimlik kartı ile giriş yapılabilir.
E-DEVLET GİRİŞ NASIL YAPILIR?
E-Devlet işlemlerinizi gerçekleştirebileceğiniz site adresi e-devlet'in resmi internet adresi olan www.turkiye.gov.tr adresidir. Bütün e devlet işlemlerinizi bu siteden yapabilirsiniz. Web sayfasına girdiğinizde sağ üstte bulunan giriş butonuna tıklamanız gerekiyor. Açılan sayfaya T.C. kimlik numaranız ile e-devlet şifrenizi girerek sisteme girişinizi yapabilirsiniz. E Devlet sistemine giriş yapmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.
E-devlet tarafından gönderilen şifre güvenliği uyarısı örneği:
Son günlerde gündemde olan siber saldırılar sonrası tüm kullanıcılarımıza e-Devlet Şifresi kullanımı ile ilgili bu kısa bilgilendirme mesajını gönderme gereği duyduk. Lütfen bu mesajı dikkatle okuyunuz.
e-Devlet Şifreniz kolay tahmin edilebilir olmamalıdır. İçerisinde doğum tarihi, çocuğunuzun adı, telefon numarası veya tuttuğunuz takım gibi kolayca tahmin edilebilir bilgiler olmamalıdır.
Ardışık veya tekrar eden rakam / harf dizileri içermemelidir. (Örn: 1234, abcd, 1111)
Sıkça kullanılan veya sözlüklerde bulunan kelime ve harf gruplarını içermemelidir. (Örn: qwerty, parola)
Aynı şifreyi farklı platformlarda kullanmayın. Her bir hesabınız için farklı bir şifre üretin.
Eğer şifreniz yukarıdaki kriterlerden biri veya birkaçına uyuyorsa, lütfen vakit kaybetmeden e-Devlet Kapısı'na giriş yaparak şifrenizi değiştiriniz. Bunun için, sisteme giriş yaptıktan sonra sayfanın sağ üst kısmında bulunan ve isminizin yazılı olduğu menüyü açınız. Burada bulunan "Şifre ve Güvenlik Ayarlarım" seçeneğine tıklayınız. Karşınıza gelen sayfanın üst kısmında bulunan "Şifremi Değiştir" bağlantısına tıklayarak ekrandaki yönergeleri takip ediniz.
Hatırlaması kolay fakat başkaları tarafından tahmin edilmesi / kırılması zor olan şifre oluşturma teknikleri ile ilgili ayrıntılı bilgi ve örnekler için http://www.bilgimikoruyorum.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
E-DEVLET SİSTEMİNE YENİ EKLENEN HİZMETLER NELER?
E-Devlet kapısına eklenen yeni hizmetleri buradan görebilirsiniz. İşte yeni eklenen hizmetler.
Genel Hizmetler
Mezar Yeri Sorgulama
Ücret Tarifesi Sorgulama
Vefat Bilgisi Sorgulama
Kişiye Özgü Hizmetler
Beyan Bilgileri Sorgulama
Tahakkuk Bilgileri Sorgulama
Tahsilat Bilgileri Sorgulama
UNUTMA SONUCU E- DEVLET KAPISINA GİRİŞTE İLK SIRADA İSTANBUL
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, e-Devlet kapısına giriş için çeşitli yöntemlerin mevcut olduğunu, her yöntemin vatandaşlara maliyetinin sıfır ile 2 Türk Lirası arasında değiştiğini açıkladı. Yapılan tespitlere göre e-Devlet kapısına girişte şifre almada ilk 3 sırada İstanbul, Ankara ve İzmir olduğu belirtildi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesini yanıtlayıp, TBMM Başkanılğı ile Başbakanlığa da gönderdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Şifre unutulması durumunda ise vatandaşlarımız e-Devlet Kapısına girişleri sırasında cep telefon numaralarını sisteme eklemeleri ve doğrulamaları halinde yeniden şifre almak için herhangi bir ücret ödemelerine gerek yoktur. Entegrasyonun tamamlamış 12 fmans kuruluşunun internet bankacılığı şifreleri kullanılarak e-Devlet kapısına hiçbir ücret ödemeksizin giriş yapılabilmektedir. Ayrıca e-imza ve mobil-imza kullanıcıları da e-Devlet Kapısına herhangi bir ek ücret ödemeden giriş yapabilmektedir. Ancak bu yöntemleri tercih etmeyen vatandaşlarımız ise PTT şubelerine giderek şifre zarfı temin edebilmektedirler. Bu işlemin maliyeti ise 2 Türk Lirasıdır. Ancak bu kaydı yapmak istemeyen ve internet bankacılığı, e-imza ve mobil imza gibi seçenekleri kullanmadan tekrar PTT şubelerine gitmeyi tercih eden vatandaşlarımızın ise tekrar şifre zarfı alırken 4 TL ücret ödemeleri gerekmektedir" denildi.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, TÜİK tarafından 31 Aralık 2014 itibariyle yayınlanan verilere göre 15 yaş üzeri e-Devlet Kapısını kullanabilecek yaşta bulunan vatandaş sayısının 58 milyon 833 bin 474 kişi olduğu, 25 Aralık 2015 itibariyle e-Devlet Kapısını kullanan vatandaş sayısının 25 milyon 580 bin 442 olduğu belirtilerek, "Bu rakamdan düşüldüğünde 33 milyon 253 bin 32 kişinin henüz e-Devlet Kapısını kullanmadığı anlaşılmaktadır. Ancak TÜİK rakamları 2015 yılı sonu değerlerini göstermediğinden hesap yaklaşık bir değer göstermektedir" denildi.
Şifre unutulması durumunda ise vatandaşların e-Devlet Kapısına girişleri sırasında cep telefon numaralarını sisteme eklemeleri ve doğrulamaları halinde yeniden şifre almak için herhangi bir ücret ödemelerine gerek olmadığı belirtildi. Açıklamada, "Ancak bu kaydı yapmak istemeyen ve internet bankacılığı, e-imza ve mobil imza gibi seçenekleri kullanmadan tekrar PTT şubelerine gitmeyi tercih eden vatandaşlarımızın ise tekrar şifre zarfı alırken 4 TL ücret ödemeleri gerekmektedir. Burada amaç, ücretsiz yeniden şifre edinme yöntemlerini kullanmaksızın sürekli kağıda basılı yeni şifre temin etmeye eğiliminin önlenmesi yoluyla ağaç vb gibi doğal kaynaklarımızın ve çevrenin korunmasıdır. Yine mevcut ücretsiz giriş yöntemlerinden olan e-kimlik kartlarının, ülke geneline dağıtımı sonrasında diğer tüm alternatif giriş yöntemleri tali duruma geçecektir" denildi.
e-Devlet Kapısına giriş için ücretsiz pek çok yöntemin mevcut olduğu belirtilen açıklamada, "Ancak e-Devlet Kapısının ilk açıldığı dönemdeki teknolojik imkanlar, PTT şubeleri kanalıyla basılı şifrelerin dağıtımını ve kimlik tespitinin Kamu görevlilerince yapılmasını güvenlik açısından zorunlu kılmaktaydı. e-Devlet Kapısının bu ilk erişim yöntemi, şifre basım giderleri, ofis kiraları ve personel maliyetleri gibi önemli parasal maliyetler yanında; harcanan kâğıt, mürekkep ve enerji nedeniyle çevre açısından da tercih edilmeyen ve mecburi bir faaliyetti. Unutma vb. gibi nedenlerle bu yöntemin tekrarlı kullanımının yaygınlaşması istenmediğinden ücretsiz giriş ya da yenileme yöntemlerinin geliştirilmesini takiben PTT'den basılı şifre temini kanalının caydırıcı olarak maliyetli tutulması uygulamasına devam edilmektedir. Vatandaşların e-Devlet Kapısı kullanımı ile tek bir defa dahi devlet dairelerine gitmekten tasarruf etmesi toplu taşım ücreti açısından dahi şifre edinim maliyetinin iki katını vatandaşımızın cebinde bırakmaktadır. Yani e-devlet Kapısı şifresinin temini en kötü senaryoda dahi ilk kullanımda kendini amorti eden doğru bir yatırımdır" denildi.
UNUTMA SONUCU ŞİFRE ALMA SAYISI
Adana, 188.355, Adıyaman 26.722, Afyonkarahisar 63.897, Ağrı, 20.469, Aksaray, 23.135, Amasya 24.764, Ankara 787.798, Antalya 380.945, Ardahan 6.282, Artvin 23.990, Aydın 101.831, Balıkesir 108.595, Bartın 14.207, Batman 33.566, Bayburt 4.731, Bilecik 19.110, Bingöl 15.084, Bitlis 13.758, Bolu 24.713, Burdur 29.251, Bursa 288.267, Çanakkale 41.570, Çankırı 16.010, Çorum 32.670, Denizli 120.014, Diyarbakır 95.352, Düzce 44.137, Edirne 36.360, Elazığ 38.319, Erzincan 15.983, Erzurum 40.778, Eskişehir 82.530, Gaziantep 149.475, Giresun 36.546, Gümüşhane 9.241, Hakkari 9.256, Hatay 131.850, Iğdır 8.354, Isparta 39.024, İstanbul 3.065.989, İzmir 538.999, Kahramanmaraş 90.153.