SPK’nın kararı yatırımcı için en karlı kulvarlardan birini açtı
Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK), teknoloji ağırlıklı şirketlerin halka arzında ilan ettiği kotasyon şartlarını değiştirmesi, nitelikli katma değer üreten firmaların halka arzının önünü açtı.
Bu gelişme karlılığı yüksek, borsaya derinlik sağlayan şirketlerin yatırımcının ilgisine sunulması anlamına geliyor. Böylece, ülke ekonomisi hem yerli ve milli şirketlerini yabancıya kaptırmamış hem de birikimlerin yüksek getiri potansiyeli taşıyan şirketlere yönelmesini sağlayacak. Tabii bilindiği üzere, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yıl sonundan bu yana yüzde 22 civarında getiriyle dünyanın önemli endekslerini geride bıraktı. Yıl başından bu yana teknoloji endeksi de yüzde 70'e yakın değer kazandı. Tarihi zirvesi 17.031,65 puan olmuştu.
SPK’nın geçen yılın son bülteninde aldığı kararla, kotasyon şartları ağır şekilde artırıldı. Bu nedenle birçok teknoloji şirketi özellikle Londra borsası ile görüşmelere başladı.
İngilizler, gelen şirketleri kapılarda karşıladı, her türlü destekte bulunacaklarına dair garantiler verildi. Ancak bir şartları vardı: Şirket, İngiliz şirketi olacak…
Bu durumu Dof Robotics Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Mertcan, Ocak ayında yaptığımız görüşmede “Uluslararası borsalar amansızca, harika projeksiyonlara sahip bu şirketleri kendi ülkelerinde halka arza etmeye çalışırken biz ne yapıyoruz? Dünyada neredeyse hiçbir borsada olmayan şekilde yüksek kotasyonlar koyarak özellikle teknoloji üreten ve bunu ihraç eden firmalarımızı uluslararası borsalara kaptırıyoruz. Daha da önemlisi bir tane doğru ve iyi bir örneğin ardından gelebilecek onlarca farklı şirketin yabancı borsaları tercihi ile sonuçlanacak bir fitilin ateşini yakıyoruz. Eğer bundan 10 yıl sonra, “Bir zamanlar bu şirketler Türkiye’deydi!” İle başlayan cümleler duymak istemiyorsak bir an evvel bu konuda bir önlem almalı ve şu anda en önemli konumuz olan ihracat ve teknoloji yapan şirketlerimiz için yeni bir kulvar oluşturmalıyız.” diye anlatmıştı.
Mertcan, bu kararların değiştirilmesinin ülke açısından büyük önem taşıdığını belirterek, makaleler ve röportajlar yaptı.
Başka iş insanlarının ve sivil toplum kuruluşlarının (STK) da yaptığı çalışmalarla SPK en doğrusunu yaptı ve kotasyon şartları şirketlerin halka arz yapabilecekleri seviyeye çekildi.
Mertcan, SuperHaber’e karar üzerine yaptığı açıklamada, bu değişiklikle özellikle yurtdışı borsalarının hedefinde olan yerli teknoloji şirketleri için yeni bir kulvarın açıldığını belirtti. Mertcan, bu düzenleme ile katma değeri yüksek sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin yerli ve milli kalmaya devam edeceğini ve dahası ülke ekonomisine en yüksek seviyede değer katacağını vurguladı.
Bakıt Bagdaliyev, Mustafa Mertcan
(Dof Robotics ortakları Londra Borsası’na açılma görüşmeleri yapmıştı. SPK kararı sonrası bu resim anı olarak kalacak.)
Dof Robotics Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Mertcan, halka arza hazırlanan birçok şirketin yaşadığı soğuk duşu şöyle anlattı: “2023 yılı son SPK bülteninde yayınlanan karar ile yeni kotasyon şartlarının bir önceki yıla göre neredeyse 3 katı artması, özellikle teknoloji ağırlıklı şirketler için soğuk duş etkisi yarattı. Yeni kotasyon şartlarına göre halka arz olmak isteyen şirketler 1,5 milyar TL varlığa sahip olmalı ve 750 milyon TL ciro ile 2023 yılını kapatması gerekiyordu. Akla gelen ilk soru hangi teknoloji şirketinin böylesine ciddi bir varlığı vardır ya da ihtiyacı olabilir? Neyse ki bu durumun doğurabileceği sorunları erken farkeden SPK, birçok farklı sektörlerden ve STK’lardan aldıkları görüşler ile kotasyon şartlarını katma değeri yüksek sektörlerde faaliyet gösteren bazı şirketler için değiştirdi. Böylece özellikle yurtdışı borsalarının hedefinde olan yerli teknoloji şirketleri için yeni bir kulvar açılmış oldu. Bu düzenleme ile katma değeri yüksek sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerimiz yerli ve milli kalmaya devam edecek ve dahası ülke ekonomisine en yüksek seviyede değer katacaklar.”
Mertcan, sermayenin drenajının önüne geçen bu düzenleme ile şirketlerin yüksek faiz ortamında, yatırım ve büyüme için gerekli finansmana erişimi halka arz yolu ile gerçekleştirebileceklerini belirterek, .”Bundan birkaç yıl sonra geçmişe bakıldığında bugünün girişim ekosisteminden sıyrılmış büyümeye hedeflenen şirketlerimizin milyar dolar değerlemelere ulaştığını gördüğümüzde bu yapılan düzenlemenin ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlayacağız” diye konuştu.
Arif Ünver
Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) kurucusu ve 2016’ya kadar başkanlığını yapan Arif Ünver de, kararın ekonomi açısından çok önemli olduğunu söyledi.
Ecofolio Kitle Fonlama Platformu Genel Müdürü de olan Arif Ünver, “SPK’nın, 28 Mart 2024 tarihli bülteni ile duyurduğu “payların ilk halka arzı öncesi ön şartlardaki tutarların indirimine ilişkin ilke kararı” ülkemiz ekonomisi açısından çok olumlu bir karar oldu. Öncelikle Sermaye Piyasası Kurulu ekibine, ülkemiz sermaye piyasası ve ekonomisi adına teşekkür ederiz.
İçerisinde bulunduğumuz dönemde faizlerin yükselmesi ve yarattığı yükün, üretim ekosistemi üzerindeki olumsuz etkisinin bir nebze yok edilmesi adına da çok önemli olan bir ilke kararı olmuştur.
Müteşebbis, sermaye ve emek üçlüsü üretim faktörlerinin önemli sac ayağı olan sermaye bacağının faiz yükü ile temin edilmesinin olumsuzlukları giderilmesi için özkaynak fonlaması tarafının devreye alınması önem arz etmektedir.
Alınan ilke kararı ile belirlenen alanlardaki işletmelerimizin yurtdışında çare aramaya yönlenmesinin önüne geçilebilecek ve faizden arındırılmış, gerçek sermaye ile önleri açılacaktır” diye konuştu.
Ünver, yenilenebilir enerji, savunma sanayi, tarım ve yeşil dijital dönüşüm alanlarını kapsayan ilke kararının sonuç olarak hem faizden arındırılmış sermaye temini hem de işletmelerin yuvadan uçup yurtdışına katma değer sağlamasının da önüne geçilerek, çok boyutlu bir fayda sağlayacağını vurgulayarak, “Ülkemizde fonlamanın ağırlıkla para piyasaları üzerinden yapılması yerine sermaye piyasaları tarafına kaydırılması, orta ve uzun vade de üretim ekonomisinin hızlanarak artmasına destek olacaktır” dedi.