SSK-SGK sorgulama işlemi nasıl yapılır?
Birçok vatandaş SGK SSK hizmet dökümünün nasıl alınacağını merak ediyor. SGK SSK sorgulamanızı online olarak internet üzerinden yapabiliyorsunuz. SGK SSK sorgulamanızı TC kimlik no ile E-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. SGK SSK sorgulama işlemi ve detaylarına haberimizden erişim sağlayabilirsiniz. E-Devlet sistemi SGK sorgulama işlemlerini yapmamıza da olanak sağlamaktadır. E-Devlet üzerinden SGK hizmet dökümü nasıl alınır? Detaylar haberimizde...
Çalışanlar için de önemli bilgilerden biri olan SGK SSK hizmet dökümü sorgulama işlemi basitçe çözülebiliyor. TC Kimlik numarası ile SGK SSK hizmet dökümü sorgulama yolları haberimizde bulunuyor. Vatandaşlar internet üzerinden e-devlet sistemine giriş yapabilir ve TC no ile ssk sorgulaması yapabilirler. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hizmet dökümü alma ve diğer işlemleri kolayca yapabilirsiniz. İşte SSK sorgulama ekranı ve detaylar. SGK hizmet dökümü belgesi, E-Devlet sistemi kullanılarak alınır. Prim ve emekli maaşı sorgulama gibi işlemlerin de yapılabildiği SGK hizmet dökümü ile sigortalı olanların sigorta bilgilerine de ulaşım sağlanabilir. E-Devlet sistemi ile SGK hizmet dökümü nasıl alınır? SSK-SGK sorgulama işleminin nasıl yapıldığını merak ediyorsanız, işte detayları haberimizde!
E-DEVLET GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ
4A HİZMET DÖKÜMÜ İÇİN TIKLAYINIZ
SGK SSK HİZMET DÖKÜMÜ SORGULAMA İŞLEMİ İÇİN TIKLAYINIZ
SGK hizmet dökümü belgesi almak isteyenler, E-Devlet sistemi üzerinden belgelerini alabilirler. E-Devlet sisteminden hizmet dökümü alımı dışında bir çok kamu hizmetine erişilebilir ve işlem yapılabilir. Sistem üzerinde iki binin üzerinde hizmet bulunur. Kullanıcı sayısı da 33 milyonun üzerindedir. Kayıtlı bulunan kullanıcılar tarafından en çok işlem yapılan kurumların içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu ilk sıralarda yer alır. SGK hizmet dökümü, Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı olanlar tarafından alınan, sigortalı kişiye ait prim ve sigorta bilgilerinin yer aldığı belgeye denir. Bağlı bulunan yere göre üç bölüme ayrılır. Bu bölümler; 4A, 4B ve 4C'dir.
SGK HİZMET DÖKÜMÜ NEDİR?
SGK hizmet dökümü, Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı olanlar tarafından alınan, sigortalı kişiye ait prim ve sigorta bilgilerinin yer aldığı belgeye denir. Bağlı bulunan yere göre üç bölüme ayrılır. Bu bölümler; 4A, 4B ve 4C'dir. Sosyal Sigortalar Kurumu'na bağlı olanlar 4A hizmet dökümü belgesi, Bağ-Kur'a bağlı olanlar 4B hizmet dökümü belgesi ve Emekli Sandığı'na bağlı olanlar da 4C hizmet dökümü belgesi alabilirler. E-Devlet sistemi üzerinden alınabilecek olan SGK hizmet dökümü belgesi, vize alma sürecinde ya da mahkeme gibi resmi kurumlarda da kullanılabilir.
SGK HİZMET DÖKÜMÜ BELGESİNDE YER ALAN BİLGİLER
SGK hizmet dökümü belgesi üzerinde şu bilgiler yer alır;
Sigortalıya ait temel bilgilerSigortalı kişinin toplam çalıştığı gün sayısı
İlk defa girilen işin giriş ve çıkış tarihleri
Hangi aylar içerisinde sigortanın ödendiği bilgisi
Sigortalı olarak bulunulan dönem içerisinde yerine getirilen hizmetler
Primlerin hangi aylarda ödenip hangi aylarda ödenmediği bilgisi
Çalışılan şirkete ait bilgiler
SGK HİZMET DÖKÜMÜ BELGESİ NASIL ALINIR?
SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) hizmet dökümü belgesi E-Devlet sistemine giriş yapılarak alınabilir. E-Devlet sistemine giriş için E-imza, mobil imza, internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı, mobil bankacılık ve E-Devlet şifresi seçenekleri yer alır. E-Devlet sisteminde kayıtlı olan kullanıcılar tarafından sisteme giriş için en çok tercih edilen giriş yöntemi E-Devlet sistemi ile giriş seçeneğidir. Eğer E-Devlet şifreniz yoksa en yakın PTT şubesine giderek şifre alabilirsiniz. E-Devlet şifresi iki Türk Lirası ücret karşılığında ve kapalı zarf içerisinde verilir. Şifre ile kişisel bilgilere erişim sağlanabildiği için E-Devlet şifresi başka kişiler ile paylaşılmamalıdır. PTT şubesinden E-DEvlet şifresi alındıktan sonra turkiye.gov.tr internet sitesinden, şifre ve T.C. kimlik numarası ile sistemie giriş yapılabilir. Sisteme başarılı şekilde giriş gerçekleştirildikten sonra da ekranın sol kısmında yer alan e-Hizmetler menüsünden Sosyal Güvenlik Kurumu bağlantısı açılır. Bu bağlantı üzerinden de 4A, 4B ve 4C hizmet dökümü belgelerine ulaşım sağlanabilir.
SGK BORÇ İŞLEMLERİ NASIL YAPILMAKTADIR?
SGK borç işlemleri için kişilerin SGK tarafından oluşturulan web tahsilat servisinin kullanılması gerekmektedir. Web tahsilat servisi resmi olarak SGK ödeme sistemidir. Üstelik sadece ödeme için değil, kişilerin mevcut borçlarını görüntülemesi için de gerekli yardım sağlamaktadır. Bu açıdan kişilerin ilk olarak SGK web tahsilat servisi üzerinden SGK borç sorgulama yapması gerekmektedir. SGK borç sorgulama aracılığı ile borçlar öğrenildikten sonra ise borçların ödenmesi için ekranda yer alacak ödeme adımlarının takip edilmesi gerekmektedir.
SSK prim sorgulama sonrasında eğer kişilerin borcu bulunuyorsa, ekranda tüm borçlar ile ilgili detaylar yayınlanacaktır. Böylece hem borç bilgisinin alınması hem de borç dökümü incelenmesi sonrasında ödeme yapılması oldukça kolaydır. Gerekli tüm altyapı SGK tarafından sağlanmış ve web tahsilat servisi aracılığı ile kişilere kullanım sunulmuştur. SGK borç sorgulama sonrasındaki ödeme işlemlerinde kişilerin kredi kartını kullanması gerekmektedir. Kredi kartı üzerinden yapılacak ödemeler ile birlikte borçlar kapatılabilecektir. SGK'nın 4A bünyesinde var olan SSK (Sosyal Sigortalar Kurumu) daha önceleri tek başına bir kurum iken SSK daha sonraları SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) bünyesinde yer almaya başlamıştır.
SSK SORGULAMALARI NELERDİR?
4A, 4B ve 4C olarak üç grupta ele alınan sigorta sahipleri, E-Devlet üzerinden sigorta türüne göre istediği sorgulamayı yapabilmektedir. E-Devlet üzerinden ücretsiz bir şekilde sunulan bu hizmetten E-Devlet üyeliği olan herkes yararlanabilmektedir.
SSK SORGULAMALARI İLE NELER ÖĞRENİLİR?
SSK sorgulama yapan bir vatandaş, ne kadar prim ödendiğini, ne zaman sigortalı olarak çalışmaya başladığı, toplam SSK gün sayısını, ay içerisinde ne kadar günün ödendiğini öğrenebilmektedir. Bunun yanında emekli olan kişilere yönelik de pek çok sorgulama bulunmaktadır. Emekli olan kişilerin ne kadar emekli maaşı aldığı, adres ve bilgilerin güncellenebildiği, emekli belgesi alma gibi sorgulamalar yapılabilmektedir. SSK prim sorgulaması yaparken sorgulama ekranında sizden istenen bilgileri girmeniz yeterli olacaktır. Sorgulamanızın ardından tüm bilgiler size sunulacaktır.
T.C. kimlik numarası ile SSK sorgulama internet üzerinden kolayca gerçekleşebiliyor. SSK sorgulamaları sonucunda bilgilerinize ulaşabilir ve SSK ücretinizin ödenip ödenmediğini öğrenebilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için T.C. kimlik numaranıza ihtiyacınız var.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM? SGK EMEKLİLİK HESAPLAMA
Emekli olacağı zamanı öğrenmek isteyenler SGK'nın internet sitesi üzerinde yer alan ne zaman emekli olurum sayfasını kullanarak bunu çok kolay bir şekilde gerçekleştirebilirler. Tek yapmaları gereken Sosyal Güvenlik Kurumu'nun internet sitesinde yer alan https://uyg.sgk.gov.tr/nezaman/ sayfası üzerinden gerekli bilgileri girerek emeklilik zamanlarını hesaplamalarıdır.
E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL DEĞİŞTİRİLİR?
PTT tarafından verilen e-Devlet şifresi akılda kalıcı bir şifre olmayabilir. Bu durumda şifre değişikliği yapmak için sisteme giriş yaptıktan sonra ekranın üst tarafından bulunan ‘’Benim Sayfam’’ butonuna tıklayınız. Ardından ‘’Şifre ve Güvenlik Ayarlarım’’ butonuna tıklayınız ve gelen sayfada ‘’Şifremi Değiştir’’ butonuna tıklayıp şifre değişikliği işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.