Şubesiz dijital bankalar geliyor: BDDK hangi bankaya onay verdi?

Bankacılık dışı finansal enstrümanları artırmaya çalışan hükümet bugün yeni bir bankaya daha ön lisans izni verdi. Daha önce Hayat Holding’in kurduğu Hayat Katılım Dijital Bankacılık’a onay veren BDDK, bugün de Great East Capital Bilgi Teknolojileri Yatırımları AŞ’nin Kasa Katılım Bankası adıyla yeni bir dijital bankanın daha kurulmasına onay verdi.

Türk ekonomisi yıllardır bankaların açık ara hakimiyetiyle finanse ediliyor. Türkiye’nin bankacılık kesiminin reel sektörü finanse etme oranı yüzde 80’lerde. Bu oran kapitalist sistemin beşiği olan ABD’de ve gelişmiş ülkelerde bile yüzde 45’ler seviyesinde. Ekonomi yönetimi Türkiye’de bu durumu değiştirmek için çalışmalarını hızlandırdı. Bankacılık dışı finansal enstrümanları artırmaya çalışan hükümet bugün yeni bir bankaya daha ön lisans izni verdi. Daha önce Hayat Holding’in kurduğu Hayat Katılım Dijital Bankacılık’a onay veren Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bugün de yeni bir dijital bankaya daha onay verdi.

BDDK'nin bugün Resmi Gazete'de yayımlanan Kurul kararına göre, Great East Capital Bilgi Teknolojileri Yatırımları AŞ’nin Kasa Katılım Bankası adıyla dijital bankanın daha kurulmasına karar verildi. Adam Muhammed Sadıq, Maryam Khalid Al-Atteyah, Hector Fernando Sepul Veda Reyes Retena ve Yağmur Şatana tarafından Türkiye'de kurulan Kasa Katılım Bankası AŞ unvanlı bir dijital katılım bankası çalışmalarını tamamladıktan sonra mevduat toplamaya ve bamkacılık faaliyeti yapmaya hak kazanacak. Bankanın kuruluş sermayesi tıpkı Hayat Katılım’da olduğu gibi 1,5 milyar lira olacak.

Son gelişmeyi değerlendiren Finansal Kurumlar Birliği Genel Sekreteri Ahmet Candan, Türkiye’nin bankacılık dışı finans kurumlarına daha çok ağırlık vermesi için başlattığı atılım sonrası gelen bu kararın hem vatandaşa hem de reel sektöre büyük katkısının olacağını söyledi. Candan, “Dijital bankalar klasikler gibi mevduat toplayacak. Kredi verecek. Ama şube açmaları yasak. Ama bankaların yaptığı her işi yapacaklar. Maliyetleri dala az olacağı için daha rekabetçi ürünler sunabilecekler. Reel sektörün finansmanında bankaların ağırlığı çok yüksek. Şu anda bankaların hakim olduğu bir yapı var Türkiye’de. Bunun oranı yüzde 80’lerde. Gelişmiş ülkelerde ise bu oran yüzde 45” dedi.

26 Kasım tarihli kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı! İşte o kararlar Hotmail ve Outlook Giriş Linki 2024 - Yeni Hesap Açma, Oturum Açma Emekli uzman çavuş maaşı ne kadar? 2024 Uzman çavuş maaşları ne kadar?
Sonraki Haber