Suda alüminyum iddialarına BUSKİ'den cevap!
Bursa Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürlüğü, suda alüminyum iddialarına cevap verdi.
BUSKİ Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, sudaki alüminyum değerlerinin arttığına dair iddiaların gerçeği yansıtmadığına işaret edildi. Açıklamada, alüminyum değerinin yönetmelik limiti olan 200 mikrogram/litre değerinin çok altında olduğuna vurguda bulunuldu. Doburca İçme Suyu Arıtma Tesisleri’nde alüminyum değerinin hiçbir zaman yönetmelik limiti olan 200 mikrogram/litre değerini aşmadığı, sürekli olarak bu değerin altında kaldığı belirtilen açıklamada, “Yer altı sularında alüminyum parametresinin eser miktarda bulunabilir. Ancak hiçbir zaman mevzuat limitlerini aşması beklenemez. Bu nedenle yer altı sularından dolayı alüminyum değerlerinin artması iddiası doğru değildir. Bununla birlikte yer altı kuyuları, iddia edildiği gibi temmuz sonu değil, haziran ayının başından itibaren devreye alınmıştır. Ayrıca iddiada belirtildiği üzere bulanıklığın giderilmesi için sadece kış aylarında alüminyum sülfat kullanıldığı belirtilmiştir ki bu iddiada gerçeği yansıtmamaktadır. Sadece kış aylarında değil, yılın tamamında içme suyu arıtma işlemini gerçekleştirmek için polielektrolit, alüminyum sülfat, demir üç klorür, potasyum permanganat, aktif karbon gibi kimyasal malzemeler gerektiği gibi gerektiği miktarlarda kullanılmaktadır. Ancak bu kimyasalların kullanımı esnasında son derece dikkatli davranılarak arıtma işleminin tüm aşamaları kontrol edilmektedir” ifadelerine yer verildi.
Doburca İçme Suyu Arıtma Tesisleri’nde alüminyum değerlerinin sürekli olarak gözlem altında bulundurulduğuna dikkat çekilen açıklamada, “İçme Suyu Denetim Birimi'mizce 01.01.2017 tarihinden 04.10.2017 tarihine kadar Bursa il genelinde Doburca ve söz konusu içme suyu kuyularından ve şebekeye içme suyu temin ettiğimiz su kaynaklarından su numuneleri alınarak, akredite laboratuarımızda yapılan alüminyum analizlerinin ortalama değeri 40.05 mikrogram/litre olduğu gözlenmiştir” denildi.
İçme suyunun, barajlardan ve kuyulardan alınarak içme suyu şebekesine ulaştırılıncaya kadar her aşamasının titizlikle incelendiğine değinilen açıklamada, Bursa’nın çeşitli noktalarından günde ortalama 50 adet alınan numuneler ile içme suyu şebekesinin kontrol altında tutulduğuna işaret edildi.