Suikast Timi Davası'nda "Hero" gerginliği! Tişörtü çıkarmadı cezaevine geri gönderildi...
15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik operasyon düzenleyen darbeci teröristler, üçüncü kez hakim karşısına çıkarıldı. Darbeci teröristlerden biri vardı ki giydiği "Hero-Kahraman" yazılı tişörtle yüzsüzlüğün bu kadarı dedirtti... Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatlarından Mustafa Doğan İnal, sanık astsubay Gökhan Güçlü'nün üzerinde İngilizce "hero" yazan ve "kahraman" anlamına gelen tişörtü çıkartmasını isteyince taraf avukatları arasında tartışma yaşandı. Verilen aranın ardından üzerindeki tişörtün değiştirilmesi istenen sanık Güçlü, duruşmaya katılmak istemediğini belirtince cezaevine gönderildi.
15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik operasyon düzenleyen darbeci teröristler, üçüncü kez hakim karşısına çıkarıldı. Darbeci teröristlerden eski astsubay Gökhan Güçlü giydiği "Hero-Kahraman" yazılı tişörtle yüzsüzlüğün bu kadarı dedirtti... Vatandaşlar darbeci sanığa gerekli cevabı idamın sembolü yağlı urganları sallayarak yanıt verdi... Hero tişörtü mahkeme salonunda da gerginliğe neden oldu... Sanık tişörtü çıkartmayı reddedince cezaevine gönderildi...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde kaldığı otele, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi saldırı düzenleyen 1'i firari 37 darbeci askerin de aralarında bulunduğu toplam 47 sanığın yargılandığı davaya 3'üncü duruşma ile devam ediliyor.
İDAM SLOGANLARI
3. kez hakim karşısına çıkarılan darbeciler, halk tarafından protesto edildi. İdam sehpasının kurulduğu alanda "İdam isteriz" diye bağıran halk, darbecilere idam ipi salladı.
HERO TİŞÖRTLÜ DARBECİ
Geniş güvenlik önlemleri altında araçlardan indirilen bir darbecilerden birinin üzerindeki tişört ise dikkatlerden kaçmadı.
Darbeci teröristin giydiği tişörtün üzerinde Türkçe anlamı "Kahraman" olan "Hero" yazıyordu.
DURUŞMADA TİŞÖRT GERİLİMİ
Muğla 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın duruşmasında, tişört gerginliği salonu karıştırdı. MAK timinde görevli tutuklu sanıklardan astsubay Gökhan Güçlü’nün üzerinde ’kahraman’ anlamına gelen İngilizce ’hero’ yazılı tişört giymesi üzerine ara verilen duruşmaya, daha sonra tekrar devam edildi.
'GEL BAKALIM BURAYA! ÜZERİNDE NE YAZIYOR'
Duruşmanın başlamasından sonra Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, sanık Gökhan Güçlü’ye, "Gel bakalım buraya üzerinde ne yazıyor" sözleriyle kürsüye çağırdı. Astsubay Gökhan Güçlü’nün tişörtünün üzerinde ’hero’ yazmasını tutanağa geçirten Mahkeme Başkanı, duruşma savcısı Ali Cenk’ten görüşünü sordu. Cumhuriyet savcısı Ali Cenk, "Gökhan Güçlü’nün üzerindeki tişörtün verdiği mesaj itibariyle duruşma disiplinine uymadığını, söz konusu kıyafeti değiştirmesinden sonra duruşmaya alınmasını, aksi taktirde duruşmadan uzaklaştırılmasını istedi. Mahkeme Başkanı bunun üzerine, yazının mesaj içerdiğini belirterek, Gökhan Güçlü’nün yedek tişörtünü giymesi için salondan çıkartılmasını istedi. Hakim Baştoğ, bu kararından dolayı sanık Gökhan Güçlü’nün gülmesini de duruşma tutanağına geçirdi.
Jandarma tarafından salondan çıkartıldığı sırada söz alan Gökhan Güçlü, kendisine cezaevi yönetiminin bu tişörtü verdiğini, değiştirmek istemediğini ve duruşmaya devam etmek istemediğini söyledi.
'BURADA DEVLETE MEYDAN OKUMA VAR'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatlarından Mustafa Doğan İnal, "Sanıklardan Gökhan Güçlü, üzerinde 'hero' yani 'kahraman' yazan tişörtle mahkeme salonuna gelmiş. Burada kahraman yok. Burada devlete meydan okuma var. Bu tişörtün çıkartılmasını talep ediyoruz." dedi.
AK PARTİ MİLLETVEKİLİNDEN TEPKİ
Duruşmayı izleyen AK Parti Muğla milletvekili Nihat Öztürk de bu gelişmelere tepki gösterdi. Nihat Öztürk, "İçeride tiyatro var. Hainler millete yaptığı zulmün farkında, tiyatronun devamını oynamaya kalktılar. Tişörtle çıkması şehitlere saygısızlık. Ondan ötesi, bile bile, milletin gözünün içerisine baka baka bunu yapmasını, millet ve şehitler adına kabul etmemizin imkanı yok. Hangi tiyatroyu, oyunu oynarlarsa oynasınlar, yaptıkları zulme karşı bu mahkeme onlara gerekeni yapacaktır" dedi.
ÜÇÜNCÜ DURUŞMANIN GÜNDEMİ
Davanın üçüncü duruşmasında, İzmir Çiğli 2. Jet Ana Üs Komutanlığından gönderilen hard diskteki görüntü kayıtları, Muharebe Arama Kurtarma (MAK) deposu ve helikopter bölgesindeki faaliyetlerin görüntüleri bilirkişi tarafından rapor halinde Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesine sunulacak.
Daha önce dosyaya gönderilen uçuşlardaki ses kayıtları, bilirkişilerce incelenerek darbe teşebbüsünün yaşandığı 15 Temmuz 2016 gecesi 00.00-06.00 saatlerinde Marmaris bölgesindeki helikopter hava trafiğinin tespit sonucu fotoğraf karesi olarak mahkemeye gönderilecek.
Duruşmada, olay yerinde keşif yapılıp yapılmayacağı bilirkişi raporlarının incelenmesinin ardından karara bağlanacak.
112 İHBAR HATTININ KAYITLARI MAHKEMEYE SUNULACAK
Dalaman Hava Meydan Komutanlığınca gönderilen görüntülerin içinde bulunduğu dijital materyaller, bilirkişi tarafından hazırlanacak rapor ve fotoğraflarla mahkemeye sunulacak. 112 ihbar hattına yapılan kayıtları içeren CD'nin, yeniden bilirkişiye gönderilerek olay gecesi 22.00 ve 03.00 arasına ilişkin ihbar dökümleri de mahkeme başkanınca tekrar gözden geçirilecek.
Duruşmada, bilirkişi olarak atanan adli tıp uzmanı da dinlenecek.
ARA KARARDA TAHLİYE TALEPLERİ REDDEDİLMİŞTİ
Mahkeme heyeti, davanın ikinci duruşmasında tanıkların tamamının dinlenmemesi ve delillerin tamamen toplanmaması gibi gerekçelerle sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vermişti.
Mahkeme, avukatları aracılığıyla davaya müşteki sıfatıyla katılma başvurusu yapan Başbakanlık ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın taleplerini kabul etmiş, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan'ın talebini ise reddetmişti.
Firari sanıklar Fetullah Gülen, Burkay Karatepe ve Özcan Karacan hakkındaki yakalama kararının devamı, sanıklar Karatepe ile Karacan hakkındaki kırmızı bültenin ve sanık Gülen'in iadesi için Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğüne gönderilen evrakın sonuçlarının beklenmesine karar verilmişti.
İDDİANAME
FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olarak yer aldığı iddianamede, sanıkların "Cumhurbaşkanına suikast", "anayasayı ihlal", "yasama organına karşı suç", "hükümete karşı suç", "silahlı terör örgütü yöneticisi olma", "yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme", "yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs etme", "kasten öldürmeye teşebbüs", "zincirleme şekilde cebir ve tehdit kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama", "zincirleme şekilde silahla tehdit", "cumhurbaşkanına hakaret", "zincirleme şekilde kamu görevlisine görevi nedeniyle hakaret", "kamu malına zarar verme", "mala zarar verme", "nitelikli olarak konut dokunulmazlığının ihlali" ve "nitelikli yağma" suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele saldırıyı gerçekleştiren FETÖ'nün suikast timindeki biri firari 37 eski asker için en az altışar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.