Süleyman Şah Türbesi'nin mimarı Prof. Dr. Ünal Demirarslan vefat etti
Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi kurucu dekanı Prof. Dr. Ünal Demirarslan hayata gözerlini yumdu. Süleyman Şah Türbesi'nin mimarı olarak tanınan Prof. Dr. Demirarslan 87 yaşındaydı.
Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi kurucu dekanı Prof. Dr. Ünal Demirarslan, 87 yaşında hayatını kaybetti.
Karakozak'taki Süleyman Şah Türbesi'nin mimarı olan Prof. Dr. Ünal Demirarslan'ın vefatını Kocaeli Üniversitesi duyurdu. Üniversiteden yayaınlanan taziye mesajında, "Üniversitemizin Güzel Sanatlar Fakültesinin Kurucu Dekanı Prof. Dr. Ünal Demirarslan’ın vefatının derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Kocaeli Üniversitesi olarak kendisine Allah'tan rahmet; ailesi ve yakınlarına başsağlığı dileriz" denildi.
Üniversitemizin Güzel Sanatlar Fakültesinin Kurucu Dekanı Prof. Dr. Ünal Demirarslan’ın vefatının derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Kocaeli Üniversitesi olarak kendisine Allah'tan rahmet; ailesi ve yakınlarına başsağlığı dileriz pic.x.com/v4iSgZ4tHu
— Kocaeli Üniversitesi (@kou92official) January 17, 2022
ÜNAL DEMİRARSLAN KİMDİR?
Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden 1959 yılında mezun olan Ünal Demirarslan 1997-2002 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin kurucu dekanlığını yaptı. Haliç ve Maltepe Üniversiteleri’nde çeşitli idari görevler üstlenen ve bu okullarda öğretim üyeliği yapan Demirarslan, Ankara’daki Milli Kütüphane’nin ve Süleyman Şah Türbesi’nin de mimarıydı.
SÜLEYMAN ŞAH VE 2 ASKERİNİN NAAŞI KARAKOZAK'A NASIL TAŞINDI?
Prof. Dr. Ünal Demirarslan Süleyman Şah ve 2 askerinin naaşlarının 42 yıl önce Karakozak’ta inşa edilen türbeye taşınmasının hikâyesini şöyle anlatmıştı: “Süleyman Şah Türbesi yine Fırat Nehri üzerinde, yarımadayı andıran Caber Kalesi mevkiindeydi. Suriye 1973’te orada inşa ettiği Tabka Barajı’nın yapımının tamamlandığını, türbenin sular altında kalacağını Türkiye’ye notayla bildirdi. Türkiye de Suriye’ye nota verdi ve Keban Barajı’nın kapaklarını kapadı. Restleşmelerden sonra Türkiye bölgeye DSİ’de görevli uzmanlar gönderdi ve türbenin nereye taşınabileceğinin tespit edilmesini istedi. DSİ uzmanları araştırmadan sonra türbenin olduğu yerin 40 kilometre güneyinde, Fırat Nehri üzerinde bir yarımadayı andıran ve Karakozak Köyü sınırları içindeki bölgeyi tespit etti. Dışişleri Bakanlığı’nın talebiyle türbenin mimarı olarak görevlendirildim. 4 ay gibi kısa sürede 20 kadar Türk işçisi, türbe, karakol ve türbedarın kalacağı lojman binalarını inşa ettik. Daha sonra Süleyman Şah ile iki askerinin naaşlarının bulunduğu sandukalar yeni yerlerine taşındı.”