Süleyman Seba kimdir?

Süleyman Seba'nın ölüm yıl dönümü, günün önemli konuları arasında yer alıyor. 13 Ağustos 2014 tarihinde hayatını kaybeden, Beşiktaş Kulübü Onursal Başkanı Süleyman Seba'nın, 4. ölüm yıl dönümünde sevenleri mezarını ziyaret ediyor. "Şerefli ikincilikler, şerefsiz şampiyonluklardan önemlidir" sözüyle gönüllerde taht kuran efsane başkan, Beşiktaş taraftarları tarafından son derece seviliyor. Peki Süleyman Seba kimdir? Beşiktaş Kulübündeki yeri nedir? Detaylar haberimizde.

Süleyman Seba kimdir? Süleyman Seba, 4 yıl önce aramızdan ayrıldı. Futbolculuğu döneminde Beşiktaş'ın kaptanlığını yapan, ardından kulübün efsane başkanı konumuna gelen Süleyman Seba, yıl dönümünde Beşiktaşlı taraftarlar ve sevenleri tarafından anılıyor. Biz de Süleyman Seba'nın hayatını ve önemli sözlerini sizler için araştırdık. Peki Süleyman Seba'nın önemli sözleri nelerdir? Süleyman Seba kimdir? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...

SÜLEYMAN SEBA'NIN HAYATI

Süleyman Seba, 5 Nisan 1926 tarihinde, Hendek’te dünyaya geldi. Sakaryada ilkokul eğitimini aldıktan sonra, lise eğitimi görmek için İstanbula geldi.

Seba, Galatasaray Lisesinde iki yıl okudu ve ardından Kabataş Erkek Lisesine geçiş yaptı. Süleyman Sebayı spor dünyasına sokan ilk adım, Kabataş Erkek Lisesinde futbola başlamasıdır. Takımda oynadığı ilk yıllarında da, ömrü boyunca ismi ile birlikte anılacak olan Beşiktaş futbol takımına alındı. Beşiktaş formasını giydiği yıllarda, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesini kazandıysa da, eğitimine devam etmedi. Süleyman Seba, 1946 yılında, Refik Osman Top zamanında, Beşiktaş A takımına yükselmeyi başardı. 1946 – 1947 sezonunda, Fenerbahçe derbisi ile ilk İstanbul Ligi maçına çıktı. Bu maçta, ilk golünü de atmış oldu.

Aynı sezon, Milli Kümede ilk şampiyonluğunu yaşayarak, profesyonel futbol hayatına büyük bir başarı ile başladı. Bir sonraki sezon olan 1947 – 1948 futbol sezonu, Süleyman Seba için oldukça parlak bir dönem oldu. İstanbul Liginde oynadığı 14 maçta, toplamda 8 gol atarak, takımının en golcü ikinci ismi olmayı başardı. Sezon başında aldıkları Başbakanlık Kupasının yanına herhangi bir başarı koyamasalar da, Seba oldukça göze çarpmıştı.

Süleyman Seba, 1949 – 1950 sezonunda, kariyerindeki ilk İstanbul Ligi şampiyonluğunu elde etti. Oynanan 14 karşılaşmanın tamamında görev alan Seba, yalnızca 1 gol kaydedebilmişti. Takip eden yıllarda, çeşitli maçlarda Beşiktaş formasını sırtında taşıyan Seba, 1954 yılında geçirdiği menüsküs rahatsızlığı sebebiyle, henüz daha 28 yaşındayken, futbolu bırakmak zorunda kaldı. Beşiktaşın ünlü stadyumu İnönü Stadının açılış maçında (1947), AIK Stockholm takımı ile yapılan maçta, stadyumda atılan ilk golü kaydederek Beşiktaş ve İnönü Stadı tarihine geçmeyi başarmıştı. 3 yıl sonra, Beşiktaşın Amerika Birleşik Devletlerinde yapacağı kampa da, babasına rağmen katılacaktı.

Süleyman Seba, 15 Mayıs 1952de oynanan ve Türkiye’nin 1-0 kaybettiği Yunanistan karşılaşmasında, ilk ve son defa milli formayı giymiştir. Seba, 1957 yılında, Beşiktaş Jimnastik Kulübüne, resmi üye oldu. Üyeliğinin üzerinden henüz altı yıl geçmişken, 1963 yılında, ilk defa yönetim kurulunda görev aldı. Bu yıldan itibaren, dönem dönem Beşiktaş yönetiminde söz sahibi oldu. Süleyman Sebayı “efsane başkan” statüsüne çıkaran olay ise, çok zorlu bir dönemde, 1984 yılında üstlendiği başkanlık görevini, 2000 yılına kadar aralıksız olarak sürdürmesiydi.

Seba, başkan olduğu 16 yıllık dönemde, 8 defa düzenlenen seçimli genel kurulların hepsinde, farklı kazandığı seçimlerle başkanlık koltuğunda kaldı. Sebanın başkanlığı döneminde, 5 Süper Lig şampiyonluğu, 4 Türkiye Kupası, 4 Cumhurbaşkanlığı Kupası, 2 Başbakanlık Kupası ve 6 TSYD Kupası Beşiktaş müzesine kazandırıldı.

Süleyman Sebanın başkanlığı döneminde kazanılan başarılar, şampiyon olunmasa da ilk iki içinde yer almalar, Beşiktaş futbol takımının altın çağı olarak nitelendirildi. Seba’nın en çok eleştirilen yönü ise, futbol dışındaki branşlara ve özellikle de amatör yapılanmalara yeterince eğilmemesi oldu. Başkanlığını üstlendiği dönem içinde, maddi olarak oldukça güçlük çeken kulübü, tesisleşme konusunda ileri taşıyarak zenginleştirdi. Seba döneminde, Akaretlerdeki BJK Plaza, Fulya Stadı, çeşitli kamp ve antrenman tesisleri ve BJK Koleji inşa edildi.

1998 yılında ise, Beşiktaş İnönü Stadı, 49 yıllığına kulübe devredildi. 2000 yılının Mart ayında gerçekleşen kongrede, futbol takımının o sezon aldığı kötü sonuçlar neticesinde başkanlığa aday olmadı. Ancak, kongre tarafından kendisine “onursal başkan” ünvanı verildi.

16 yıllık başkanlık dönemini noktaladığı 2000 yılında, Sebanın anısına, Akaretler ile Maçka arasında yer alan Spor Caddesinin ismi, “Süleyman Seba Caddesi” şeklinde değiştirildi. Süleyman Seba, spor dünyasının dışında olarak, Milli İstihbarat Teşkilatı İstanbul Bölge Müdürlüğünde de bir dönem görev yaptı. 13 Ağustos 2014 tarihinde, 88 yaşında, hayatını kaybetti. Cenazesine ise, her kulüpten yönetici ve taraftarların yanı sıra, siyaset dünyasından da çok sayıda isim katıldı.

SÜLEYMAN SEBA ÖNEMLİ SÖZLERİ

1- "Herkesi bir zaman için aldatabilirsiniz, Bazı kişileri her zaman aldatabilirsiniz, Ama herkesi her zaman aldatamazsınız! Ben kimseyi hayatım boyunca aldatmadım!"

2- "Beşiktaş sevgisi, sevgilerin en güzelidir. Zor dönemlerde sadece taraftarın desteği yetmez, yöneticilerimizin de fedakar taraftarımızın bu desteğine uygun davranışlar içinde olmaları gerekir."

3- "Beşiktaş için bir şeyler yapmak istiyorsanız kimsenin adamı olmayın!"

4- "İnsanlarla yaşadım, insanı öğrendim. İnsanlarla yaşadım, insanlığı öğrendim. İnsanlarla yaşadım, İnsanlardan nankörlüğü gördüm. Dostlarım, dostlarım! Ama ben dostlarımdan çok korkarım."

5- "Çok üzüntülerimiz oldu hepsini yuttuk, oturduk. Beşiktaş’ı üzmesinler."

6- "Yumruğumuzu vurup, masaları kırıp, olayları halletmemizi tavsiye ediyorlar, biz kanunlara saygılıyız."

7- "Futbol sadece şampiyonluklara sevinmek değildir. Bunu belli değerlere sahip çıkarak yaşamaktır. Biz, ‘şerefli ikincilikler’ de yaşadık. Toplum bunları şimdi anlıyor. O zaman bunlara gülenler vardı. Şimdi ben hepsini hayretle izliyorum. Zamanın haktan yana olduğunu görmek en büyük sevincimdir."

8- "Beşiktaşlılık etik değerlerini sahiplenmeden, hiçbir başarının kalıcı olacağına inanmıyorum."

9- "Şerefli ikincilikler, şerefsiz şampiyonluklardan önemlidir."

10- "Başkanlığım döneminde Beşiktaş’ın zevkle hamallığını yaptım. Evet, son dönemlerde üzüldüm ama hayatımın en zevkli anlarını Beşiktaş’ta yaşadım."

Nihal Yalçın kimdir? Kaç yaşında ve nereli? Dolarda ibre yukarı yönlü! İşte 23 Aralık 2024 güncel döviz kurları Fenerbahçe'yi çıldırtan skandal! Ertelemeden 3 gün sonra maça çıktılar
Sonraki Haber