Dev depremler dünyanın sonunu mu getiriyor?

Yeni Zelanda'da dün meydana gelen dev depremler, 'Dünyanın sonu mu geliyor?' gibi söylentilere neden oldu. SuperHaber konuyu uzman isimlere sordu. Uzmanlar, sadece Yeni Zelanda'daki depremleri değil, Türkiye'yi de bekleyen tehlikeleri yorumladı...

Yeni Zelanda dün 7,2'lik depremin ardından 7,4 , 8,1 ve 6,2 büyüklüğünde üç büyük depremle sarsıldı. Depremlerin ardından tsunami uyarısı yapıldı. Bölgede yaşayan halk ise yüksek yerlere giderek tsunami tehlikesinden korunmaya çalıştı.

Art arda meydana gelen dev depremler ise 'Dünyanın sonu mu geliyor?' söylentilerine sebep oldu. SuperHaber konuyu Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür'e sordu.

"O BÖLGE İÇİN SÜRPRİZ DEĞİL"

Yeni Zelanda'da Karmadek adalarının yakınında bir çukur olduğunu belirten Prof. Dr. Şükrü Ersoy "O çukurun altında dalma batma zonu var. Orada büyük depremler olur zaten bu beklenebilecek bir şey bu. Tabi 8'e yakın büyüklükte bir deprem oldu. O bölge için sürpriz değil ancak şiddetli tabi. Allah'tan çok yerleşim yok oralarda." dedi.

DÜNYANIN SONU MU GELİYOR?

Dünyanın sonu geldi gibi yorumlar hakkındaki görüşü sorulan Ersoy,  "Yok. Bu yılda 12 ila 18 tane 7'den büyük deprem olur. Bir tane de 8 olur. Bu istatistikler içinde var. 2020 yüzde 30 - yüzde 40 artış göstermişti. Hala devam ediyor. Depremsellikte Türkiye ve dünyada bir artış var. Bu depremlerin önemini anlatmak için önemli bir şey." ifadesini kullandı.

Türkiye'deki son duruma ilişkin görüşü sorulan Ersoy, şöyle konuştu:

"Türkiye'de her an her yerde deprem olabilir. Rahatlayacağımız bir durum yok. Üstelik şöyle bir durum var; İzmir örneğinde olduğu gibi uzakta bir deprem olsa da o depremden etkilenebiliyorsunuz. O yüzden Türkiye'nin yüzde yüzü deprem tehlikesi içinde. Herkesin iyi hazırlanması gerekiyor."

Beklenen büyük İstanbul depreminin bugün de, 10 yıl sonra da olabileceğini kaydeden Ersoy, "Ama 50 yıl beklemez. Gerilim şimdi bile deprem oluşturmak için yeterli. Ben yıllardan beri söylüyorum. Bu tehlikeyi ortaya koyduk. Artık bu tehlikeyi azaltmak için neler yapabiliriz bunu konuşmamız lazım. 7'den büyük bir deprem olacak. Bu 7.5 de olabilir çünkü tarihsel olarak bunlar geçmişte yaşanmış depremlerdir. Ve mutlaka tekrarlanacaktır." açıklamasında bulundu.

"Türkiye'de 8.1 büyüklüğünde deprem olur mu?" soruna yanıt veren Ersoy, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye'de en fazla 8 büyüklüğünde deprem olur. O da bir kez gerçekleşti 1939'da Erzincan depremi meydana geldi. Daha büyüğü yaşanmaz Türkiye'de. Bizde sadece büyük depremler sınırlarımızda değil ama Girit, Lodos, Kerpe adasının altındaki Afrika'nın dalma batma kuşağında olabilir. Orada 8.6'ya kadar büyüklükte deprem olur ve bizim güney batı bundan etkilenir."

NACİ GÖRÜR: 8 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM OLABİLİR

Türkiye'de 8 büyüklüğünde bir depremin olma olasılığının ne olduğu sorusu sorulan Naci Görür ise "Erzincan depreminin 7.9 - 8 olduğu söyleniyor. Dolayısıyla olma olasılığı yok diye bir şey yok." diye konuştu.

Merkez Bankası 10 aylık faiz indirim rallisine giriyor Cenazeye giderken dehşeti yaşadılar! Yılbaşı Kombinlerinizi Tamamlayın: Roman’ın Şık Kaban ve Mont Koleksiy
Sonraki Haber