Sürekli üşümenin nedenleri nelerdir?

Kışın sıcak bir ortamda olmanıza rağmen kat kat giysilerle oturanlar, yazın kimsenin üşümediği yerlerde üşüyenler bu sorunun cevabını arıyor? Üşümenin nedenleri nelerdir? Sizler için araştırdık.

Sürekli üşümenin nedenleri nelerdir? Kişiden kişiye farklılık gösteren üşüme hissi en çok kışın hissedilsede yaz günlerinde bile bizleri montla dolaşmak zorunda bırakabilir. Peki üşümenin nedenleri nelerdir?

Vücut ısımız, depolanır ve kullanılır. Ne kadar hareket halinde olursak o oranda az üşürüz. Soğuk havalarda ısı kaybı hızlı yaşanır. Üstümüze giydiğimiz kıyafetler, ısı kaybını sadece yavaşlatır. Nefes alıp verme ile de nem ve ısı kaybı devam eder. Çok sıkı giyinsek bile nefes alıp verme ile bir süre sonra mutlaka üşümeye başlarız.

Isı üretimi beyin tarafından kontrol edilir. Hipotalamus termostat görevi üstlenerek bu görevi yapar. Hipotalamus hipofiz bezini uyararak deriye yakın yüzeydeki kan damarlarını harekete geçirir. Eğer vücut sıcaklığı artmışsa bu damarlar açılır ve fazla ısı dışarıya aktarılır ve vücut iç ısısı dengelenir. Vücut ısısı herhangi bir nedenle düşmeye başlamışsa hipofiz bezi ona göre uyartı gönderir, derinin hemen altındaki kılcal damarları büzerek vücudun titreme mekanizmasını devreye sokar. Titreme ile vücudun kas dokusu uyarılır ve bu şekilde ısı açığa çıkar. Ayrıca titreme timüs bezini harekete geçirerek bağışıklığı arttırır. Böylelikle vücut, düşük ya da yüksek ısının olumsuz etkilerinden korunmuş olur. Ancak kimilerinde bu olması gereken mekanizma gerektiği gibi çalışmamaktadır.

ÜŞÜMENİN NEDENLERİ NELERDİR?

Kansızlık (Anemi)

En sık yaşanan sağlık problemi kansızlıktır. Önemli bir sağlık sorunu olan ve oldukça sık görülen anemi hastalığına kadınlarda daha sık rastlanıyor.

Kardiyovasküler Sistem Hastalıklar

Damarsal problemlere bağlı üşüme daha çok el veya ayaklarda olur ve renk değişikliği, morarma, uyuşma ve karıncalanma şikâyetleri ile birlikte görülmektedir.

Hipotioridi (tiroid bezinin az çalışması)

Vücudun metabolizmasını düzenleyen tiroid bezinin sağlıklı çalışması tüm sistemlerin uyum içinde olmasını sağlar. Çok veya az çalışması durumlarında ise üşümenin yanı sıra kişinin günlük hayatını olumsuz etkileyen; sürekli yorgunluk hissi, saç dökülmesi, kabızlık, istemsiz kilo alımı gibi ciddi sonuçlara kadar değişen klinik durumlar görülebilmektedir.

Diyabet

Kontrol altında tutulmayan diyabet, periferik nefropati adı verilen rahatsızlığa, yani sinirlerde elleriniz ve ayaklara kadar duyulan hassas bir saldırıya neden olabilmektedir. Bu geliştiğinde, el ve ayaklarda uyuşukluk ve bazen ağrı hissedilir. Bu sinirler sıcaklık hissi ile ilgili olarak beyne mesaj göndermekten sorumlu olduklarından eller ve ayakların üşüdüğü hissedilebilmektedir.

Anoreksiya veya Aşırı Zayıflık

Anoreksiya veya aşırı zayıflık da koruyucu yağ tabakasının eksikliği nedeniyle üşümeye neden olan bir problemdir.

Sigara Kullanımı

Burger hastalığı olarak bilinen ve sigara tüketimi ile ilişkilendirilen hastalık arterlerde ve damarlarda daralmaya ve tıkanmaya neden oluyor. Hastalığın ilk belirtileri arasında el ve ayaklarda üşüme geliyor.

Depresyon

Psikolojik durumlar kişinin sağlık mekanizmasında büyük oranda yer tutmaktadır. Depresyon sadece psikolojik açıdan değil bedensel açıdan da şikâyetlere neden olmaktadır. Negatif düşünceler içerisinde olmak ardı arkası kesilmeyen fizyolojik sıkıntılara zemin hazırlar. Vücut bu olumsuz durumlara ağrılar, karıncanlanmalar, üşüyüp titremeler, bulantılar gibi çeşitli şekillerde tepki vermektedir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 7. Din Şûrası'nda konuşuyor Bakan Şimşek: Enflasyonda düşüş devam edecek Yolcu kalp krizi geçirdi! Pilot ile kulenin konuşması nefes kesti...
Sonraki Haber