Suriye yarası 10 yıldır kanıyor
Suriye'de iç savaşın başlamasından bu yana 10 geçti. ABD ve Rusya'nın çekişmesi nedeniyle bir türlü çözüm bulunamayan sorunun en büyük yükünü ise siviller ve mülteciler çekti. Türkiye, mültecilere kucak açarak en çok sığınmacıyı barındıran ülke oldu.
Suriye'de Esed rejimi karşıtı gösteriler sonrası başlayan iç savaşın üzerinden 10 yıl geçti. ABD ve Rusya'nın çıkarları doğrultusunda yönlendirdiği savaş yüzünden en çok acı çekenler ise başta çocuklar olmak üzere sivil halk oldu. Ülkenin yarısı evlerini terk etmek zorunda kalırken, Türkiye, en çok Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke oldu.
Her şey 2011 yılının mart ayında Esed rejimine karşı başlayan protesto gösterileriyle başladı. O dönem Arap Baharı'nın etkisiyle Mısır, Tunus, Libya gibi ülkelerde yaşanan rejim karşıtı protestolar Suriye'ye de sıçradı. Ancak Esad rejiminin sert müdahaleler ile bastırmaya çalıştığı protestolar iç savaşa dönüştü.
Esed rejimi, muhalifleri bastırmak için Rusya'nın da desteği ile birlikte 2012 yılında yoğun operasyonlara başladı. Özellikle Hama'da yapılan operasyonlar ile birlikte bazı bölgeler rejimin kontrolüne geçti. Sonrasında ise İran, Esed rejimine destek vermek için bazı milis birliklerini harekete geçirdi.
DEAŞ TEHDİDİ BAŞLADI
Suriye'deki iç savaş ve Irak'taki istikrarsızlık ile birlike yeni bir terör örgütü ortaya çıktı. 2014 yılından itibaren Irak'tan başlayarak Suriye'de etkinliğini artıran radikal İslamcı terör örgütü DAEŞ, Türkiye'de de yaptığı eylemler ile birlikte dünyayı kana buladı. Sonrasında ise ABD öncülüğünde uluslararası bir koalisyon IŞİD'e karşı mücadeleye başladı.
ABD'DEN PKK'YA DESTEK
ABD Suriye'nin kuzeyinde DEAŞ'a karşı mücadele bahanesiyle terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'ye destek vermeye başladı. Washington yönetimi, Türkiye'nin haklı tepkilerine rağmen terör örgütü PKK/PYD'ye silah, mühimmat ve eğitim desteği verdi. ABD'nin bu tutumu Türkiye ile ilişkilerinin gerilmesine neden olurken, Türkiye ise Zeytin Dalı ve Bahar Kalkanı harekatlarıyla sınırlarında bir terör koridoru açılmasına engel oldu.
MÜLTECİ SORUNU
Suriye'de süren iç savaşın getirdiği en büyük sorun ise mülteciler oldu. Türkiye, dünyada en fazla mülteci barındıran ülke olurken, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere Batı ise bu duruma sessiz kaldı. Avrupa ülkeleri mülteci sorununa karşı sadece sınırlarını kapatmayı tercih ederken, oldukça sınırlı sayıda mülteciyi ülkelerine aldılar. 2021 yılı itibariyle Türkiye'de 3 milyon 656 bin 525 Suriyeli yaşıyor.
KİMYASAL SİLAH İDDİALARI
Suriye'deki iç savaşla ilgili en dikkat çeken iddialardan biri de Esed rejiminin kimyasal silah kullanması oldu. Esed rejiminin 2013 yılında Guta'da sarin gazı kullandığı iddia edilmişti. Birleşmiş Milletler ise bu konuda bir kanıt bulamadıklarını açıklamıştı. Öte yandan Esed rejiminin envanterinde bulunan bazı ağır silahlar ve kimyasal silahların terör örgütlerinin eline geçtiği de ortaya çıkan iddialar arasında yer almıştı.
SAVAŞIN EN ÇOK ACI ÇEKENİ ÇOCUKLAR OLDU
Suriye'de 10 yıldır süren iç savaşın en büyük acı çekenleri ise çocuklar oldu. Birleşmiş Milletler'in raporuna göre, çocukların bulunduğu okul gibi tesislere şu ana kadar 700'e yakın saldırı gerçekleşti. Bu rakam sadece geçtiğimiz 52 tane oldu. Öte yandan söz konusu rapora göre iç savaş nedeniyle 2,4 milyon çocuk okula gidemezken, bu çocukların yüzden 40'ını ise kız çocukları oluşturdu.