Suudi Arabistan yerli üretim için Türk savunma devlerine yöneldi

Petrole dayalı ekonomiden sanayi üretimine geçmeye çalışan Suudi Arabistan, bu kapsamda Türkiye’nin kapısını çalmaya başladı. Kendi yerli savunma sanayiini geliştirmek isteyen Suudi Arabistan, önemli Türk şirketleriyle fabrika yatırımı için imzalar attı. Bu anlaşmanın ilk adımı da Akıncı SİHA’larının üreticisi Baykar olmuştu. Suudi Arabistan, bu alanda yeni adımlar atmaya devam ediyor. İşte detaylar...

Suudi Arabistan'ın savunma sanayiinde Türkiye ile geliştirmekte olduğu işbirliği geçen ay gerçekleşen üst düzey ziyaretlerle ivme kazandı. Suudi Savunma Bakanı Halid bin Selman temmuz başında Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Savunma Bakanı Yaşar Güler ile görüştü, Suudi Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan da bir hafta sonra Türkiye'yi ziyaret etti.

Al-Monitör’ün haberine göre, bu ziyaretler savunma sanayiinde önemli anlaşmaların yolunu açarak iki ülke arasındaki işbirliği arayışında yeni bir ilerlemenin işareti oldu. Suudi devletine ait savunma şirketi SAMI 4 Temmuz'da Türk şirketleri Baykar, ASELSAN ve Fergani Uzay ile Suudi Arabistan’da yerel üretime dönük üç mutabakat zaptı imzaladı. On gün sonra da Suudi Arabistan, Türk savunma sanayii şirketi ve otomotiv üreticisi Otokar'ın Cobra II zırhlı araçlarının yeni alıcısı oldu.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler son yıllarda önemli ölçüde gelişti. İkili ticaret, yatırımlar ve savunma sektörü dâhil çeşitli alanlardaki projeler artış kaydetti. İkili ticaret hacmi 2023 yılında 6,8 milyar dolara ulaşırken, Türkiye’nin ihracatı yüzde 150 artışla 2,62 milyar doları buldu. Bazı Türk yetkililer bu olumlu gidişata dayanarak 2024'ün Türk-Suudi ekonomik ilişkilerinde “altın yıl” olacağı konusunda umutlu.

MSB duyurdu: 57 kilo uyuşturucu madde ele geçirildi Ömer Çelik: Cenazeler siyasi partilerin nutuk atacağı yer değil İsrail onu bulamıyor: Hamas Lideri Yahya Sinwar'ın sırrı belli oldu!
Sonraki Haber