Taksim Camiinde bugün Cuma namazı kılınacak mı? Taksim Cami nerede, nasıl gidilir?

İstanbul’un tarihi Beyoğlu semtinde bulunan Taksim Camii bugün açılıyor. Temeli 4 yıl kadar önce atılan Taksim Camii’nde aynı anda 4 bin kişi ibadetini gerçekleştirebiliyor olacak. Vatandaşlar ise şimdiden Taksim Camii’nde bugün Cuma namazı kılınacak mı sorusuna yanıt arıyor. Peki, Taksim Camii nerede?

4 sene kadar önce temeli atılan ve vatandaşlar tarafından merak içerisinde beklenen Taksim Camii, bugün açılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilecek olan Taksim Camii’nde açılış töreni Cuma namazının hemen ardından gerçekleştiriliyor.

Taksim Camii Özellikleri Nelerdir?

Proje mimari olarak hem zemin kat hem de birinci bodrum katta İstanbul'un en yoğun arterlerinden olan İstiklal Caddesi ve Tarlabaşı Bulvarı'nı birleştiren ve bu ilişkiyi içerdiği sosyal mekanlarla besleyen, bu sayede de cami bünyesini sürekli canlı tutabilen bir yapıya sahip.

Taş ve prekast kaplama cepheleri ile titanyum çinko alaşım kaplı kubbeleri ile Taksim cami, cephelerinin tamamından giriş imkanı sunuyor. Bu sayede Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi ve Tarlabaşı Bulvarı üçgeninde bir odak noktası oluşturabildiğine dikkati çekilen projede, mühendislik olarak camide Türkiye'de ve dünyada sayılı uygulamalardan olan Top-Down yöntemi kullanıldı.

Taksim Camisi'nin mühendislik açısından ayrışan en önemli özelliğinin Top-Down sistemi ve bu sistemin kullanıldığı tek cami olması olduğu belirtilirken, cami bu yöntemle, klasik uygulamaların tersine sıfır katından aşağı ve yukarıya doğru inşa edildi.

Bu yöntem sayesinde yapım esnasında derin kuyu kazısı yapılmadan, çevre bina ve yollara, meydana hiçbir zarar vermeden inşa edilmesine imkan tanındı.

Caminin geleneksel cami formlarının modern çizgiler ve malzemelerle yorumlanarak 19. yüzyıl Beyoğlu mimarisinden esinlenen özgün bir tasarımla inşa edildiği, kültür ve sanatla açısında bir çok vatandaşın bir araya geleceği, dijital kütüphanesinden yararlanıp kitap okuyacağı, dinleneceği, sergilerin yapılacağı bir kültür merkezine sahip olduğu ifade edildi.

Cami'nin, 2 bin 482 metrekarelik arsa alanı ve yaklaşık 16 bin metrekarelik inşaat alanına sahip olduğu da vurgulanırken, 163 araçlık kapalı otoparkıyla 2 bin 950 metrekarelik namaz kılınabilir bir alanı bulunuyor.

İbadet alanında 3 bin kişinin aynı anda namaz kılabileceği camide, dış avluda cenaze namazı kılabilecek kişi sayısı ise 2 bin 400. Kadınlar için 465 metrekarenin ayrıldığı camide, 620 kadın bir arada namaz kılabiliyor. Caminin açık ve kapalı toplam namaz kapasitesi ise 4 bin kişi.

Projenin kubbe kaplamalarında kullanılan titanyum-çinko alışımı özel olarak getirtildi. Projede, 3 bin metrekare titanyum çinko alaşımı ile kubbe ve çatı kaplaması yapılırken, cephelerde kullanılan mermerler ise Bursa ocaklarından seçilmiş olan Emparador Light ve Antalya Demre ocaklarından seçilmiş olan Aero Cream taşlarından oluştu.

İç tezyinatlarında ve hat sanatı uygulamalarında "naht" tekniği kullanılan cami de mihrap, mimber ve kürsü tasarımı yine geleneksel formun modern bir yorumu olarak bizzat Mimar Altan Elmas tarafından tasarlandı. Mihrap tasarımında Esmaü'l Hüsna hattat Davut Bektaş telifi ile "istif yazı" ile yazıldı.

Taksim Camii Nerede, Nasıl Gidilir?

İstanbul, Taksim’de meydanda yer alan camiye farklı ulaşım araçları ile ulaşılabilir. Meydana çıkan metro seçeneği, deniz ulaşımı ile Eminönü’ne geçerek oradan otobüsle Taksim’e giderek camiye ulaşılabiliyor. Ayrıca birçok ilçeden Taksim’e giden otobüs hatları da yine bu camiye ulaşım tercihleri arasında bulunuyor.

Otobüs: 32T, 46Ç, 48T, 55T, 66, 72T, 92T, SG-2

Tren: MARMARAY

Metro: M2

Minibüs / Dolmuş: DOLMUŞ: D-11, DOLMUŞ: D-31, DOLMUŞ: D-36

İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu Bakan Fidan’dan Şam paylaşımı: “Misafirperverliklerini özlemişiz” 23 Aralık 2024 akademik kadro ilanları Resmi Gazete'de!
Sonraki Haber