Taliban ve Afgan hükümeti barışı görüşmek için Katar'da masaya oturdu!

Afganistan'da devam eden şiddetin sona erdirilmesi amacıyla hükümet ile Taliban arasında geçtiğimiz yıl başlayıp kısa kısa süre sonra çıkmaza giren müzakereler, Katar'ın başkenti Doha'da yeniden başladı.

İki taraf arasında çıkmaza gören görüşmeler Doha'da yeniden başladı.

ABD ve NATO birliklerinin Afganistan'da geri çekilme sürecinin başlamasıyla Taliban'ın ülkedeki ilerleyişi şiddeti daha da tırmandırdı.

Taliban, ülkenin neredeyse tüm kırsalını ve bazı şehirlerini kontrol altına aldı. Aşağıdaki haritada turuncu ile etiketlenmiş topraklar Taliban kontrolünü gösterirken mavi olanlar Kabil hükümetinin kontrol alanlarını gösteriyor.

AFGANİSTAN VE TALİBAN ARASINDAKİ GÖRÜŞMELER TEKRAR BAŞLADI

Afgan hükümetinin üst düzey bir heyet ve Taliban temsilcileri, Afganistan'da çatışmaların giderek arttığı dönemde müzakereler için yeniden Katar'ın başkenti Doha'da bir araya geldi.

'ASIL KURBANLAR KENDİ HALKIMIZ'

Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah müzakerelerin açılışında yaptığı konuşmada, "Umudumuz, Allah'ın izniyle bu toplantının barış ve istikrar için olumlu sonuçlar getirmesi ve halkımızın on yıllardır çektiği acılara son vermesidir. Afganlar zor günler yaşıyor. Savaş şiddetle sürüyor ve asıl kurbanlar kendi halkımız. Hayatını kaybeden şehitlerimize rahmet diliyorum" dedi.

Doha'ya gelmeden önce Afganistan'daki önemli siyasi isimlerle bir araya geldiklerini ifade eden Abdullah, "Mesajımız tekti: Bu çatışmaya askeri bir çözüm yok. Tüm çabalar, savaşı sona erdirmek ve gelecek için ortak bir yol haritası üzerinde uzlaşıya varmaya odaklanmalı" diye konuştu.

'İKİ TARAFIN DA BAZI FEDAKARLIKLAR YAPMASI GEREKİYOR'

Barışa ulaşmak için iki tarafın da bazı fedakarlıklar yapması gerektiğini dile getiren Abdullah, bölgesel ve uluslararası ortamların Afganistan'da barış için elverişli olduğuna inandıklarını kaydetti.

AFGAN HÜKÜMETİ: İSTİKRAR VE REFAH İÇİN BİR FIRSAT VAR

Abdullah, "Afgan halkının anlamsız şiddet dalgalarının kurbanı olduğunu hepimiz biliyoruz. Savaşmayla çözüme olan inanç ve şiddetle kazanma ısrarı hiçbir sonuç vermeyecektir. Afganistan'ın hala yeniden yapılanmaya, bölgesi ve dünya ile iyi ilişkilere ihtiyacı var" dedi. "Afganistan'a, bölgeye istikrar ve refah getirmek için bir fırsat var" diyen Abdullah, bunun değerlendirilmesi gerektiğiniz vurguladı.

Abdullah, "Barış görüşmeleri halkımızın istek ve umutlarını dikkate almalı ve olumlu bir sonuca varmalıdır" diye konuştu. "Kenardaki sorunları görmezden gelelim ve meselenin özü hakkında konuşalım ki görüşmeler hızlandırılsın" diyen Abdullah, "Dökülen kan Afgan kanıdır. Bunu ne telafi edebiliyoruz ne de sorumluluktan kurtulabiliyoruz" ifadesini kullandı.

TALİBAN: ÖNCE KARŞI TARAF GERÇEK BİR İRADEYE SAHİP OLMALI

Taliban sözcüsü Muhamad Naeem ise görüşmelerden önce, "Diyalog, görüşmeler ve müzakereler için hazırız ve önceliğimiz sorunları diyalog yoluyla çözmektir. Karşı taraf, sorunları sona erdirmek için gerçek ve samimi bir iradeye sahip olmalıdır" diye konuştu.

TALİBAN'IN PARÇALI YAPISI BARIŞIN ÖNÜNDE ENGEL

Taliban'ın tek bir felsefe ve inanca sahip bir topluluk olduğunu düşünmek yanlış. Afganistan'ın her yöresinde bazı farklılıklar gösteren, etnik ve hatta dini bir bütünlüğü olmayan, emir-komuta zincirinin çok zayıf olduğu bir örgüt. Bu yüzden, yapılan barış görüşmelerinde alınan kararlar sahada uygulanamıyor ve barış tekrar bozuluyor. Görüşmeler kilitlenmiş durumda.

ABD ile Taliban arasında barış anlaşmasının imzalanmasının ardından Afgan hükümeti ile Taliban arasında müzakereler, Eylül 2020'de Katar'ın başkenti Doha'da başlamıştı.

Önemli bir ilerleme kaydedilemeyen müzakereler, bu yıl iyice çıkmaza girmişti.

İki taraf aylardır Doha'da bulunurken, Taliban'ın ülkede ele geçirdiği bölgelerin giderek artması nedeniyle görüşmeler ivme kaybetmişti.

Kaynak: AA

Tunceli ve Ovacık'a neden kayyum atandı, sebep ne? Bu hafta yatırım araçlarının performansı nasıldı? Tunceli ve Ovacık belediyelerine kayyum atandı
Sonraki Haber