TANAP nedir? TANAP'ın açılımı nedir?
Enerjinin İpek Yolu TANAP'ta ilk gaz akışı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in de katıldığı törenle başlatıldı. Bu açılışın ardından TANAP nedir? TANAP'ın açılımı nedir? sorularına cevap arıyor...
TANAP nedir? Türkiye ve Azerbaycan tarafından yapımı 3 yıldır süren Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP), Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete açıldı. TANAP, Azeri doğalgazını, Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyor. TANAP, Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 12’sini tek başına karşılıyor. Bu dev projenin açılışının ardından vatandaşlar TANAP nedir? TANAP'ın açılımı nedir? sorularına cevap arıyor. İşte detaylar...
TANAP NEDİR?
Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi, TANAP, projesinin amacı, Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi’nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gazın öncelikle Türkiye’ye, ardından Avrupa’ya taşınmasıdır. TANAP, Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşerek Güney Doğal Gaz Koridorunu oluşturmaktadır.
TANAP, Türkiye Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacaktır. Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doğal gaz aktaracak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı’na bağlanacaktır. Proje kapsamında Türkiye sınırları içerisinde biri Eskişehir ve diğeri Trakya’da olmak üzere, ulusal doğal gaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası yer alacaktır. TANAP Doğal Gaz Boru Hattı sistemi; 19 kilometresi Marmara Deniz geçişi olmak üzere toplam 1850 km ana hat ile Türkiye içerisindeki çıkış noktalarına olan bağlantı hatlarının işletmesinde kullanılmak üzere sayı ve nitelikleri aşağıda belirtilen yer üstü tesislerinden oluşmaktadır:
7 adet kompresör istasyonu,
4 adet ölçüm istasyonu,
11 adet pig istasyonu,
49 adet blok vana istasyonu ve
Türkiye’deki ulusal doğal gaz şebekesini beslemek üzere 2 adet gaz çıkış istasyonu
Projede yer üstü tesislerine ilaveten geçici olarak kullanılmak üzere işçilerin konaklayacağı kamp sahaları, boru depolama alanları ve erişim yolları da tesis edilecektir.
AZERİ GAZI TÜRKİYE ÜZERİNDEN AVRUPA’YA
TANAP'la Azerbaycan'ın Hazar Denizi'ndeki Şah Deniz 2 doğalgaz sahası ve Hazar Denizi'nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğalgaz öncelikle Türkiye'ye, ardından Avrupa'ya taşınıyor.
20 İLDEN GEÇİYOR
TANAP, Türkiye-Gürcistan sınırında Ardahan'ın Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 il ve 67 ilçeden geçiyor.
1850 KİLOMETRELİK HAT
Toplam uzunluğu bin 850 kilometre olan hat, Yunanistan sınırında Edirne'nin İpsala ilçesinde son buluyor ve bu noktadan Avrupa ülkelerine doğalgaz aktaran doğalgaz boru hattına bağlanıyor.
YILLIK KAPASİTE 16 MİLYAR METREKÜP
Yıllık toplam kapasitesi 16 milyar metreküp olan proje ile 10 milyar metreküp doğalgazın Avrupa'ya, 6 milyar metreküpün ise Türkiye'ye taşınması hedefleniyor.
Boru hattına ilk test gaz 23 ocak 2018'de basıldı ve projede en yoğun dönemde 13 bin kişi istihdam edildi.
Projede, 175 milyon kilometre yol kat edildi, 131 bin adet 13 metre uzunluğunda boru kaynatıldı. İlk kaynağa başlanan tarihten itibaren bin 340 kilometrelik ilk bölüm 887 günde tamamlandı. TANAP'ın inşasında kullanılan boruların yüzde 80'i Türkiye'de 6 farklı firma tarafından üretildi. Kalan yüzde 20'lik kısım ise Çin'den ithal edildi.
KİMİN NE KADAR HİSSESİ VAR?
TANAP'ta Güney Gaz Koridoru’nun yüzde 51, BOTAŞ'ın yüzde 30, BP'nin yüzde 12 ve Socar Türkiye'nin yüzde 7'lik hissesi bulunuyor.
TANAP'tan Türkiye'ye gelen doğalgazın diğer hatlardan gelen doğalgaz fiyatına göre daha hesaplı olması bekleniyor.