Tanrı demek günah mı? Allah adı yerine Tanrı demek caiz mi?
Tanrı kelimesi Arapça 'İlah' anlamına gelir. İlah ise Allah'tan başka ibadet edilebilecek varlıklar yerine kullanılır. Allah ismi ise direkt olarak kendini ifade eder. Yani özel bir isimdir. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Allah adı yerine Tanrı kullanıması caiz mi sorusunu cevapladı.
Allah adı yerine Tanrı kullanılması caiz mi sorusunun yanıtını, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu verdi. Buna göre Müslümanların, ibadet ettikleri tek yaratıcılarını “Allah” diye anmaları daha doğru olur. Dolayısıyla “Allah” bu adla veya “esmâ-i hüsnâ” adı verilen 99 isminden biriyle anılmalıdır.
TANRI DEMEK GÜNAH MI?
Tanrı” kelimesi, Arapça “ilah” kelimesinin karşılığıdır. “İlah” daha çok, Allah’tan başka ibadete layık görülen varlıklar için kullanılır. “Allah” kelimesi onun bizzat kendisini ifade eden özel ismidir. Bu bakımdan, kelâm âlimlerine göre “Allah” kelimesi, Cenab-ı Hakk’ın yüce zatına ve bütün kemal sıfatlarına delalet eden özel ismidir. Hiçbir dilde bu kelimenin ifade ettiği özel manayı kapsayacak bir kelime bulunmamaktadır.
ALLAH YERİNE TANRI DENİLEBİLİR Mİ?
Öte yandan “Allah” kelimesi bütün Müslümanlar için tevhid inancını temsil eden ortak bir bağ niteliğindedir. Bu sebeple Müslümanların, ibadet ettikleri tek yaratıcılarını “Allah” diye anmaları daha doğru olur. Dolayısıyla “Allah” bu adla veya “esmâ-i hüsnâ” adı verilen 99 isminden biriyle anılmalıdır. Bununla birlikte, dinimizin bildirdiği mutlak kemal sahibi, noksanlardan münezzeh olan yüce Allah’ı “Tanrı” diye anmak da İslam inancına aykırı olmaz.