Tarihi faiz toplantısı bugün başlıyor

Dünya finans piyasalarının bundan sonraki kaderini belirleyecek tarihi Fed toplantısı bugün başlıyor. Aslında bu toplantı BRICS tehdidi altındaki doların geleceğini etkileyecek önemde. Çünkü ülkeler artık kendi para birimleriyle ticaret yapma sürecine girdi.

Suudi Arabistan, petrolü sadece ABD dolarıyla satma kararını iptal etti. Batı’nın karşısında alternatif ekonomik birlik olarak kurulan BRICS teşkilatı kendi para transfer sistemini kurdu.

Bütün bunlar doların rezerv para unvanına darbeler indiriyor. Böyle bir manzarada FED’in 25 baz puanlık indirimi yeterli olmayabilir. Küresel mali piyasalar haftanın ilk iş gününü dışarıda temkinli, içeride ise satıcılı bir seyirle tamamladı. Bütün dünya bugün başlayacak ve yarın sonuçlanacak olağan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının sonucunu bekliyor. FED'in en etkili kolu olan FOMC, ekonomi politikaları oluşturuyor.

Yılda en az sekiz kez toplanan komite; ülkenin ekonomik koşullarını gözden geçirip, ekonomik büyümeye ilişkin riskler değerlendiriyor. İşte bu kurum faiz indirim oranını belirleyecek. En son Mart 2020'de faiz indiren FED'den 4,5 yıl sonra piyasalar ilk faiz indiriminin geleceğine kesin gözüyle baksa da, bütün mevzuu, FED'in geç kaldığını düşünerek 50 baz puan yapıp yapmayacağına çevrilmiş durumda.  

Kıbrıs İktisat Bankası Hazine Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu’nun benzettiği şekilde, “Sürat teknesine benzemeyen ekonomiler için merkez bankalarının almış olduğu politika kararlarının etkisini görmek adına (daha da doğru bir ifade ile para aktarım mekanizmasının çalışması için) 6 ay gibi bir süreye ihtiyaç duyuluyor.

Yani, ekonomiler tıpkı Titanik gibi buz dağını görür görmez hemen yön değiştiremiyor. Bu nedenle, Temmuz 2023'den bu yana politika faizini %5,25 - 5,50 bandında sabit tutan FED'in acaba ekonomiyi çok mu fazla 'sıktığı' yönünde tartışmaların devam ettiği bir ortamda, büyüme cephesinde bir sorun olmasa da, ABD'deki zayıf istihdam verilerinin ardından Ağustos ayı başlarında üç gün içinde %6'dan fazla düşen MSCI dünya hisse senetleri endeksinin de işaret ettiği üzere, piyasalar FED'in faiz indirimlerine geç kalarak yumuşak iniş (soft landing) şansını kaçırdığından endişe ediyorlar.”

Bu nedenle ölçülü sayılan 25 baz puan faiz indirimi yerine, FED'den 50 baz puan indirim beklentisinin son tahlilde arttığı görülüyor. Bu sabah itibariyle, 50 baz puan faiz indirimine %67 şans tanındığı görülüyor. Toplamda, bu yılın geri kalan üç FED toplantısı için de 120 baz puanlık kesinti fiyatlanırken, yatırımcıların Kasım veya Aralık ayında ikinci büyük bir indirim bekliyorlar.

Oya İloğulları Gönül Dağı dizisinden Kirli Sepeti'ne transfer oldu... Kerem'in şovu Şampiyonlar Ligi'nde de devam ediyor! İtalya’da korkutan manzara! Yüzlerce kişi evlerinden tahliye edildi...
Sonraki Haber