Tarihin en büyük nükleer felaketinin yaşandığı Çernobil, askeri eğitim alanı oldu
Doğu Avrupa'da Rusya ile Ukrayna arasındaki kriz devam ediyor. Rusya, Ukrayna sınırına askeri yığınak yapmaya devam ederken çarpıcı görüntüler ortaya çıktı. Ukrayna güvenlik güçleri, tarihin en büyük nükleer felaketlerinden birinin yaşandığı ve 'hayalet kasaba' haline gelen Çernobil'de askeri tatbikat yapıyor.
Rusya ile Ukrayna arasındaki askeri kriz bir savaş ihtimali ile devam ederken Ukrayna'dan çarpıcı görüntüler gelmeye devam ediyor. Ukraynalılar, tarihin en büyük nükleer felaketinin yaşandığı Çernobil'de askeri eğitim alıyorlar. Çernobil, Rusya'nın on binlerce asker yığdığı Belarus sınırına sadece birkaç kilometre ötede bulunuyor.
CNN'de yer alan habere göre, 1986 yılında yaşanan büyük felaket sonrası terk edilmiş bölge haline gelen Çernobil, Ukraynalıların savaş eğitimi aldığı bir bölge haline geldi. Ulusal muhafız bilikleri, nükleer patlama sonrası terk edilen kasabada çeşitli savaş eğitimleri alıyorlar. Ukraynalı askerlerin yaptıkları eğitimlerde düşman askerleri binalardan temizledikleri, görülürken, zırhlı araçlar ve keskin nişancılar da dikkatlerden kaçmadı.
Ukrayna İçişleri Bakanı Denys Monastyrsky gazetecilere yaptığı açıklamada, Çernobil tatbikatının, Rusya'nın Ukrayna'nın bir bölümünü ilhak etmesi sonrası, güvenlik güçlerinin kentsel savaş taktiklerinde ne kadar ustalaştığını göstermesi için bir fırsat olduğunu söyledi.
Monastyrsky, tatbikattaki senaryoların 2014 yılından bu yana gerçekleşen olayların bir özeti olduğunu belirtirken, ortaya çıkan görüntüler Rusya'ya karşı bir 'askeri gözdağı verme girişimi' olarak algılandı.
Doğu Avrupa'daki krizle ilgili ABD'den sürekli olası bir Rus işgaline yönelik açıklamalar gelse de Ukrayna tarafı bu iddiaları küçümseyerek, söz konusu iddiaların iç karışıklıklara neden olmasından ve ekonomiye darbe vurmasından endişe duyuyor. Bununla birlikte Ukrayna, Rusya'nın Belarus'taki askeri yığınağının endişe verici olduğunu kabul ediyor.
"KAZANAN OLMAYACAK"
Belarus sınırıda yaşayan Ukraynalılar ise savaşın "Aptalca bir girişim" olacağına inanıyor. İsmini vermek istemeyen bir Ukraynalı, CNN'e verdiği demeçte 5 yıldır savaşın geldiğinin iddia edildiğini belirterek, "Sadece bir aptal savaş başlatır, kazanan olmayacak" dedi.
Bölgede kafede 64 yaşındaki bir kadın ise Rusya Devlet Başkanı Putin'in bir savaş başlatmayacağına inandığını söyledi. Emekli maaşı yetmediği için çalışmak zorunda kalan kadın, dünya liderlerinin jeopolitik oyunlarıyla ilgilenmediğinin altını çizerek, "Yapabilseydim, parlamentoyu feshederdim. "İnsanlara düzgün emekli maaşları vermeliydiler. İnsanlar dilenciler, yoksullar olmasınlar" şeklinde konuştu.
RUSYA "İŞGAL ETMEYECEĞİZ" DESE DE YÜZ BİNLERCE ASKER YIĞMAYA DEVAM EDİYOR
Doğu Avrupa'daki kriz devam ederken, Rusya tarafı ise savaş ilan etmeyeceklerini söylemesine rağmen asker yığmaya devam ediyor. Moskova yönetimi, Belarus sınırına yapılan askeri yığınağın "tatbikat amaçlı" olduğunu iddia etse de uydu görüntüleri bu açıklamaların tersini yansıtıyor.
ÇERNOBİL'DE NELER OLDU
Tarihler 1986'yı gösterdiğinde tarihin en büyük nükleer felaketlerinden biri Çernobil'de yaşanmıştı. O dönem Sovyetler Birliği yönetimi altındaki Çernobil'deki nükleer santralde meydana gelen patlamada 31 kişi hayatını kaybetmişti. Patlama sonrası nükleer serpintiler Avrupa'ya yayılırken, patlamanın uzun süreli etkileri nedeniyle yüz binlerce kişi hayatını kaybetmişti. Patlama sonrası Çernobil tamamen tahliye edilerek adeta bir 'hayalet kasabaya' dönüşmüştü.
SuperHaber Özel / Serkan Talan