Tarım ve Orman Bakanlığı çiftçi destek ödemeleri için harekete geçti! İşte yeni kararlar

Mazot, gübre, hayvancılık ve kırsal kalkınma destekleri ile buzağı desteği ödemelerine ilişkin yeni bir karar alındı. Kararı Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci duyurdu.

Depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş ile birlikte etki altında kalan 10 il, bilindiği üzere, afet bölgesi ilan edildi. Bölgeye özel kararlar alan bakanlıklardan açıklamalar peş peşe gelmeye başladı. Son karar ise Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık; mazot, gübre, hayvancılık ve kırsal kalkınma destekleri ile buzağı desteği ödemelerine ilişkin bir açıklama gerçekleştirdi.

Bölge halkının yaşamını kolaylaştırabilmek adına adımlar atmaya devam eden bakanlıklar, aldıkları tedbir kararlarını gün ve gün duyurmayı sürdürüyor. Bu kapsamda son kararı alan Tarım ve Orman Bakanlığı adına konuşan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, bu sene yapılacak olan mazot, gübre, hayvancılık ve kırsal kalkınma destekleriyle ilgili konuştu. Bakan Kirişci, Çiftçi Kayıt Sistemi’nin (ÇKS) başvurularının uzatıldığını da duyurdu.

ÇKS BAŞVURULARININ TARİHİ UZATILDI

Sosyal medya hesabından bir açıklama gerçekleştiren Bakan Vahit Kirişci, 28 Şubat 2023 tarihinde sona ermesi beklenen ÇKS başvurularının uzatıldığının bilgisini verdi. Ek olarak destek ödemelerinin de erkene çekildiğini duyuran Bakan Kirişci, şu açıklamayı gerçekleştirdi:

“2022'den itibaren ayni olarak verilmeye başlanan mazot ve gübre destekleri, depremden etkilenen 10 ilimiz için nakit olarak ödenecektir. Bu kapsamda toplam tutarı 2,8 milyar lira olan mazot ve gübre destekleri, şubat ayı sonuna kadar çiftçilerimizin hesaplarına yatırılacaktır. 2023 üretim yılı ÇKS başvurusunu yapan üreticilerimizin 28 Şubat olan ürün güncelleme son başvuru tarihi 8 Mayıs tarihine kadar uzatılmıştır.”

ÖDEMELER ERKENE ALINDI

Verilecek olan mazot, gübre, hayvancılık ve kırsal kalkınma desteklerini erkene çektiklerini duyuran Bakan Vahit Kirişci, “Yıl boyunca ödenecek olan 530 milyon lira tutarındaki; Çiğ Süt Desteği, Buzağı Desteği, Anaç Koyun-Keçi Desteği, Büyükbaş Hayvan Besi Desteği, Arılı Kovan Desteği, Sürü Büyütme ve Yenileme Desteği ödemeleri, 10 ilimiz için şubat ayı içerisine çekilerek üreticilerimizin hesaplarına yatırılacaktır. Ayrıca, 10 il için 185 bin işletmeye, 2 milyon büyükbaş için hayvan başına 500 lira ve 9 milyon küçükbaş için hayvan başına 50 lira olmak üzere toplam 1,5 milyar lira yem desteği verilecektir” ifadelerini kullandı. Kalkınma desteklerine ilişkin başvuruların tarihinin de uzatıldığını bildiren Bakan Kirişci, şu beyanda bulundu:

“Kırsal Kalkınma Desteği'ne yönelik olarak da Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımları için 2022-2023 dönemi başvuru süresi, depremden etkilenen 10 ilde 8 Mayıs'a, diğer illerde ise 28 Şubat'a kadar uzatılmıştır. Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımları için 2022-2023 dönemi proje değerlendirme süresi, depremden etkilenen 10 ilde 8 Mayıs'a, diğer illerde ise 10 Mart'a kadar uzatılmıştır.”

DGS 2025 Sınavı Ne Zaman Yapılacak? Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı bölgelerinde 9 terörist öldürüldü Sevgiliye öğretmenler günü mesajı! 24 Kasım öğretmenler günü notu
Sonraki Haber