Taşeron KİT işçilerine kadro açıldı mı? Son dakika...

Taşeron KİT işçilerine kadro açıldı mı? Yeni yayımlanan kararname ile KİT'ler ve bağlı ortaklıklar hakkında yapılan açıklamalar işçilerde heyecana yol açtı. İnternette KİT işçilerine kadro açıldı mı kaç kişi alınacak gibi araştırmalar yapılıyor. Biz de bu konuyu sizler için haberimize taşıdık. Peki Taşeron KİT işçilerine kadro açıldı mı? Ne zaman açılacak? Kaç işçi alınacak? Son dakika Taşeron KİT haberleri... Detaylar haberimizde...

Taşeron KİT işçilerine kadro açıldı mı? Yeni yayımlanan kararname ile KİT'ler ve bağlı ortaklıklar hakkında yapılan açıklamalar işçilerde heyecana yol açtı. İnternette KİT işçilerine kadro açıldı mı kaç kişi alınacak gibi araştırmalar yapılıyor. Biz de bu konuyu sizler için haberimize taşıdık. Peki Taşeron KİT işçilerine kadro açıldı mı? Ne zaman açılacak? Kaç işçi alınacak? Son dakika Taşeron KİT haberleri... Detaylar haberimizde...

TAŞERON KİT İŞÇİLERİNE KADRO AÇILDI MI?

Yeni yayımlanan kararname ile KİT’ler ve bağlı ortaklıklarında taşeron olarak çalışan işçilere de kadro yolu açıldı. Bu imkândan 43 binden fazla işçi yararlanacak. İki yıl kesintisiz çalışanlar ile yapılacak sınavda başarılı olanlar kadroya geçebilecek.

KAMU İktisadi Teşebbüslerinde (KİT) taşeron olarak çalışan işçiler de artık kadroya alınacak. Geçtiğimiz yılın sonunda çıkarılan yasa ile genel merkezi bütçe kapsamındaki tüm kamu kurumları, özel bütçeli idareler, denetleme ve düzenleme kuruluşları ile mahalli idareler, yerel yönetimler, il özel idareleri, mahalli idarelerin birliklerinde çalışan 900 binden fazla taşeron işçinin kadroya geçişine imkan tanınmıştı. Bu yılın Nisan ayı itibariyle de işçilerin kadroya geçişi tamamlandı. Ancak KİT’ler ve bağlı ortaklıklarında taşeron olarak çalışan işçiler bu düzenlemeden yararlanamadı.

ŞARTLAR NELER?

Geçtiğimiz hafta Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile KİT’ler ve bağlı ortaklıklarında sözleşmeli olarak çalışan işçilere de kadro yolu açıldı. Peki, bu imkandan kimler, nasıl yararlanacak? Aralarında Makina Kimya Endüstrisi Kurumu, Türkiye Kömür İşletmeleri, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın da bulundu toplam 22 kurumda, 106 bin 539 kişi çalışıyor. Bunların 3 bin 735’i memur; 43 bin 344’ü sözleşmeli ve 3 bin 387’si de kapsam dışı işçi statüsünde çalışıyor. İşte yeni düzenlemeyle, 23 KİT ve bağlı ortaklıklarında çalışan 47 bine yakın sözleşmeli işçi artık kadroya geçecek. Kadroya geçiş şartına gelince, yayımlanan kararnameye göre; KİT ve bağlı ortaklıklarında personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmesi kapsamında taşeronlar tarafından çalıştırılanlardan 4 Aralık 2017 tarihi itibariyle en az 2 yıl kesintisiz çalışan ve halen de çalışmaya devam edenler bu haktan yararlanacak. Yani, kadroya geçebilmek için, 4 Aralık 2015 tarihinden itibaren kesintisiz 2 yıl çalışılıyor olması gerekiyor; tabi, yıllık izin, doğum izni, askerlik ve toplam 30 günü geçmeyen kesintiler hariç.

ÖNCE SINAV SONRA KADRO

Bu şartları yerine getirenler yapılacak sınavda başarılı olmaları halinde mevcut durumda görev yaptıkları kuruluşlarda işçi statüsünde istihdam edilebilecek. Daha açık anlatımla, kadroya geçebilmek için aynı kurumda iki yıl kesintisiz çalışıyor olmak, açılacak olan sınavda da başarılı olmak şart. Başarılı olanlar kamuda işçi statüsünde kadroya alınacak, toplu sözleşme, ikramiye gibi diğer tüm kamu çalışanlarına tanınan haklardan yararlanabilecek. Sınav ise bu yılın sonuna kadar yapılacak.

Bunlar, Kararname ile kadro için yerine getirilmesi gereken özel şartlar. Ayrıca erkek adaylar için askerliğini yapmış ya da ertelemiş olmak, sosyal güvenlik sisteminden emeklilik aylığı alıyor olmamak, daha önce kadroya alım için dava açmamış olmak ya da açtığı davadan feragat etmiş olmak aranan diğer şartlar. Çalışanlar bu şartlara uyuyorsa, kadroya geçişte eğitim ve kıdem gibi başka koşullar aranmayacak.

HANGİ KİT’LERDE ÇALIŞANLAR KADROYA ALINACAK

- Makina ve Kimya Endüstrisi

- ETİ Maden İşletmeleri

- Türkiye Taşkömürü Kurumu

- Türkiye Kömür İşletmeleri

- Elektrik Üretim A.Ş

- Türkiye Elektrik İletim A.Ş.

- Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş

- Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı

- Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi

- Toprak Mahsulleri Ofisi

- Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü

- Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü

- Devlet Malzeme Ofisi

- Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları

- Türkiye Vagon sanayii

- Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayii

- Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii

- Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü

- Et Süt Kurumu

- Türk Şeker

- Elektrik Dağıtım A.Ş.

- Türkiye Elektromekanik Sanayi

KİT’LERDE ÇALIŞANLAR AÇISINDAN NE DEĞİŞTİ?

- KİT’ler sadece mevsimlik işlerde geçici işçi çalıştırabilecek ve bu işçiler de belirli sürelerle çalıştırıla-bilecek.

- KİT’ler, 2019-2021 döneminde sadece İŞKUR aracılığı ile personel temin edebilecek.

- 1 Ocak 2019 tarihinden sonra sözleşmeli personel olarak atananların 3 yılı tamamlamadıkça çalıştıkları KİT’e ataması yapılamayacak.

- KİT’ler, 2018 yılında kendilerine ayrılan personelin sadece yüzde 75’i kadar personeli 2019’da atayabilecek.

Kar yağacak mı? İstanbul Ankara Bursa Diyarbakır ne zaman kar yağacak? Venom serisi bitti mi? Venom: Son Dans final mi? Venom 4 olacak mı? Hizbullah'tan İsrail'e misilleme! Onlarca füze fırlatıldı!
Sonraki Haber