TCMB Başkanı Erkan: Yıllık enflasyonda düşüşü Mayıs 2024'ten sonra görmeye başlayacağız

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde milletvekillerine sunum yaptı. Fiyat istikrarı temel amacımız diyen Erkan, 2024 yılını işaret ederek parasal sıkılaştırma sürecinin etkilerinin görülmeye başlanacağını belirtti. Erkan enflasyonun ise 2024 yılının Mayıs ayından sonra düşmeye başlayacağını söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde milletvekillerine sunum yaptı.

Fiyat istikrarı temel amacımız diyen Erkan, "Bu doğrultuda tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanıyoruz ve kullanmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Erkan'ın sunumundan öne çıkan başlıklar şu şekilde:

Fiyat istikrarı temel amacımız doğrultusunda tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanıyoruz ve kullanmaya devam edeceğiz.

Parasal sıkılaştırmayı makro ihtiyati çerçevedeki sadeleştirme ile birlikte yürüterek, hem parasal aktarım mekanizmasının güçlenmesini, hem de attığımız adımların makro finansal istikrarı pekiştirmesini hedefliyoruz.

Beklentileri yeniden çıpalayacak, ekonomideki güven ve öngörülebilirliği artıracak para politikasını sabırla uygulamaya yönelik kararlılığımızı attığımız adımlarla gösteriyoruz.

Parasal sıkılaştırma sürecimizin ve güçlü bir eğilim gösteren rezerv birikiminin etkilerinin döviz kuru istikrarını desteklediğini görmekteyiz.

"KARARLILIĞIMIZI ATTIĞIMIZ ADIMLARLA GÖSTERİYORUZ"

Beklentileri yeniden çıpalayacak, ekonomideki güven ve öngörülebilirliği artıracak para politikasını sabırla uygulamaya yönelik kararlılığımızı attığımız adımlarla gösteriyoruz.

Parasal sıkılaştırma sürecimizin ve güçlü bir eğilim gösteren rezerv birikiminin etkilerinin döviz kuru istikrarını desteklediğini görmekteyiz.

Parasal sıkılaştırma adımlarımızın birikimli etkileri ile ana eğilimi düşürerek, dezenflasyonu 2024 yılında Enflasyon Raporu’ndaki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıyız.

Politika faizinde gerçekleştirdiğimiz kademeli ve kararlı artışların yanı sıra makro ihtiyati çerçevede attığımız sadeleşme adımlarının da katkısıyla piyasa mekanizmasının yeniden tesisi sağlanmıştır.

Kur korumalı mevduat bakiyesi gerilerken rezervlerde de artış sağlanması, KKM’den ve döviz mevduattan TL’ye geçiş stratejisinin başarıyla ilerlediğine ve TL’ye arzu edilen sağlıklı geçişin başladığına işaret etmektedir.

BİREYSEL KREDİLER YÜZDE 40 ARTTI

İç talepteki aşırılık birçok kanalda enflasyonu artırmaktadır. Dolayısıyla iç talepteki dengesizliğin giderilmesi dezenflasyon süreci için bir önkoşuldur. 2023 yılının ilk 6 ayında bireysel krediler, kredi kartlarında yüzde 70’i, taşıt kredilerinde ise yüzde 68’i aşan oranlarda yükselmiştir. Bireysel krediler toplamda yüzde 40 artarak 2 trilyon liranın üstüne çıkmıştır. Seçici kredi sınırlaması adımlarının neticesinde temmuz ayında kredilerin yeni sınırlarla uyumlu bir büyüme eğilimine girdiği görülmektedir. Bu kapsamda bireysel kredilerde büyüme eğiliminin yavaşladığı izlenmektedir. Eylül ayı itibarıyla 4 haftalık büyüme momentleri, toplam bireysel kredilerde aylık yüzde 3, taşıt kredilerinde ise aylık yüzde 0,5 bölgesinde seyretmektedir.

2024 YILINDA PARASAL SIKILAŞMA SÜRECİNİN ETKİLERİ BELİRGİN ŞEKİLDE GÖRÜLMEYE BAŞLANACAK

Haziran ayından bugüne süregelen parasal sıkılaştırma sürecinin etkilerini belirgin şekilde 2024 yılında görmeye başlayacağız. Bu nedenle 2024 yılını dezenflasyon dönemi olarak tanımlıyoruz.

YILLIK ENFLASYON 2024 MART AYINDA DÜŞMEYE BAŞLAYACAK

Yıllık enflasyonda düşüşü baz etkisiyle Mayıs 2024'ten sonra görmeye başlayacağız. 2025'te istikrar dönemi olacak ve 2026'da enflasyonu tek haneye indireceğiz.

 
 
 
Sendika ve Boeing anlaştı! 7 haftalık grev sona erdi Mutualist simbiyoz, ikonoklast ve gamechanger… Ha bir de amalgam var Devlet Bahçeli: Teröristbaşı çıksın örgütü feshettiğini söylesin!
Sonraki Haber