Tedbir alınmamıştı... İstanbul'da 114 yıl önce yaşanan feci olay! Köpekler acı çekerek öldü

Tanin gazetesinde ise tartışmaların tansiyonunun düşürülmesine yönelik Haziran 1909'da haberler yapılmıştı. Hükümet, köpekleri sanayide kullanmak isteyenlerin tekliflerini reddetmişti. Adaya Sürülen Köpekler Şehremaneti, yani İstanbul Belediyesi tarafından köpekler toplanarak boş adalara götürülüp, düzenli olarak beslenmeleri düşünüldü. Belediye Meclisi köpeklerin adaya götürme işini tartıştığı sırada Bâbıâlî (Bugünkü İstanbul valiliği) bahçesindeki köpekler toplanarak Ocak 1910'da başka yere taşındı. Ancak köpekler kısa süre sonra geri döndüler. Nisan ayında köpeklerin öldürülmeden toplanması ve şehrin bir kenarında izole bir mekân oluşturulması kararı alındı. Erkek ve dişiler ayrı olmak üzere Topkapı dışında siper olarak kullanılmış çukurlara yerleştirileceklerdi. Köpeklerin bakımı için 14 bin franklık kredi onaylandı. Köpeklerin toplanması için hayvan başına 15 frank verilecekti. Köpekler insanların tepkisini azaltmak için gece toplandı. Ancak kısa sürede bu durumu haber alan insanlar ciddi tepki gösterdiler. Özellikle Müslüman mahallelerinde kafesler açılarak toplanan köpekler salındı. Memurlar ile ahali arasında yer yer kavga da çıktı. Topkapı'daki çukurlar binlerce köpekle dolması ve ahalinin şikâyeti üzerine toplanan köpeklerin İstanbul'a 15 km uzaktaki Sivriada'ya (Hayırsızada) götürülmesi hakkında belediyeye 28 Mayıs 1910'da emir verildi. 5 Haziran'a kadar köpeklerin nakli gerçekleştirildi. Kaynaklarda farklı rivayetler olsa da Kemaletin Kuzucu takriben 40-50 bin köpeğin toplandığını söylemektedir. Ancak İstanbul'da toplanamayan 40 bin civarında köpek de vardı.

Köpeklerin yakalanması

Başlangıçta köpeklerin beslenmesi için plan yapılmış ve hava şartlarından dolayı adaya gidilemeyecek zamanlar için yiyecek deposu ve adada kalacak personel için lojman ve su için kuyu planlanmıştı. İlk zamanlarda adadaki köpeklere yiyecek götürüldü. Şehremini Başmüfettişi İbrahim Kadri, ilk zamanlarda adaya haftada birkaç kez giderek denetlemelerde bulundu. Meraklılar ve gazeteciler adaya giderek köpeklerin durumunu resimledi. Tekneleri gören köpekler suya atlayarak, yiyecek istiyorlardı. Köpeklerin beslenmesi ve su meselesinde problemler yaşanıyordu. Bu arada gazetelerde adadaki köpeklerin durumu tartışılıyordu.

"Türkiye'nin nefretlik ailesi" ile ilgili yeni iddia "Adalet tecelli edecek. Bundan hiç şüpheniz olmasın" Meteorolojiden 3 il için kuvvetli yağış uyarısı! Akbank'ta hesabı olan soyuluyor! Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası dolar ve altında son durum Kerem Aktürkoğlu, şova Şampiyonlar Ligi'nde de devam etti!