Telefonlar 50 yıl şarj etmeden kullanılabilecek! Hayaller gerçek oluyor: Testler başladı

Günümüzün en büyük problemlerinden biri de sürekli cihazlarımızı şarj etmek zorunda kalmamız. Peki telefonunuzu tam 50 yıl kullanmanızı sağlayacak bir batarya geliştirilseydi nasıl olurdu? Betavolt isimli bir firma, 50 yıl şarj etmeden kullanabileceğiniz, nükleer enerjili bir batarya ürettiğini açıkladı.

Nükleer enerji birçok alanda kullanılıyor ve muhtemelen de giderek daha fazla alanda kullanılmaya başlayacak. Bunlardan biri de yakında akıllı telefonlarımız olacak.

Çinli bir girişim olan ve atom enerjisini küçültme çalışmalarıyla bilinen Pekin merkezli Betavolt'un iddiasına göre, telefonlarınızı uzun yıllar şarj etmeden kullanabileceğiniz bir batarya geliştirdiğini öne sürdü.

50 YIL ŞARJA VE BAKIMA İHTİYAÇ DUYMUYOR

Betavolt firmasının iddiasına göre geliştirilen pil, 50 yıl şarj veya bakıma ihtiyaç duymadan çalışabiliyor. Bunu da 63 nükleer izotopu madenî para kadar küçük bir modüle yerleştirerek başardığını ekliyor. Açıklamaya göre nükleer pil, 15x15x5 milimetreküp boyutlarında, 3V voltajda 100 mikrowatt güç sağlıyor. Şirket, 2025’e kadar 1 watt kapasiteli bir batarya üretmeyi planladığını da ekliyor.

Şirket bu pilleri seri üretime geçirerek telefon ve drone gibi cihazlarda kullanıma sunmak istiyor. Hatta hâlihazırda pilot testlerinin başladığı bile söyleniyor. Ancak çıkış tarihi konusunda bir bilgi verilmiyor.

PEKİ GÜVENİLİR Mİ?

Nükleer enerji kullanılan ve radyoaktif maddeleri içeren bu pillerle ilgili akla ilk gelen soru kesinlikle güvenlik. Betavolt, pilin çok katlı tasarımının alev almayı ve patlamayı önlediğini söylüyor. Ayrıca -60 ve 120 dereceye kadar dayanabildiği de öne sürülüyor. Güvenlik konusunda “Betavolt’un atom enerjisi pili kesinlikle güvenlidir. Dışsal radyasyon içermez ve insan vücudundaki kalp pili, yapay kalp gibi tıbbi cihazlarla kullanıma uygundur.” ifadeleri de var.

Yine de nükleer piller, yıllarca sürebilen uzun ömürleriyle bilinseler de güvenlik ve çevre konusunda soru işaretleri doğuruyor.

Bu tip neredeyse dünyadaki insanların tamamının cebine girecek bir teknolojiyi çıkartmak büyük bir olay olacaktır. Bu nedenle de düzenleyicilerden büyük bir baskı olacaktır.

Şirket, bununla ilgili “atomik enerji pillerinin çevre dostu” olduğunu söylerken 63 izotopun bozulma süresinden sonra radyoaktif olmayan ve çevreye tehlike teşkil etmeyen bir hâl aldığını aktarıyor.

Balistik füzeli saldırı sonrası ABD, o ülkenin başkentini vurdu! SMA hastası bebeğin babası, gece kulübünde paraları saçarak alem yaptı Asgari kurumlar vergisi yükseltildi!
Sonraki Haber