Temas edilmeden çalınan bir müzik aleti nedir? Hadi 2 Ekim ipucu! 20.30 sorusu cevabı...

Temas edilmeden çalınan bir müzik aleti nedir? Hadi yarışmasında bugün müzik gecesi olacak. Akşam saat 20.30'da başlayacak olan yarışmanın ipucu yayınlandı. Kullanıcılar ise sorunun cevabının ne olacağını merak ediyor. Peki Temas edilmeden çalınan bir müzik aleti nedir? Detaylar haberimizde...

Temas edilmeden çalınan bir müzik aleti nedir? Popüler uygulamalar arasında olan Hadi pek çok kişi tarafından kullanılıyor. Bu akşam ise müzik gecesi ise herkes tarafından büyük bir merakla bekleniyor. Akşam olacak yarışmanın ipucu yayınlandı. Peki Temas edilmeden çalınan bir müzik aleti nedir? Hadi 20.30 ipucu! Merak edilen detaylar haberimizde...

Temas edilmeden çalınan bir müzik aleti duymuş muydunuz Manyetik dalgaların elle yönlendirilmesiyle çalınıyor. Acaba bu ilginç müzik aletinin adı ne? Bilen var mı?”

YANIT:Theremin

Theremin

Teremin ilk elektronik ve çalarken temas gerekmeyen müzik aletidir. İsmini mucidi olan Rus Profesör Leon Theremin'den alır, 1928'de mucidi tarafından patenti de alınmıştır. Gerçek adı Termenvox veya Aetherphone'dur. Daha sonra İngilizceleşerek zamanla "Theremin" adını almıştır. Kontrolü iki metal anten arasında sağlanır, bu antenler aleti çalan kişinin ellerinin pozisyonunu algılarlar. Bir el ile titreşim dalgaları gönderilir, diğer el ile de sesin şiddeti ayarlanır. Theremin ürkütücü sesler ile birleşik bir alettir. Elektrik sinyalleri Theremin üzerinde büyütülür ve bağlı olan hoparlörlere gönderilir.

Theremin sanat müziklerinde ve rock gibi popüler müziklerde de kullanılır.

HADİ
Geçtiğimiz haftalarda AppStore'larda yerini alan HADİ artık Androidlerin de cebine girdi. Binlerce kişi tarafından aynı anda canlı oynanabilen yarışma; günde iki kez yayınlanıyor. Yarışmacıların binlerce lira gerçek parayı 12 soruyu bilmeleri durumunda kazandığı yarışmada; eğlence ve heyecan bir arada. Her gün aynı saatte sadece on iki soruluk yarışma boyunca canlı yayınlanan yarışmaya erişmek için Hadi uygulamasını indirmek yeterli. Uygulamayı kullanmak ise tamamen ücretsiz. Yapılması gereken tek şey, daha önce bildirilen yarışma saatinde uygulamayı açık tutmak. Akabinde telefon ekranını dolduran sunucu; canlı yayında soruları ardı sıra soracak; oyuncular ise çoktan seçmeli cevapları tek bir tık ile yanıtlayacak. Yanıtlama süresi ise on saniye. Yarışma sırasında yarışmacılar canlı yayında yazışabiliyor, arkadaşını yarışmaya üye edenler ise ekstra can hakkı kazanıyor.

Hadi, mobil dünyada bilgisine güvenenlerin yeni trendi olarak dikkat çekiyor.

Aralarında 15 yıldan fazla sürede onlarca dijital ürüne imza atmış; Emre Ulusoy, Gökhan Örün ve Lenasoftware ekibinin bulunduğu, tecrübeli yönetim kadrosu ve yurtdışı kaynaklı yatırımcıları ile Hadi; "cepteki televizyon" teriminin karşılığı olmak amacıyla teknoloji alanında çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor.

İşte 'Hadi'nin kullanıcıları için yaptığı açıklama:

Her gün aynı saatte Hadi bilgi yarışmasına katılabilir, arkadaşlarını davet ederek Joker hakkı kazanabilir ve yarışmalarda daha avantajlı olabilirsin;)

En Büyük Teremin Ustası Clara Rockmore

Clara Rockmore, Teremini en iyi çalan kişi olarak kabul edilir. Tereminin yayılmasına ve dinlenmesine çok büyük katkıları olmuştur. Dünya üzerinde teremini hakkıyla çalabilen parmakla gösterilecek kişiler arasındadır. 1998 yılında 87 yaşındayken vefat etmiştir. Ölümünden sonra, 2006 yılında yayınlanan "Clara Rockmore's Lost Theremin" adlı albümü kesinliklikle dinlemelisiniz. Bu albüme Deezer ve Spotify gibi platformlardan rahatça ulaşabilirsiniz.

ELEKTRONİK MÜZİK

Elektronik müzik, elektronik aletler yardımıyla yapılan müzik türüne verilen bir isimdir. Elektronik aletler düşük kuvvetli sistemlerdir ve transistör, tümleşik devre gibi parçalar kullanırlar. Bu tanıma göre, elektromekanik anlamda ses üreten enstrümanlarla elektronik öğeler kullanarak ses üreten enstrümanlar arasında ayrım yapılabilir. Elektromekanik enstrümanlara Telharmonium, Hammond B3 ve elektro gitar gibi enstrümanlar örnek verilebilirken, elektronik enstrümanlara da Theremin, synthesizer ve bilgisayar örnekleri verilebilir.

 TARİHİ

Geç 19. yy'den erken 20. yy'ye kadar

Telharmonium, Thaddeus Cahill 1897

Trautonium, 1928
Elektronik müzikten önce, müzisyenlerin teknolojik gelişmeleri müzikal amaçlar için kullanma isteği vardı. Elektromekanik tasarımlara sahip birkaç enstrümanın geliştirilmesiyle, diğer elektronik enstrümanlara yol açıldı. Telharmonium adında bir elektromekanik enstrüman, 1897'de, Thaddeus Cahill tarafından icat edildi. Bazı bariz zorluklar, Telharmonium'un yaygınlaşmasını önledi: enstrüman yedi tondu ve bir yük vagonu büyüklüğündeydi. Bu enstrümanın daha gelişmiş modelleri de daha sonra yapıldı (en son yapılan 1907 modeli 200 tondu). Genellikle, ilk icat edilen elektronik enstrüman Theremin olarak görülür. Theremin, Profesör Leon Theremin tarafından 1919'la 1920 arasında bir tarihte icat edilmiştir. Başka bir elektronik enstrüman ise Ondes Martenot'tur. Ondes Martenot, Olivier Messiaen'in 'The Turangalîla-Symphonie'sinde kullanıldıktan sonra ünlenmiştir. Ayrıca, Ondes Martenot, Andre Jolivet gibi birçok Fransız müzisyen tarafından da kullanılmaya başlanmıştır.

Savaş sonrası yıllar: 1940 - 1950
Kaset çalar, Almanya'da II. Dünya Savaşı sırasında icat edilmiştir. Müzisyenlerin, kaset çalarları, musique concrète adını verdikleri yeni bir müzik besteleme tekniğinde kullanmaları uzun sürmedi. Bu teknik, doğal ve endüstriyel seslerin beraber kaydedilip, daha sonra düzenlenmesini içeriyordu. Besteciler, sıkça, müzikal bir amaç için yaratılmamış olan elektronik aletlerden çıkan sesleri kullandılar. Musique concrète'in ilk örnekleri, Pierre Schaeffer bestelemiştir. Schaeffer, daha sonra Pierre Henry, Pierre Boulez ve Karlheinz Stockhausen gibi birçok avant-garde müzisyenle çalışmıştır. Amerika'da magnetik teyp için bestelenen ilk eser Louis ve Bebe Barron tarafından 1957'de tamamlandı.

1957'de, iki yeni elektronik enstrüman daha ortaya çıktı. Daha önceki Theremin ve Ondes Martenot'tan farklı olarak, bu yeni enstrümanları kullanmak zordu, zorlu bir proglamlama gerektiriyordu ve ikisi de gerçek zamanlı çalınamıyordu. Bu enstrümanlardan ilki Max Mathews'un "Music 1" adlı bir programla kullandığı bilgisayarıydı. Enstrümanlardan ikincisi ise RCA Martk II Sound Synthesizer adındaki ilk elektronik birleştiriciydi. RCA tarafından tasarlanan alet the Colombia-Princeton Electronic Music Center'da kurulmuştur ve hala ordadır.

The Columbia-Princeton Electronic Music Center, bilgisayar müziği merkezi olarak biliniyordu. Bu merkez, türünün Amerika'daki en yaşlısıdır. 1958'de 1950'lerin başından beri magnetik teyp manipülasyonuyla igilenen Vladimir Ussachevsky ve Otto Luening tarafından açılmıştır. Merkezde, Peter Mauzey yardımıyla bir stüdyo kurulmuştu ve 1980lere kadar elektronik müzik merkezi olarak görevini korudu.

Bu enstrümanın bazı kullanıcıları
Bud Averill (189?-1957)
Lucie Bigelow Rosen (1890-1968)
Jean Ven Robert Hal (1970-hayatta)
Samuel Hoffman (1903-1967)
Clara Rockmore (1911-1998)
Jimmy Page (1944-hayatta)
Jean Michel Jarre (1948-hayatta)
Eric Ross (1948-hayatta)
Bruce Woolley (1953-hayatta)
Peter Pringle (1954-hayatta)
Pekkanini (1952-hayatta)
Barbara Buchholz (1959-2012)
Vincenzo Vasi (1964-hayatta)
Lydia Kavina (1967-hayatta)
Masami Takeuchi (1967-hayatta)
Dalit Warshaw (1974-hayatta)
Pamelia Kurstin (1976-hayatta)
Randy George (1978-hayatta)
Carolina Eyck (1987-hayatta)
Gak Sato (1969-hayatta)
H. Whipple Abbott
Lana Aksyonova
Dorit Chrysler
Charlie Draper
Rom Chiaki
Darryl Kubian
Charles Richard Lester
Shueh-li Ong
Armen Ra
Kip Rosser

Kar yağacak mı? İstanbul Ankara Bursa Diyarbakır ne zaman kar yağacak? Venom serisi bitti mi? Venom: Son Dans final mi? Venom 4 olacak mı? Hizbullah'tan İsrail'e misilleme! Onlarca füze fırlatıldı!
Sonraki Haber