Teşvik var başvuran yok
Devletin verdiği milyonlarca liralık teşviklere başvuran yok. Devlet, yurtdışı pazarlama faaliyetleri kapsamında işadamı başına 40 milyon lirayı bulan teşvik veriyor. Ancak bilgisizlik ve bana çıkmaz anlayışı nedeniyle başvuru sayısı olması gerekenin yüzde 5’i civarında.
Devlet tarımdan ihracata, 40 milyon lirayı bulan yurt dışı fuardan depo kirasına kadar toplam 162 kalemde teşvik veriyor.
Bunların içinde önemli miktarlarda hibe kredi de bulunmasına rağmen iş insanları ya bilmediklerinden ya da ‘bana çıkmaz’ diyerek başvurmuyor. Yıllarca KOSGEB’te çalışan şu anda da teşvikler konusunda profesyonel danışmanlık veren Afyonkarahisar Girişimci İşadamları Derneği (AFGİAD) Başkanı Resul Sündük, “İş yapmak isteyene milyonlarca lirayı bulan teşvik var. Örneğin bir işadamının yurtdışı iş gezisini finanse eden masrafların önemli kısmını ödeyen teşvikler var ama başvuru sayısı çok düşük. Bu bahsettiğim teşviğe Afyonkarahisar’da 400 işadamı başvurabilecek durumdayken sadece 20 kişi başvurmuş” dedi.
Sündük, yatırım politikalarıı ana ve en önemli unsurunun, özel sektöre sağlanan devlet yatırımları olduğunu belirterek, günümüzde 162 teşvik programının halen yürürlükte olduğunu söyledi.
Yerel ve bölgesel gelişimde önemli katkılar sağlayan teşviklerin 17 farklı kurum tarafından sağlanığını belirten AFGİAD Başkanı Sündük, “Mevcut ve yeni yatırımların finansal olarak desteklenmesi süreci ile denk bir karşılık beklemeden üreticilerimizin; teşvik ve himaye edilmesi, rekabet güçlerinin artmasına katkıda bulunulması, yerel ve bölgesel gelişimin hızlandırılması gibi amaçlar hedeflenmektedir. 1990’lı yıllardan itibaren Devlet yardımlarıyla ilgili kayıtlı verilerine bakıldığında devlet yardımlarının yatırımcıların net maliyetlerine yüzde 61 oranında destek olduğunu gösteriyor” dedi.
Devlet teşviklerinin yeni girişimciler dışında pek bilinmediğine dikkat çeken Sündük, genel mahiyetteki desteklemeler ve bu destekleri sağlayan kurumların bazılarını şöyle sıraladı;
• KOBİ tanımını taşıyan işletmeler ile 18 yaşını doldurmuş girişimci gerçek kişilere kuruluş aşamasından uluslararasılaşmasına kadar ki süreçte geri ödemesiz hibe edilen ve geri ödemeli teşvikler sunan KOSGEB,
• Yeni, tevsi, modernizasyon yatırımlarını ‘Yatırım Teşvik Belgesi’ kapsamında; KDV İstinası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, Sigorta Primi İşçi Hissesi Desteği, Kredi Faiz Desteği, Gelir Vergisi Stopajı Desteği kapsamlarında teşvik eden Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı,
• İş arayan ve işverenlerin teşvik edildiği SGK primi işveren payı teşvikleri; Kadın, Genç ve Mesleki Yeterlilik Belgesi Olanların İstihdamı Teşviki, İlave İstihdam Teşviki, İlave İstihdam Ücret Desteği, İşsizlik Ödeneği Alanların İstihdamına Yönelik Teşvik, Asgari Ücret Desteği gibi ana destek unsurları kapsamlarında İŞKUR,
• Hayvancılık ve tarım alanlarında faaliyet gösterenlere yönelik; Hayvancılık, Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi, Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları, Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredileri gibi destek unsurları kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı Desteleri.
İŞTE O ADRES
Destekleme kaynaklarının sürdürülebilmesi ve ekonomiye katkısının artırılması için girişimci işadamlarını sürekli bilgilendirdiklerini belirten Başkan Sündük, yeni girişimcilerin haricinde mevcut işletmeler dahi ya haberdar olunmadığından ya da işlem yapmaktan endişe etmelerinden dolayı, yatırım maliyetlerini düşüremediklerini, harcamalarını devlete transfer edemediklerini söyledi.
İşletmelerin daha fizibilite aşamasında iken sağlanan devlet yardımlarının araştırılması, kullanılan finansman araçlarına dönüştürülmesi tüm faydalanıcılara katma değer sağlayacağını hatırlatan Afyonkarahisar Girişimci İşadamları Derneği Başkanı Resul Sündük, günümüz itibariyle aktif 162 destekleme programının ayrıntılarına https://www.yatirimadestek.gov.tr/gelismis-arama?q=&ajans_id=&status=1&il_id=0 adresinden ulaşılabileceğini de sözlerine ekledi.