Teyemmüm hangi gazve sırasında farz kılınmıştır? Teyemmüm nasıl farz kılındı?

Teyemmüm hangi gazve sırasında farz kılınmıştır merak ediliyor. İslam'da teyemmümün farz kılınması olayı Hicret'in 5. yılında gerçekleşmiştir. Peki, nasıl farz kılınmıştır?

Teyemmüm hangi gazve sırasında farz kılındı sorusu, İslam'da teyemmümün farz kılınması olayını merak edenler tarafından araştırılmaya başlandı.

TEYYEMMÜM HANGİ GAZVE SIRASINDA FARZ KILINDI?

Teyemmüm; hicretin beşinci senesinde, Şaban ayının ilk günlerinde Ben-i Mustalık gazasında Resûl-i Ekrem (sav) Efendimizin bin kadar askerle beraber bir yerde gecelemek zorunda kalıp, sabah namazını kılmak için abdest alacak su bulamadığı zaman sabaha yakın nazil olan ayet-i kerime ile farz ve meşru kılındı. Bunun üzerine Sahabi efendilerimiz son derece sevindiler ve teyemmümle namazlarını eda ettiler.

Teyemmüm bu ümmetin özelliklerindendir. Bir kolaylık eseridir. Rabbine ibadet edecek bir müslümanın alışmış olduğu taharetten mahrum olduğu bir durumda ibadet edebilmesini sağlar. Ruhi ihtiyacını giderir. İnsanın tevazu duygularını canlandırır. Abdest ve gusülün bilmediğimiz başka hikmetleri teyemmümde kendini belli eder. Allah’a kulluk için ruhun hazırlanması gerekir, bu da abdest ve gusül ile olur. Bundan dolayıdır ki, abdest ve gusülün yerine teyemmüm ikame edilmiştir.

Teyemmüm Abdesti Nasıl Alınır?

Besmele çekilir
Ellerinizi temiz toprağa sürerek silkeleyin
Yüzünüzü mesh edin
Tekrar elleri temiz toprağa sürerek silkeleyin
Sağ kolunuzu mesh edin
Sol kolunuzu mesh edin



Teyemmüm Abdesti Alınışı

Parmaklar açık halde iki el toprağa vurulduktan sonra ileri sürüp geri çekilir.

Eller kaldırıldıktan sonra eğer fazla toz var ise yan yana getirip hafifçe vurulur. Ellerdeki tozlar silkelendikten sonra yüz mesh edilir.


Eller yeniden temiz toprağa vurulur ve silkelenir. Sol elin bağ parmağı ayrılarak diğer parmakların iç tarafları ile sağ elin parmak uçlarından kolun dış tarafını dirseklere kadar çekip mesh edilir.

Sağ elin iç tarafına doğru dönerek sol elin başparmağı ile serçe parmağını halka yapılıp başparmakla beraber elin ayası ile dirsekten bileğe kadar elin iç tarafını mesh edilir.

Başparmağı daha ileriye doğru yürüterek sağ elin parmağının üstü de mesh edilir.

Sağ elin olduğu gibi sol elin de mesh ediliş şekli aynıdır.

Teyemmümün Farzları

1) Niyet etmek

2) Toprak veya toprak cinsinden bir şeye, ellerini iki defa vurup birincide yüzü, ikincide kolları mesh etmektir

Teyemmümün Sünnetleri

1) Teyemmüme eûzü besmele ile başlamak

2) Sırayı gözetmek

3) Ara vermeden birbiri ardınca yapmak.

4) Toprağa vurunca evvela elleri ileri sürmek sonra geri çekmek.

5) Parmakların arasını açık tutmak.

6) Elleri yerden kaldırınca toz varsa birbirine vurup silkelemek

Tunceli ve Ovacık belediyelerine kayyum atandı NATO Genel Sekreteri Rutte Türkiye'ye geliyor! Al Nassr Al Qadsia maçı canlı izle S Sports Plus şifresiz maç izle
Sonraki Haber