Tezkere oylanırken Yunanistan'da neler oldu?

Doğu Akdeniz, bölgedeki enerji kaynaklarının keşfi ile birlikte uluslararası güçlerin satranç tahtası haline geldi.

Batılı devletlerin enerji şirketleri gözlerini Doğu Akdeniz'e çevirirken, parsel parsel paylaşılan alanlarda ülke sınırları da tartışmanın konusu haline geldi.

Türkiye'nin saf dışı bırakılmak istendiği ve oyun dışına itilmeye zorlandığı bu konjonktür, Ankara'nın peş peşe gerçekleştirdiği hamleler ile bir anda tersine çevrildi.

YUNANİSTAN KÖŞEYE SIKIŞTI

Türkiye önce Doğu Akdeniz'de hakkı olduğunu savunduğu alanlara sismik arama gemilerini göndererek varlığını hissettirdi.

Tartışmaların boyutunu değiştiren adım ise Libya ile imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası oldu.

Türkiye ve Libya Ulusal Mutabakat Hükumeti arasında imzalanan söz konusu anlaşma ile Türkiye ile Libya arasında Akdeniz sınırı resmileştirilerek uluslararası hukuk nezdinde kayıt altına alındı.

Libya hükümetinin bu bağımsız hamlesine reaksiyon da gecikmedi. Mısır ile birlikte bölgede tek taraflı adımlar atan Yunanistan anlaşma nedeniyle Libya Büyükelçisi Muhammed Menfi'yi sınır dışı etme kararı aldı. Mısır tarafından yapılan açıklamada ise söz konusu anlaşmanın hukuken bir sonuç doğurmayacağı ifade edildi.

TÜRK ASKERİ LİBYA'YA GİDİYOR

Libya yönetimi ayrıca Batılı güçler tarafından terör kartı ile cezalandırılmak istendi, ülkedeki ayrılıkçı terörist grup Hafter güçlerine Yunanistan tarafından destek açıklandı.

Türkiye ise Libya hamlesini bir adım daha ileri taşıyarak, meşru hükümete Hafter tehdidinden korumak amacıyla askeri yardım için harekete geçti.

MECLİS İKİYE BÖLÜNDÜ

Hükümete Libya'ya asker gönderme yetkisi vermeyi amaçlayan Cumhurbaşkanlığı tezkeresi de bu kapsamda bugün Meclis Genel Kurulu'nda görüşüldü.

Ancak böylesine milli bir meselede Meclis'in ikiye bölünmesi de dikkat çekti.

AK Parti, MHP ve BBP teskereyi desteklerken, CHP, İYİ Parti, HDP, TİP ve DP tezkere için hayır oyu kullandı.

Önce tezkereye "evet" oyu vereceğini açıklayan Saadet Partisi ise ilerleyen saatlerde tezkereden desteğini çekti.

Buna karşın, 509 milletvekilinin katıldığı oylamada tezkere 184'e karşı 325 oyla kabul edildi.

TÜRKİYE'DE TEZKERE OYLANIRKEN YUNANİSTAN'DA YENİ OYUN SAHNEDE

Diğer yandan Türkiye iç siyasete tezkere tartışmalarına yoğunlaşmışken, sınırın hemen karşısında çok ilginç gelişmeler yaşanmaya devam ediyordu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu ağırlamaya hazırlanan Yunanistan'da, Libya tezkeresinin önemi bir kez daha gözler önüne seren bir anlaşmaya imza atmak üzere son hazırlıklar yapılıyordu.

Söz konusu anlaşma, Doğu Akdeniz doğalgazını Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İtalya üzerinden Avrupa’ya ulaştıracak olan EastMed projesiydi... Bu anlaşma ile amaçlananın, Rus gazına alternatif olarak değerlendirilen EastMed projesine İtalya’nın da eklenmesi ile Türkiye’nin devre dışı bırakılmak istendiği şeklinde yorumlandı.

Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İtalya arasında imzalanacak bu anlaşmanın düzenleneceği törene katılmak üzere İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ve Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis Atina'da buluştu.

Yunanistan Enerji Bakanlığı, İtalya'nın ise anlaşmayı ileri bir tarihte imzalayacağını duyurdu.

Yunanistan'a hareketinden önce Ben Gurion Havaalanı'nda yaptığı açıklamada anlaşmanın önemine dikkat çeken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "On yıldır solun çılgın direnişine rağmen gazı sudan çıkarmak için savaşıyorum. Şimdi gaz çıkıyor, elektrik fiyatları düşüyor ve oradan gelecek yüzlerce milyar yaşlılara, engellilere, eğitime ve sağlık sistemimize kaynak olacak" dedi.

Anlaşma için Atina'ay gelen Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ile Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis Maximos Sarayı'nda bir araya geldi.

Burada bir açıklama yapan Yunan Başbakan Miçotakis, "Dışarıda hava yağmurlu ve soğuk olabilir ancak iklim, Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nı her seferinde, özellikle Yunanistan, Kıbrıs ve İsrail'in EastMed Boru Hattı Anlaşması'nı imzalayacağı önemli bir gün için sıcaktır. Bu anlaşma, enerji alanında ve ötesinde çok önemli bir üçlü işbirliğinin en önemli noktası olan çok bir enerji projesi" dedi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ise, "Yağmur yağdığını söylüyoruz çünkü bu bir nimettir. Ülkelerimiz, özellikle adalar kuraklıktan acı çekmektedir. Bu anlaşma, üç taraflı ortaklıklara başladığımız zamandan itibaren, gerçekçi arayışların temelini oluşturan üç yönlü bir işbirliğinin imzalanmasıdır. Yani Orta Doğu'da rekabete değil işbirliğine sahip olmaktır" diye konuştu.

Akademik kadro ilanları 23 Kasım 2024 Cumartesi! 23 Kasım 2024 Resmi Gazete yayımlandı! İşte günün kararları... İşte 500 TL'lik banknot
Sonraki Haber