TikTok’ta 5-9 trendi: “Sabahın köründe” uyanmak gerçekten üretkenliği artırıyor mu?

CEO'lar, onlarca yıldır erken uyanmanın “oyunun kurallarını değiştirdiğini” iddia ediyor. Sabah erken uyanmakla alakalı TikTok’ta güzellemeler başladı! Peki gerçekten işe yarıyor mu? Uzman isim açıkladı…

Sizi daha üretken yapacağı inancıyla sabahın köründe uyanmak yeni bir şey değil. Dwayne Johnson ve Jeff Bezos gibi kişiler, erken uyanma saatlerinin kendilerini süper üretken kıldığını iddia ediyor ve insanlar uzun süredir 'sabah 05:00 kulübü' kervanına atlıyorlar.

Esenliğe yardımcı olmak için tasarlanan birçok rutin gibi, TikTok’taki kullanıcılar bunu hayatına entegre edeceği bir “challenge” üzerine çalıştı ve beş-dokuz rutini, iş öncesi büyük bir çile haline geldi! #5to9routine hashtag'i platformda 35 milyon kez görüntülendi ve bazı insanlar sabahın dördünde başlayan uyandırma rutinlerini paylaşarak gerçekten kendilerine işkence yarattı!

ÇOK DİSİPLİNLİ OLSA DA BUNA DEĞER Mİ VE GERÇEKTEN İŞE YARIYOR MU?

Psikolog ve Self-care For Tough Times kitabının yazarı Suzy Reading sabah 5’te kalkmayla ilgili, “ille de gerekli değil” diyor.

Suzy Reading "Bazı insanlar doğal olarak sabahları daha fazla zihinsel netlik hissederken, diğerleri günün ilerleyen saatlerinde kendilerini daha açık hissedecekler. Bir birey olarak sizin için en iyi olanla devam edin. En önemlisi, uyku ihtiyaçlarınıza saygı duymak ve bunları karşılamaktır. Yetişkinler için bu, günde yedi ila dokuz saattir ve uyku ihtiyaçlarımızdan fedakarlık etmek uzun vadede bize hizmet etmeyecektir."

Verimlilik ve zindelik trendlerinin toz pembe sosyal medya versiyonu bize zarar verebilir. Sakin, mükemmel ve üretken görünüyorlar ama gerçeği yansıtmıyor. Sadece daha erken uyanarak hayatınızın böyle görünebileceği romantik bir fikir.

Reading, "Mükemmel ebeveyn olmak, mükemmel bir eve sahip olmak, mükemmel yoga pozu, kariyerlerimizde mükemmel olma baskısı gibi performans göstermemiz için üzerimizde o kadar çok baskı var ki, insanlar mevcut tüm hileleri arıyor" diyor.

SOSYAL MEDYADA ÇOK FAZLA “YARARSIZ MESAJ” DOLAŞIYOR

Bu kadar çok yararsız mesajı özümsüyor muyuz? "Ertelersen kaybedersin", "Acı yoksa, kazanç yok", tüketimcilik bize daha fazla olmak için daha fazlasını satın almamız gerektiğini söyler ve bu öğütme kültürü öz değerimizi üretkenlikle karıştırır.

Ekonomik belirsizlik ve iş güvencesizliği zamanlarında, üretken olma baskısı çok büyük ve sosyal medya 'karşılaştırma hastalığımızı' körüklüyor. 5-9 trendi bu anlamda çok ileri gidebilir, aslında sizi uzun vadede daha fazla yorabilir.

Sosyal medya hesaplarını kapatmıştı! Şimdi de konserlerini iptal etti Kerem Demirbay'a iki talip birden çıktı! Yasmin Erbil, ev hapsine çarptırılan babası hakkında konuştu!
Sonraki Haber