Tiryakiler şokta! Sigaraların tadı mı değişti?

Geçtiğimiz yıl sigara paketlerinin tasarımı tamamen değiştirilmişti. 5 Ocak 2020 itibari ile de eski tasarımlı kutu içinde sigara satışı tamamen yasaklandı. Ancak tiryakiler sigaranın kutusu ile birlikte tadı ve kalitesinin de değiştiği iddiasında. Peki gerçek ne? Sosyal medyada hızla yayıldığı gibi sigaranın kutusu ile birlikte tadı ve kalitesi de mi değişti? Yoksa tiryakilerin yaşadığı sadece psikolojik bir algıdan mı ibaret?

Sigara paketleri artık tek renk. 'Pantone 448 C Mat' bitişli bu tek renk pakette artık markanın logosu kaldırılmış durumda.

Artık tiryakiler aldıkları ürünün hangi markaya ait olduğunu çok küçük bir bölümde göze batmayacak bir renk yazı içerisinde bulabiliyor.

Kutunun geniş yüzeylerinde sadece resimli sağlık uyarıları yer alıyor. Bu tip uyarılar için sigara paketinde ayrılan yüzey ise toplam yüzeyin yüzde 85'ini kaplıyor. 

Ve bu resimli sağlık uyarılarının yanısıra her pakette "ALO 171 Sigara Bırakma Hattı" mesajı da mutlaka bulunuyor. 

Yeni tip sigara kutularında bulunan uyarılardan bazıları şunlar:

"Sigara içmek kan akışını yavaşlatır ve cinsel iktidarsızlığa neden olur."

"Sigara kullanımı gebelikte erken doğuma yol açarak bu bebeklerdeki ölüm, hastalık ve engellilik riskini artırır."

"Sigara dumanında benzen, nitrozamin, formaldehit ve hidrojensiyanit gibi kanser yapıcı maddeler bulunur."

Ve bunlar gibi birçok uyarı daha var. 

Ancak haberimizin asıl konusu bunlar değil. 

Son günlerde tiryakiler arasında şöyle bir iddia dolaşıyor. Kutular değiştikten sonra içindeki sigaraların tadı ve kalitesi de değişti...

İşte buna örnek sayılabilecek sosyal medyada dolaşan birkaç örnek:

"Ne içtiğimiz belli değil!!! Eskiden nikotin oranı filan yazardı onuda kaldırmışlar ! Zaten böyle giderse yakında sigara içenler hastalıklı gibi karantinaya alacaklar"

"Leş leş leş önceden en ucuz sigaradaki tat şimdi en pahalısında bile yok"

"Bende bir bana öyle geliyor görsel etkilenme diye kendi kendimi yiyordum..."

"Evet. Normal sigaralar samsun kalitesine Laytlar da maltepe kalitesine düşmüş gibi"

"Yıllardır Parliament Aqua Blue içerim tadı çok kötü Artık"

"Ne içiyoz belli değil heralde fotoğraflarla şimdiden duruma hazırlıyolar bizi"

"20 senedir uzun marlboro içerim dun icinden sap cikti"

İşte sosyal medyada sigaranın tadı kaçtı diyen tiryakilerden bazıları...

Peki iddia edilen bu tad ve kalite değişiminin sebebi ne?
Eski bir sigara fabrikası çalışanı bununla ilgili özetle şunu söylüyor: "tütün ürünlerinin paketlemeden sonra bir bekleme süresi vardır, bilinen tadının oturması için. tüm paket değişimlerinden sonra sigara içiminde bir değişiklik olmasının nedeni paket içinde kuruma süresinin dolmamasıdır."

Aynı kişiye göre paketlerin onay sürecinin de geç tamamlanması nedeniyle mecburen yeni paketli sigaralar kuruma süreci tamamlanmadan piyasaya sürülmek zorunda kaldı. 

SİGARA ŞİRKETLERİ: SADECE KUTU DEĞİŞTİ

Sigara şirketleri ise ürünlerinin Dünya Sağlık Örgütü'nün tütün kontrol çerçeve sözleşmesine uygun üretildiğini, ambalaj tasarımından başka bir değişiklik yapmadıklarını açıkladı. 

Sigara üreticilerinin yanıtı da böyle. 

Bir diğer iddia ise tütün mamullerinin üretim şekline, etiketlenmesine ve denetlenmesine ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelikle bazı maddelerin sigaralarda kullanılmasının yasaklandığı iddiası.. 

İşte düzenleme yapılan o madde..

madde 9 – (1) karakterize edici aroması olan sigara ve sarmalık kıyılmış tütün mamulü piyasaya arz edilemez.

(2) aşağıda belirtilen katkı maddelerini içeren tütün mamulleri piyasaya arz edilemez:

a) bir tütün mamulünün sağlık açısından faydalı olduğu veya daha az sağlık riski gösterdiği izlenimini yaratan vitaminler ve diğer katkı maddeleri.

b) kafein veya taurin veya enerji ve canlılık ile ilişkili diğer katkı maddeleri ve uyarıcı bileşikler.

c) emisyonlar için renklendirici özellikleri olan katkı maddeleri.

ç) içimlik tütün mamulleri için inhalasyonu veya nikotin alımını kolaylaştıran katkı maddeleri.

d) yanmamış formda kanserojen, mutojen, reprotoksik özelliklerine sahip olan katkı maddeleri.

(3) filtre, kağıt, paket, kapsül gibi bileşenler ile kokusunda, tadında ya da duman yoğunluğunda değişim sağlayan herhangi bir teknik özelliğinden herhangi birinde aroma verici içeren sigara ve sarmalık kıyılmış tütün mamulü piyasaya arz edilemez. filtre, kağıt ve kapsüller tütün veya nikotin içermez.

(4) 23/6/2015 tarihli ve 30105 mükerrer sayılı resmî gazete’de yayımlanan kimyasalların kaydı, değerlendirilmesi, izni ve kısıtlanması hakkında yönetmelikte belirlenen hükümler veya koşullar, bakanlıkça uygun görüldüğü şekilde tütün mamullerine de uygulanır.

(5) bilimsel kanıtlara dayanarak, tüketim aşamasında tütün mamulünün toksik veya bağımlılık yapıcı etkisini veya kanserojen, mutojen, reprotoksik özelliklerini belirgin veya ölçülebilir bir seviyeye yükselten miktarlarda katkı maddesi içeren tütün mamullerinin piyasaya arzı bakanlık tarafından yasaklanır.

(6) bakanlık, bir tütün mamulünün karakterize edici bir aromaya sahip olup olmadığını, yasaklanan katkı maddeleri veya aroma vericilerin kullanılıp kullanılmadığını ve bir tütün mamulünün, toksik veya bağımlılık yapıcı etkisini veya kanserojen, mutojen, reprotoksik özelliklerini belirgin ve ölçülebilir bir seviyede yükselten miktarlarda katkı maddesi içerip içermediğini belirlemek veya değerlendirmek için üreticilere orantılı ücretler yükleyebilir.

(7) sarmalık kıyılmış tütün mamulü üretiminde koruyucu ve nemlendirici dışında herhangi bir katkı maddesi kullanılamaz.

(8) bu maddenin uygulanmasıyla ilgili olarak bakanlık tarafından düzenleme yapılır.

Eski sigara firması çalışanının dediği gibi kuruma süreci sonrasında sigaralar eski tadına kavuşur mu bilinmez. Ancak tiryakilerin önünde iki seçenek var. Ya eski tadı alacakları günleri beklemek ya da sigara ile tüm bağlarını kesmek. 

MEB yayınladı: Uzman ve Başöğretmenlik başvuruları başlıyor Kızıl Goncalar'da Zeynep Sadi Hüdayi'nin sırrını öğreniyor mu? Bursa'da gıda deposu yangını: 40 itfaiye aracı ile müdahale edildi!
Sonraki Haber