27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü sözleri!

Tiyatrolar günü sözleri! Bugün 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü kutlanıyor. 1961 yılında Tiyatrolar Birliği tarafından 27 Mart Dünya Tiyatro Günü olarak ilan edilmiştir. Tiyatrolar Günü pek çok etkinlik ile kutlanıyor. İşte 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü sözleri! Detaylar haberimizde...

Tiyatrolar günü sözleri! Her sene 27 Mart tarihinde Dünya Tiyatrolar Günü kutlanıyor. International Theatre Institute yani Uluslararası Tiyatrolar Birliği 1961'de 27 Mart'ı Dünya Tiyatrolar günü olarak belirledi.Bu günde sanatsal yaratıcılığı artırmak gibi çeşitli hedefler bulunmaktadır. İşte 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü sözleri!

TİYATRO İLE İLGİLİ SÖYLENEN SÖZLER!

Oscar Wilde- Tiyatroyu tüm sanat biçimleri arasında en yücesi olarak kabul ederim çünkü o insanoğlunun, neyin insani olduğu duygusunu bir başka kişi ile en dolaysız olarak paylaşabileceği yoldur.

Atatürk-Sanattan mahrum bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.

Genco Erkal-Tiyatro insandan insana bir iletişimdir. Araya elektronik ya da mekanik bir aygıt girmeden yapılan bir iletişim.

Turgut Özakman-Tiyatro; insanı, insana, insanla, insanca anlatma sanatıdır.

Haldun Taner-Tiyatro uygarlığı bütün yurt sathına ulaştıran çok etkin bir sanat dalı.

William Shakespeare- Dünya, büyük bir tiyatro sahnesi gibidir. Herkes bu sahnede rolünü oynar, rolü bitince de bu sahneyi terk eder.

Namık Kemal- Tiyatro aşka benzer. İnsanı hazin hazin ağlatır. Ama verdiği acının gücünde bir başka tat bulunur. Tiyatro evrene benzer. İnsanı doya doya güldürür. Ama yansıttığı tuhaflıklar, gülerken ağlamak için istekler doğurur.

Duygu Asena-Yaşam, sürekli değişen, benzerlikleri olabilen ama yinelenmeyen bir tiyatro sahnesi.

DÜNYA TİYATRO GÜNÜ NEDİR?

Her yıl 27 Mart günü ITI merkezleri ve dünya çapında tiyatro grupları tarafından kutlanıyor. Birçok ulusal ve uluslararası etkinlik kutlamalarda yer almaktadır. En önemli etkinliklerden biri, dünya çapında başarı kazanmış bir tiyatro oyuncusu, yönetmeni veya yazarın yazdığı evrensel bildirgesidir. İlk bildirge 1962’de Jean Cocteau (Fransa) tarafından yazıldı.

O Dönemin ITI başkanı görevinde bulunan Arvi Kivimaa tarafından önce Helsinki, devamında Viyana’da yapılan 9. ITI Konferansında ortaya atılan ‘tiyatrolar günü’ fikri, İskandinav ülkelerinin desteğiyle birlikte hayata geçirildi. Devamında kabul edildikten sonra her sene, Paris’te 1962 tarihli Uluslar Tiyatrosu’nun (Theatre of Nations) da açılış günü olan 27 Mart günü, ITI’nin şu an sayısı 100’ü bulan dünya genelinde merkezlerinde birçok etkinliklerle kutlanmaya başlandı.

UNESCO'nun kurduğu ITI’nin “sahne sanatları bağlamında, dünya çapında bilgi ve uygulama alışverişini arttırmak, gelişim sürecinde sanatsal yaratıcılığın ve üretimin gerekliliği konusunda toplumsal bilinci uyandırmak, insanlar arasındaki barışın sağlanması ve artmasını gerçekleştirmek adına karşılıklı anlayışı geliştirmek, UNESCO’nun hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunmak” gibi hedefleri, Dünya Tiyatro Günü’nde bir kez daha ortaya koyuyor. Her yıl tiyatro ve tiyatroyla ortak çalışan diğer sanat disiplinlerinden gelen üstün başarılı bir sanatçı bu gün için bir konuşma yapmaya davet edilmektedir. Uluslararası Bildirge olarak görülen bu konuşmanın metni 20’den fazla dile çevrilmekte, pek çok gazetede yayınlanmakta ve dünya üzerindeki pek çok tiyatro grubunun oyunundan önce okunmaktadır. Pek çok televizyon ve radyo kanalı bu bildirgeyi beş kıtanın her köşesindeki dinleyicilere ulaştırmaktadır.

TFF'nin başına Mesut Özil mi geçiyor? Boğaz'da denize düşüp kaybolan 2 gencin kimlikleri belli oldu! Prof Dr. Naci Görür'den yeni uyarı: "Endişe verici, ciddi çalışılmalı"
Sonraki Haber