Toksik ne demek? Toksik ilişki ne anlama geliyor? Bir istismar ilişkisi...

Toksik kelimesinin orijinal hali toxic'tir. Dilimize İngilizce'den geçen bu kelimenin anlamı zararlı'dır. Ancak farkklı anlamlarda da kullanılmaktadır. Son günlerin popüler ilişki türü toksik ilişki de buradan türemiştir. Peki toksik ilişki nedir?

Günümüzde sıkça duyduğumuz toksik ilişki bireysel ya da toplumsal bir karşılığı olan ve ilişkilere zarar veren bir türdür. Huzuru alıp götüren toksik ilişkiye dair bilgiler haberimizde.

TOKSİK İLİŞKİ NEDİR?

Toksik ilişki, en zor ve katlanılmaz ilişki türlerinden birisidir. Kişiye duygusal, fiziksel ve zihinsel olarak zarar veren ve tüketen bu ilişki türünde çiftler birbirini çok sever. Ancak çok sevmesine rağmen değerlerin ya da düşüncelerin uyuşmazlığı ön plana çıkar.

Toksik ilişki tarafları mutsuz kılar. Kendininizi sorgulamanıza neden olan ya da yeri geldiğinde kendinizi suçlamanıza neden olan herhangi bir ilişki toksik ilişkiye örnektir.

Sosyal hayatınızdan iş hayatınıza kadar toksik ilişkiler sizi mutsuz kılar. Sevilen ya da ilgi duyulan kişiyle konuşurken strese giriyorsanız; bir şeyler paylaşırken kendinizi sorguluyorsanız işte toksik ilişkidesiniz demektir.

Diper yandan toksik ilişkide artık kendi fikirlerinizin önemi kalmamış demektir. Herhangi bir projede yer almak ya da yeni bir başlangıç yapmak istediğinizde "sevgilim ne der" diyorsanız yine toksik veya zararlı bir ilişkinin içindesiniz demektir. Tabi ki partnerinizin ddedikleri ya da fikirleri önemlidir ancak sizin fikirleriniz de öyle.

Toksik İlişki Nasıl Anlaşılır?

Her zaman fedakarlık yapan taraf siz olursunuz. Partnerimizden hiçbir olumlu adım göremiyorsak,

Sağlıklı iletişim kuramıyor; öfke krizleri, yoğun duygusal patlamalara sürekli maruz kalıyorsak,

Partnerimizin bize karşı saygısız, aşağılayıcı, eleştirel ve istismarcı tavırlarına şahit oluyorsak,

Duygu ve düşüncelerimiz sürekli partnerimiz tarafından manipüle ediliyorsa,

Kıskançlık ve güvensizlik gibi konular yüzünden arkadaşlarımız ve ailemizle bile vakit geçiremez, izole bir duruma geldiysek,
Partnerimiz bizi hayatımızla ilgili karar ve eylemlerimizde desteklemiyor; bu konularda var olan özgüvenimizi de olumsuz etkiliyorsa,

Yakınlık, sevgi gibi ihtiyaçlarımızın karşılanmadığını; öfke, mutsuzluk, endişe, yorgunluk gibi hislerin partnerimiz tarafından sürekli tetiklendiğini düşünüyorsak,

Sözlü ya da fiziksel şiddet, taciz vb. istismarlar söz konusuysa toksik ilişki var demektir.

"Yürüyen zatürre" alarmı: Okul çağındaki çocuklar risk altında! Kızılcık Şerbeti Pembe'ye büyük tuzak! Kent uzlaşısı aslında neden yapıldı? CHP o tuzağa düştü mü?
Sonraki Haber