Top Down yöntemi nedir? Top Down sistemi ne demek, nerelerde tercih edilir?
Taksim Camii yapımında kullanılan Top Down yöntemi klasik uygulamaların aksine yukarından aşağıya doğru inşa edilmek anlamını taşır. Peki, Top Down yöntemi nedir?
Top Down metodu son yıllarda büyük yapılarda kullanılan göze hoş gelen sistemler arasındadır. Bu yöntem ile beraber özellikle müteahhitler proje süresini daha da kısaltarak iş yeri ya da mülkünü daha da erkenden teslim edebilmektedir. Peki, Top Down sistemi ne demek?
Özellikle derin kazılarda yatay destekler aşırı pahalıya olduğundan dolayı son yıllarda Top Down yöntemi tercih edilmektedir.
Top Down Yöntemi Nerelerde Tercih Edilir?
Var olan binanın sınır duvarı ile yapılmakta olan bina çok yakınsa ve zeminin çökme riski yüksekse, inşa yapılacak alanda yer altı su seviyesi çok yüksekse; ayrıca iki veya daha fazla bodrum katı olan binalarda, yer altı garajlarda, alt geçitlerde, metrolarda ve şebeke hatlarında Top Down yöntemi tercih edilir.
Top Down Yönteminin Avantajları
- Geleneksel bottom-up yönteminde kazı sırasında suyun kaldırma kuvvetinden dolayı oldukça sorun yaşanır. Bu yüzden yer altı suyu tarafından uygulanan basıncın kontrol edilmesi gerekir. - Top-down yönteminde ise yapının ölü ağırlığı, su basıncını kontrol etmek için yeterlidir.
- Sadece kazı sırasında bile geçici havalandırma ve ışıklandırma daha kolay sağlanır.
- Tünelde kazılan malzemenin tünel dışına çıkarılması sağlanır.
- Bu metot, yapının üst kısmı ile bodrum kazısının eş zamanlı olarak gerçekleşmesini sağlayarak zamandan ve kaynaktan tasarruf sağlar.
- Proje teslimatının hızını büyük oranda arttırır.
- Tünelin üst kısmının erken restorasyonuna olanak tanır. Kazı duvarlarının geçici destekleri, kalıcı olarak kullanılır.
- Döşemeler, kazı desteklerini güçlendirirler. Böylece gerekli ankraj demiri sayısı azalır.İnşa alanı küçülür.
- Hazır bir eğimle döküm yapılabileceği için çatının inşası daha kolaydır.
- Kazancı arttırır.
- Toz salınımını minimum düzeye indirger.
- Kirliliği azaltır.
- Palplanş ihtiyacını azaltır.