Yaz geldi trafik cezaları arttı, 2020 yılı trafik cezaları ne kadar oldu?

Trafikte can ve mal güveliğinin sağlanması için pek çok yasal düzenleme yapıldı. Hem araç sürücülerinin hem de yayaların güvenliği için yapılan bu yasal düzenlemelere uyulmadığı takdirde trafik cezaları adıyla cezalar ödenmekte. Her yıl artan bu ceza tutarlarının 2020 yılına ait yeni tutarları da belli oldu.

Türkiye'de en çok ölüm vakası yaşanan olaylardan birisi de trafik kazaları. Maalesef trafik kazalarında her gün onlarca insan hayatını kaybetmekte. Trafik kurallarına uyma oranını arttırmak trafik kazalarının önüne geçmek ve trafikte düzeni sağlamak adına kesilen trafik cezalarının miktarlarında 2020'de artışa gidildi. İnsanların hatalardan kaçınması ve tekrarlamaması için uygulamaya koyulan trafik para cezaları son dönemde caydırıcılığını kaybetmesinden ötürü trafik cezalarının tutarlarında güncellemeye gidilerek yeni ceza miktarları arttırıldı. Trafikte yaşanan yoğunluğun kargaşaya dönüşmemesi ve sürücülerin hem araç hem de canlarına zeval gelmemesi adına hükumet tarafından çıkarılan ve uyulması kati suretle zorunlu olan uyulmadığı takdirde para cezalarına dönüşen trafik kuralları ile bir düzende tutulmaktadır.

Karayoluna, trafiği tehlikeye sokacak ve trafik işaretlerinin görülmelerini engelleyecek şekilde bir şey atan, döken, bırakan, karayolunun yapısına, güvenlik tesisleri ile trafik işaretlerine zarar verenlere, bunların yerlerini değiştirenlere veya ortadan kaldıranlara yönelik trafik cezaları geçtiğimiz aylarda arttırılmıştı. TBMM Başkanlığına sunulan Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ile trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde ardı ardına şerit değiştirme veya ters yönde araç sürme gibi ihlallere verilen ceza tutarları arttırıldı. Karayoluna, trafiği tehlikeye sokacak ve trafik işaretlerinin görülmelerini engelleyecek şekilde bir şey atan, döken, bırakan, karayolunun yapısına, güvenlik tesisleri ile trafik işaretlerine zarar verenlere, bunların yerlerini değiştirenlere veya ortadan kaldıranlara yönelik trafik cezaları arttırıldı.

TRAFİK CEZALARI 2020 TUTARLARI

Emniyet kemeri kullanmamak: 132 TL.

Seyir halinde cep veya araç telefonu kullanmak 288 TL.

Muayenesi yapılmamış bir araçla trafiğe çıkmak 288 TL.

Kırmızı ışık kuralına uymamak 288 TL.

Hız sınırlarını % 10'dan % 30'a kadar aşmak 288 TL.

Hız sınırlarını % 30'dan % 50'ye kadar aşmak 598 TL.

Hız sınırlarını % 50'den fazla aşmak 1,228 TL.

Geçmenin yasak olduğu yerlerde önündeki aracı geçmek 288 TL.

Öndeki aracı geçerken geçme kurallarına aykırı davranmak 288 TL.

Sağa, sola, dönel kavşaklarda ve dönel kavşaklarda geriye dönüş kurallarına uymamak 132 TL.

Şerit izleme ve değiştirme kurallarına uymamak 132 TL.

Işıklı ve/veya sesli uyarı işareti veren cihazları (çakar veya siren) mevzuatta izin verilmeyen araçlara takmak ve kullanmak 1,228 TL.

Araçta teknik değişikliğin çevredekileri rahatsız edecek derecede gürültü çıkaracak özellikte olması 1,228 TL.

Otomobili 0,50 promilin üzerinde alkollü olarak kullanmak/1.defada 1,228 TL.

Otomobili 0,50 promilin üzerinde alkollü olarak kullanmak/2.defada 1,540 TL.

Otomobili 0,50 promilin üzerinde alkollü olarak kullanmak/3.defada 2,474 TL.

Uyuşturucu veya alkolün kandaki miktarını tespit amacıyla, kollukça teknik cihazlar kullanılmasını kabul etmemek 3,517 TL.

Uyuşturucu veya uyarıcı madde alarak araç kullanmak 6,334 TL.

Ehliyetsiz araç kullanmak 2,474 TL.

Dönüş kuralları dışında aracın el freninin çekilmesi suretiyle ani olarak yönünün değiştirilmesi (drift atmak) 6,141 TL.

Aracı tescil belgesi ve tescil plakası almadan karayoluna çıkarmak 1,228 TL.

Yönetmeliğe aykırı niteliklerde plaka takmak 505 TL.

Aracı plakasız kullanmak 2,081 TL.

Araca sahte plaka takmak veya kullanmak 6,129 TL.

TRAFİK CEZASI SORGULAMA

Trafik cezası sorgulama Trafik Cezaları İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı'nın resmî sitesinden sorgulanabilir. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sitesinde (www.egm.gov.tr) “Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama” alanında plakadan araç trafik cezası sorgulama işleminizi yapabilirsiniz. Araç borç sorgulama yöntemiyle erişebiliyor. İnternet üzerinden sağlanan bu hizmet ayrıca turkiye.gov.tr adresi üzerinden de sağlanıyor. Turkiye.gov.tr adresi üzerinden plakadan araç trafik cezası sorgulama işlemini gerçekleştirmeniz içinse aşağıdaki adımları izlemeniz gerekmektedir; Turkiye.gov.tr adresine giriş yaptıktan sonra “E- Hizmetler” bölümüne geçiş yapın. Daha sonrasında ise Emniyet Genel Müdürlüğü sekmesinin altında bulunan “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” sekmesine tıklayın. Plakadan araç trafik cezası sorgulama sayfasına ayrıca “Site içi ara” bölümüne almak istediğiniz hizmetin birkaç kelimesini yazarak da ulaşabilirsiniz. Bütün bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra son 1 yıl içerisinde adınıza tescil edilmiş bir plakaya yazılmış trafik cezası olup olmadığını görebilirsiniz.

Eğer son 1 yıl içerisinde araç plakanıza yazılmış herhangi bir ceza bulunmuyorsa, ekranda “Son 1 yıl içerisinde adınıza kayıtlı araç plakasına yazılan herhangi bir ceza bulunamadı.” İbaresi çıkacaktır. Trafik cezası sorgulama sayfasına başarılı bir şekilde giriş yaptıktan sonra aşağıdaki bilgilere ulaşabilirsiniz; T.C Kimlik No. Araç plakası Cezanın yazıldığı il Cezanın yazıldığı ilçe Cezanın yazıldığı tam tarih Cezanın yazıldığı saat Toplam yazılan ceza tutarı Ceza bilgilerinizi görüntülediğiniz sayfada ayrıca “detay” sekmesine tıklayarak, plakanıza yazılan ceza ile ilgili daha detaylı bilgilere de ulaşabilirsiniz. Detay sayfasında üst kısımdaki maddelemiş bilgilere ek olarak ceza tutanağı seri no ve ceza maddeleri gibi bilgilere ulaşabilirsiniz. Plakadan araç trafik cezası sorgulama işlemlerinizi resmi olarak belirtilen platformlar dışında farklı internet siteleri üzerinden gerçekleştiremeyeceğinizi unutmayın.

Trafik cezası borçlarınızı GİB yani Gelir İdaresi Başkanlığı’nın online sayfası üzerinden kredi kartı bilgilerinizi kullanarak ödeyebilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın online sitesine giriş yaptıktan sonra, plaka (plakanızı bitişik bir şekilde yazmanız gerekmektedir.), TC Kimlik No ve tescil tarihi bilgilerinizi girerek ödeme işleminizi aşağıda listesi bulunan anlaşmalı kredi kartları ile ödeyebilirsiniz. Ancak ödeme işlemlerinin saat 22:00 – 02:00 arasında yapıldığını belirtmekte fayda var. Trafik cezası ödeme işlemlerinizi GİB üzerinden olduğu gibi bankanızın internet şubesi veya cep şubesi üzerinden de online olarak ödeyebilirsiniz.

ANLAŞMALI BANKALAR VE ÖDEME SEÇENEKLERİ

Aşağıdaki listede bulunan banka kartları ve anlaşmalı kredi kartlarından birisine sahipseniz, trafik cezası borcunuzu internet üzerinden kolaylıkla ödeyebilirsiniz. İnternet dışında nakit olarak trafik cezası tutarını ödemek istiyorsanız ise vergi daireleri, banka şubeleri ya da herhangi bir PTT şubesine başvurarak adınıza kesilmiş trafik cezalarını nakit olarak ödeyebilirsiniz. Akbank; Axess, Wings, Fish, Free, Axess Business, Wings Business ve Bank’o Card Axess kredi kartları Garanti Bankası; Tüm Garanti American Express, VISA ve MasterCard, Alternatifbank BONUS, ING BONUS, Şekerbank BONUS, Tekstilbank BONUS, Burgan BONUS Halkbank; Tüm Halkbank VISA ve MasterCard İş Bankası; Tüm İş Bankası VISA ve MasterCard Yapı Kredi; Tüm Yapı Kredi VISA ve Mastercard ve Albaraka Worldcard, Anadolubank Worldcard HSBC; Tüm HSBC VISA ve MasterCard Finansbank; Tüm FİNANSBANK VISA ve MasterCard TEB; Tüm TEB Bonus ve TEB World Kredi Kartları (VISA ve MASTERCARD) Vakıfbank; Tüm Vakıfbank, VISA ve MasterCard Ziraat Bankası; Tüm Ziraat Bankası, VISA ve MasterCard Denizbank; Tüm Denizbank, VISA ve MasterCard Türkiye Finans; Tüm Türkiye Finans Katılım Bankası kredi kartları Aktif Bank; Tüm Aktif Bank kredi kartları 2019 yılında trafik sigortası yaptırmamanın cezası 108 TL olarak belirlenmiştir, ancak araç sahibinin cezasını 15 gün içerisinde ödemesi halinde bu ceza tutarı 81 TL’ye düşürülmektedir. Poliçenizi yenilemeyi bir gün bile geciktirseniz %5 gecikme faizi ödemek zorunda kalırsınız.

TRAFİK CEZALARINA NASIL İTİRAZ EDİLİR?

İsminize kesilmiş olan trafik cezası size 10 iş günü içerisinde tebliği edilmemişse, bu durumda Sulh Ceza Mahkemesi’ne itiraz edebilme hakkınız bulunmaktadır. Trafik cezasının yüze uygulandığı durumlarda, kesilen cezaya itiraz etme hakkı 15 iş günüdür. Cezanın plakaya uygulandığı durumlarda ise itiraz etme hakkı, cezanın size tebliğ edildiği günden itibaren başlamaktadır. Plakaya kesilen trafik cezalarında, ceza bilgilendirme tutanağının teslim edilmesi sırasında eğer araç sahibi evde değilse, kurye kapıya bir not bırakarak, belgeyi muhtarlığa teslim eder ve tebliğ de bu tarihten itibaren başlamış olur. Araç sahibinin farklı bir adreste oturması halinde ise, ikametgâh adresini güncellememesi nedeniyle suçlu araç sahibi olur. Trafik cezası sorgulama işlemini düzenli olarak yaparak, bilginiz dahilinde bir cezanızın olup olmadığını mutlaka düzenli olarak kontrol etmelisiniz.

TRAFİK CEZALARINA KARŞI HANGİ MAHKEMEYE GİDİLİR?

Ülkemizde trafik cezalarına itiraz kaynaklı davalarda normal şartlarda trafik mahkemeleri ilgilenmektedir. Ancak her yerde trafik mahkemelerinin olmaması nedeniyle, Sulh Ceza Mahkemeleri de bu davalara bakabilmektedir. Plakadan araç trafik cezası sorgulama ile öğrenilen veya yüze karşı uygulanan trafik cezalarına itiraz için, cezanın tebliğ belgesi ve ceza tutanağının fotokopisi, dava için yazılmış olan dilekçe, ceza uygulanan araca ait ruhsat ve araç sahibinin kimlik, ehliyet fotokopileri gibi belgeler gerekmektedir.

Kar yağacak mı? İstanbul Ankara Bursa Diyarbakır ne zaman kar yağacak? Venom serisi bitti mi? Venom: Son Dans final mi? Venom 4 olacak mı? Hizbullah'tan İsrail'e misilleme! Onlarca füze fırlatıldı!
Sonraki Haber