Trüf mantarı nasıl yetiştirilir? Trüf mantarı nerede bulunur?

Halk arasında domalan mantarı olarak da bilinen Trüf mantarı, lezzetli olduğu kadar fiyatı ile de çok konuşulmaktadır. Toprağın en az 5 cm kadar altında yer alan Trüf mantarı, kolay bulunmasından ötürü yüksek fiyatlara acılı bulmaktadır.

Trüf mantarları kendi arasında Ascomycetes sınıfı, Tuberales ordosu ve Tuber cinsi olarak yer altında yetiştirilir. Yaklaşık 100 türü olan Tuberales ordosu en kalabalık gruba dahildir. Tuber mantarı bunları yanında Fransa’da Truffe, İtalya’da Tartufi, İspanya’da Trufa, İngiltere’de Truffle olarak da isimlendirilmektedir.

Trüf mantarının oluşabilmesi için bulunan bölgede 4 mevsimin birden yaşanması gerekmektedir. Özellikle serin geçen yağışlı kış mevsimine ihtiyaç duyulmaktadır. 4 mevsim yaşanıyor olmasına rağmen kışlar biraz sert geçiyorsa yinede bordo trüf mantarı yetiştirmeniz olasıdır. Bordu trüf mantarının diğerlerine göre fiyatı biraz daha makul kaçmaktadır.

Trüf mantarının yetişip gelişmesi sırasında hassas bir doğal dengeye ihtiyaç olduğundan yaz sağanaklarının uygun bir ölçüde nem sağlaması Trüf mantarı açısından çok önemlidir. Eğer ki yaz mevsimi çok kuru geçecek olursa bu trüfün kurumasına neden olacaktır.

Trüf Mantarı Nedir?

Trüf mantarı meşe, fındık, çam, ıhlamur gibi ağaçların kökleri ile beraber ektomikorizal ortaklık oluşturur. Bu mantarlar başta Akdeniz bölgesi olmak üzere dünyanın birçok yerinde de bulunmaktadır. Trüf mantarı görüntüsü ile taşı andırabileceği gibi sert bir yapısı olduğundan piştiğinde çok sulanmamaktadır.

Trüf mantarı, patates gibi yer altında ve ağaç köklerine yakın yerlerde yetiştirilmektedir. Genellikle ağaç köklerine yakın yerlerin seçilmesinin ana nedenlerinden biri de kökleri emerek ihtiyacı olan şeker ve organik asitleri buradan kolaylıkla sağlamasıdır.

70 kişi çeşidi olduğu sanılan Trüf mantarının dünya üzerindeki üretiminin %2’si Türkiye’de yer almaktadır. Trüf mantarı olgunlaştığında toprağın derinliğinden yukarıya doğru baskı yaparak toprağın çatlamasına neden olur.

Trüf Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Trüf mantarı yetiştirebilmek için kayın, meşe, fındık, huş, gürgen, çam ve kavak gibi ağaçların ekimini mutlaka yapmanız gerekmektedir. Bununla toprağın ihtiyacı olan mineralleri karşılamanız ve ekimini yapacağınız ağaçların fidesine trüf mantarı sporu aşılamanız durumunda üretim yapabilecek durumuna geleceksiniz. En basitinden fındık ağacı ile 6 senede trüf mantarı üretimi yapmanız mümkün olacaktır.

Trüf mantarı üretebilmek için en iyi seçimler sırasıyla meşe, çam, kayın ve kavak ağaçlarıdır. Trüf mantarı asitli ortamda ürediğinden pH derecesinin en az 7,9 ila 8,5 aralığında olması şarttır. 1 dönüm arazi için en ideal ağaç sayısı 100’dür.

Trüf mantarı yetiştiriciliği yaparken mutlaka iti bir sulama sistemi kurmanız gerekmektedir. Çünkü mantarlar her daim çok fazla suya ihtiyaç duymaktadırlar. Bu yüzden su ihtiyaçlarını düzenli olarak karşılamanız gerekmektedir. Bu sulama sistemini kurmak adına da çevrenizdeki su kaynaklarından su çekilebileceği gibi sondaj ile bir kuyu kazdırarak kendi suyunuzu çıkartmanız mümkündür.

Trüf Mantarı Nerede Bulunur?

Trüf mantarı meşe, kayın ve çam ağaçlarının olduğu bölgelerde sıklıkla bulunabilmektedir. Trüf mantarı ayrıca domuzlar tarafından da oldukça sevilmektedir. Çevrenizde bu tarz ağaçların olduğu ormanlık arazide ağaç dipleri domuzlar tarafından kazılmışsa trüf mantarının yetiştiği bir ortamda bulunmanız elzemdir.

Aynı zamanda trüf mantarının çevresinde ya da üstünde bulunan otlar mutlaka yanmış bir haldedir. Trüf mantarı yabani otları veya çimleri öldürücü bir güce de sahiptir. Yanık olan otların yanında ve ağaç diplerinde yosun bulunuyorsa o bölgede trüf mantarı bulunduğuna emin olabilirsiniz.

Trüf Mantarı Köpeği Cinsi Nedir?

Yer altında yetiştiğinden yüzeyden görünmemesi, trüf toplamak adına özel uzmanlık istemektedir. Hatta bunun için daha çok, koku alma yeteneklerinden dolayı özel olarak eğitilmiş köpek ve domuzlar tercih edilmektedir.

Trüf mantarı avcılığında genellikle Çatal Burun köpek cinsi kullanılmaktadır. Bunun için bir trüf mantarını elinize alarak önce köpeğe koklatın. Köpek her koku aldıktan sonra ona mutlaka yemeğini verin. Daha sonra trüf mantarını görünmez yerlere saklayarak bunu sık sık tekrarlayın. Sizin verdiğiniz eğitime göre köpeğiniz kısa zamanda trüf mantarı avcılığı için hazır bir hale gelecektir.

Bunun yanında hazır olarak satılan, yavruyken eğitilmiş Çatal Burun köpeklerde bulunmaktadır. Ancak bu köpeklerin birçoğu yurt dışında eğitim almış özel köpeklerdir.

Türkiye’de Trüf Mantarı Nerelerde Yetişir?

Türkiye’de Akdeniz başta olmak üzere ılıman iklimin yaşandığı birçok ilde trüf mantarı bulmanız mümkündür. Eğer daha önce hiç trüf mantarının toplanmadığı bölgelerde yaşıyorsanız, ağaçların olduğu ormanda toprak ph derecesini ölçerek bu işe başlayabilirsiniz.

Türkiye’de Trüf mantarı en çok Muğla, Antalya, Konya, Bolu ve Kastamonu bölgelerinde çıkarılmaktadır. Dünyada ise başta Fransa olmak üzere İtalya, İspanya, Hırvatistan gibi Avrupa ülkelerinde Trüf mantarı üreticiliği bulunmaktadır.

Trüf Mantarı Faydaları Nelerdir?

- Çokça rastlanan akciğer, meme ve kolon kanserlerindeki zararlı hücreleri öldürücü bir etkisi bulunmaktadır.
- İçerisinde bulunan sodyum, C vitamini, fosfor, magnezyum, demir ve manganez ile birlikte Trüf mantarı yağı doymuş ve doymamış yağ bakımından oldukça zengin ve mineral deposudur.
- Kalori dostu ve doyurucu özelliği vardır.
- Likopen ve C vitamini içerdiğinden antioksidan bakımından oldukça zengindir.

Trüf Mantarı Fiyatı Ne Kadar?

2021 Trüf mantarının 40 gramı 100 TL’den satılmaktadır.

Slovan Bratislava - Milan maçı canlı izle Şampiyonlar Ligi Sparta Prag - Atletico Madrid maçı canlı izle Şampiyonlar Ligi Kızıl Goncalar Naim'den beklenen babalık! Kolunun intikamını da aldı
Sonraki Haber