TSK'nın operasyonları göç dalgasını durdurdu: Hükümeti eleştirenler mültecilerin geri gönderilmesi çabalarına karşı çıkıyor!

Son dönemde hükümete karşı artan mülteci sayısından dolayı provokasyon yapanlar, TSK'nın harekatları sonrası güvenli bölge hâline gelen Suriye’nin kuzeyine geri gönderilmesi çabalarına karşı çıkıyor.

Türkiye’nin Suriye’de gerçekleştirdiği harekâtlar bölgeden, Türkiye’ye göç dalgasının sınırlı kalmasını sağlarken, başta muhalefet olmak üzere o günlerde bazı kesimler bu operasyonları eleştirmişti. Gelinen noktada operasyonların ne kadar gerekli olduğu bir defa daha ortaya çıktı.

HAREKATLAR SONRASI BÖLGEDE YENİ DÖNEM BAŞLADI

Türkiye’nin, Suriye’deki çatışma bölgelerini terörden temizleyip göçün ana sebebini ortadan kaldırma politikası dâhilinde gerçekleştirdiği Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı ve Bahar Kalkanı Harekâtları ile bölgede yeni dönem başladı.

CHP, OPERASYON TEZKERESİNE 'HAYIR' DEMİŞTİ

Harekâtlar için gerekli olan tezkerelere HDP bugüne kadar destek vermezken, CHP de geçtiğimiz yıl Ekim ayında Türk askerinin Suriye ve Irak’taki operasyonlarına izin veren tezkereye ‘hayır’ demişti.

KILIÇDAROĞLU: TÜRKİYE İLE DEAŞ'I KARŞI KARŞIYA GETİRMEYİ MANTIKLI BULMUYORUM

Bugüne kadar ‘YPG’ye terör örgütü’ demeyen Kılıçdaroğlu, Suriye’nin kuzeyinde 2019’da başlatılan Barış Pınarı Harekâtı ile ilgili yaptığı bir açıklamada da “Türkiye’nin sınırında olmayan bir terör örgütüyle mücadele etmesi eğer Suriye ile iş birliği olursa bir anlam ifade eder. Bu olmadığı takdirde askerlerimizin hayatını tehlikeye atarak bir mücadelenin yapılmasını anlamsız buluyorum. Orayı ABD zaten kontrol ediyor. Dolayısıyla Türkiye ile DEAŞ’ın karşı karşıya getirmeyi mantıklı bulmuyorum” demişti.

‘AFRİN’E GİRMEYİN’ DEMİŞTİ

TSK’nın 2018’de Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Operasyonu’nu Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte yürütülmesiyle ilgili de Kılıçdaroğlu “Bizim bir ordumuz var. Peygamber ocağı, kahraman ordu diyoruz. Ordumuzun kahramanlığını bir anlamda ÖSO’ya devretmeye çalışıyoruz. Niçin, kimdir ÖSO? Ordumuz orada mücadele ediyor. Ordu, ÖSO’nun arkasına niçin gizlenir, hangi gerekçeyle gizlenir, biz bundan rahatsızız” sözlerini kullanmıştı. Bunların yanı sıra, Afrin’e girilmesini doğru bulmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu şöyle konuşmuştu: Türkiye, güvenliğini alabilecek noktaya kadar gitmeli ama ben Afrin’e girilmesini asla doğru bulmuyorum. Kenti ele geçirmek gibi bir düşünce olmamalı. Afrin’e, terör örgütü Türkiye sınırına konuşlanmasın diye girdik. El-Bab’da mesela, Fırat Kalkanı’nda belli bir yere kadar gittik. Güvenliğimizi sağlamak için konuşlandık, durduk. Daha derinlere inmenin mantığı yok. Hiç gereği de yok.

YENİ GÖÇ DALGALARI DA DURDURULDU

Harekâtlar sonucunda TSK, bu bölgeleri DEAŞ ve PKK-PYD/YPG’den temizlerken, yeni göç dalgaları da Türkiye’nin içine ulaşmadan buralarda durduruldu. Güvenli hâle getirilen bölgelere, YPG’nin yerleşmesi ve terör örgütünün kendi alanını oluşturulması da engellendi. Bu operasyonlar sayesinde Suriye’deki demografik yapı da korunmuş oldu. Güvenlik uzmanları “Türkiye bu adımları atmasaydı, bugün 4 milyon olan Suriyeli mülteci sayısı 10 milyondan fazla olacaktı” değerlendirmelerini yapıyor.

İşte Victor Orban'ın Netanyahu'ya yazdığı o skandal mektup Teknik Direktör öldürüldü! Galatasaray'ın Bodrum maçı kadrosu açıklandı! Kafilede üç eksik var
Sonraki Haber