TÜBİTAK uygulamalı kuantum teknolojileri geliştirme çalışmasına proje bekliyor

Atomaltı parçacıkların dünyası yani kuantum fiziği yeni enerji kaynakları üretmekten iletişim ve bilgisayar teknolojisine kadar kadar geniş bir çerçevede ekonomik hayata etki ediyor. Bu nedenle ülkeler bu alana büyük yatırımlar yapıyor. Aralarında Türkiye’nin de olduğu 16 ülkenin ulusal fon kuruluşları, uygulamalı kuantum teknolojisi alanında/alanlarında uluslararası Ar-Ge projelerinde işbirliği yapan kuruluşlara fon ayırdı. İşte detaylar...

Bu işbirliğine yeni üyelerin alınması için de 1 Şubat ile 9 Mayıs arasında başvuru yapılacak şekilde yeni ortaklık çağrısına çıkıldı.

Türkiye’nin halen dönem başkanlığını yaptığı küresel çaptaki işbirliği platformu Eureka’nın organize ettiği çalışmanın Türkiye ayağını TÜBİTAK organize ediyor. Eureka’dan yapılan açıklamada,

“Bu proje çağrısına Ar-Ge proje başvurunuzu 1 Şubat 2024 - 9 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapabilirsiniz. Proje konsorsiyumunuz, bu proje çağrısında listelenen ülkelerden en az ikisinde yerleşik kuruluşları içermelidir.“ denildi.

Katılımcı Ülkeler/Bölgeler

Avusturya

Belçika (Flanders)

Belçika (Wallonia)

Danimarka

Finlandiya

Fransa

Almanya

İsrail

Litvanya

Hollanda

Singapur

Güney Kore

ispanya

İsveç

İsviçre

Türkiye

Birleşik Krallık

TÜBİTAK da, internet sitesinden çağrı ile ilgili detaylı bilgi verdi. Açıklamada şöyle denildi:
“Eureka’nın önemli destek araçlarından biri olan Eureka Network Projeleri kapsamında “Uygulamalı Kuantum Teknolojileri” (Applied Quantum Technologies) konulu çağrı ülkemiz dahil 15 ülkenin katılımı ile 1 Şubat 2024 itibari ile açıldı. Eureka'nın amaçlarına paralel olarak ticarileşme potansiyeli yüksek ve pazara yönelik ürün, süreç ve hizmetlerin geliştirildiği projeler bu çağrı kapsamında desteklenecektir.

Çağrının Amacı

Kuantum teknolojisi, kuantum bilgi işlemenin bireysel yöntemlerinden, algoritmalara ve çeşitli uygulamalar için kuantum bilgisayarların kullanımına kadar pek çok teknoloji katmanını içermektedir.

Mevcut teknolojilerden daha iyi performans gösteren veya hızlandıran kuantum teknolojileri geliştiren ve endüstri, bilim ve toplumla ilgili sorunların çözümüne katkıda bulunan kuruluşların desteklenmesi çağrının temel amacını oluşturmaktadır.

Çağrı kapsamında, proje önerileri aşağıda yer alan odak alanları kapsamında olabilmekle birlikte kuantum teknolojilerinin sadece bu alt başlıkları ile sınırlı değildir.

Çağrının Odak Alanları

* Kuantum hesaplama
* Kuantum simülasyonu ve yığın seviyeleri
* Kuantum iletişimi ve siber güvenlik
* Kuantum algılama ve metroloji

Ülkemizden sermaye şirketi statüsündeki bir firma ilgili ülkelerden en az bir ortak ile birlikte proje başvurusunda bulunabilir. Üniversite ve araştırma merkezleri doğrudan başvuru yapamamakta, projelerde alt yüklenici olarak yer alabilmektedir.

Çağrı Başvuru Süreci

Başvurular uluslararası ve ulusal olmak üzere iki aşamalı olarak yürütülecektir.

1. Aşama/Uluslararası Başvuru: Tüm ortakların, çağrı web sayfasında bulunan Eureka proje başvuru formunu çevrim içi olarak doldurmalıdır (https://eureka.smartsimple.ie/s_Login.jsp). Her başvuru, bu başvuruda yer alan ülkelerin ulusal Eureka ofisleri tarafından ön değerlendirmeye tabi tutulacaktır.  Ön değerlendirme süreci 14 Mayıs 2024’te tamamlanacak olup, uygun bulunan projeler ulusal başvuru yapmak üzere davet edilecektir.

2. Aşama/Ulusal Başvuru: Türkiye’den katılımcıların uluslararası başvuru formuyla birlikte TÜBİTAK 1509- Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programına 6 Haziran 2024 tarihine kadar ulusal başvurularını yapmaları gerekmektedir (https://eteydeb.tubitak.gov.tr/prodis.htm).

EUREKA NEDİR:

Avrupa ülkelerindeki sanayi ve araştırma kuruluşlarının, dünya pazarlarındaki rekabet gücünü artıracak ileri teknolojilerin, ürünlerin, süreçlerin ve hizmetlerin araştırılması ve geliştirilmesini, ülkeler arasında ortak projeler oluşturulmasını ve yürütülmesini teşvik etmek için kurulan önemli bir uluslararası iş birliği platformu olarak bilinen EUREKA, 1985 yılında Türkiye'nin de içinde bulunduğu 18 Avrupa ülkesi ve AB Komisyonu tarafından kuruldu. Zaman içinde EUREKA ağının etkisinin ve işlevselliğinin artmasıyla Kanada, Güney Kore, Güney Afrika ve Singapur gibi Avrupa dışından ülkelerin de ağa dahil olmasıyla, üye sayısı 47'ye yükseldi.
Türkiye, 1998-1999 ve 2012-2013 yıllarında olmak üzere iki dönem EUREKA Dönem Başkanlığı görevini yürütmüştü.1985'ten bu yana EUREKA'da aktif şekilde faaliyet gösteren Türkiye, 2008-2021 yıllarında Türk ortaklı 976 proje önerisi ile en fazla proje ortaklığı kuran 11. ülke oldu. Bahse konu projeler, direkt veya eş finansman mekanizması ile değerlendirilip, finanse ediliyor ve izleniyor.

2024 yılının en dizileri belli oldu Aksaray’da eski eş dehşeti: 13 yerden bıçakladı! Milyoner'de nefes kesen 1 milyonluk soru! Herkes o yanıtı bekliyordu
Sonraki Haber