TÜİK bitkisel üretimin azalacağını öngördü
2021 yılı için ikinci bitkisel üretim tahmin bültenini yayınlayan TÜİK tahıl, sebze ve diğer bitkisel ürün üretiminin önceki yıla göre azalış göstermesinin beklendiğini belirtti.
TÜİK, yayınladığı tahmin bülteninde tahıl üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 15 azalarak 2021 yılı için 31,6 milyon ton olacağını öngörürken, sebze üretiminin de yüzde 0,2 azalarak yaklaşık 31,1 ton olacağını ifade etti.
Yıl sonu için buğday da yüzde 13,9, arpa da yüzde 30,7, çavdar da yüzde 32,4, yulafta yüzde 9,1 azalış beklenirken arpa üretiminde değişim beklenmiyor. Baklagil üretiminde için nohutta dörtte bir, kuru fasulye de yüzde 8, kırmızı mercimekte yüzde 30 düşüş öngörülürken, yumru bitkilerden patatesin de yaklaşık yüzde 2 oranında daha az miktarda kaydedileceği tahmin edildi.
Sebzelerde biber, kuru soğan ve kabakta artış gözlenirken domates ve hıyar da düşüş bekleniyor. Tütün ve şeker pancarı üretimleri ise sırasıyla yüzde 7,7 ve yüzde 15,3 azalma eğiliminde.
YAĞLI TOHUM VE MEYVE ÜRETİMİNDE ARTIŞ
Öte yandan artışın kaydedildiği gıda gruplarından biri soya oldu. Soya üretimi geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 16 artarken 180 bin tona ulaştı. Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretiminin de yaklaşık yüzde 15 artışla 2,4 milyon tonu bulması bekleniyor.
Meyve, içecek ve baharat bitkileri üretiminde 2020’ye göre yüzde 4,6 oranında yükseliş tahmin ediliyor. Elma, üzüm ve kiraz da azalış gözlenirken şeftali, çilek ve zeytin de yükseliş var. Turunçgillerden portakal ve mandalina yüzde 30’luk artış gözlenirken, sert kabuklu fındıkta da yaklaşık yüzde 3 oranında yükseliş bekleniyor. Yine sert kabuklu antep fıstığı üretiminde ise yaklaşık yüzde 60 ile ciddi bir gerileme kaydedildi.